Menu
in

Geceyarısı Ekspresi Yönetmeni Alan Parker Aramızdan Ayrıldı

Alan Parker yaşamını yitirdi. Midnight Express (Geceyarısı Ekspresi), Fame ve Mississippi Burning gibi filmlerin usta yönetmeni, 76 yaşında aramızdan ayrıldı.

Alan Parker - Geceyarısı Ekspresi Yönetmeni

En çok 1980 yapımı Fame adlı müzikal filminden tanınan yönetmen Alan Parker uzun süre hastalıklarla boğuştuktan sonra 76 yaşında doğduğu şehir Londra’da hayatını kaybetti.

Alan Parker 14 Şubat 1944’te Londra’da doğmuştu. Kariyerinin ilk yıllarında reklam yazarlığı, ardından da reklam yönetmenliği yaptı. 1974 yapımı televizyon filmi Evacuees’le Uluslararası Emmy ve BAFTA ödülleri kazandı. Evacuees’in başarısının ardından gangster kültürünün bir parodisi olarak müzikal Bugsy Malone’u çekti. Filmde gangster rollerini çocuklar oynuyordu ve birbirlerine dondurma sıkan silahlarla saldırıyorlardı.

- Reklam -

Parker sonrasında günümüzdeki ününü yaratan ilk film olan Midnight Express’i çekti. Oliver Stone tarafından yazılan 1978 yapımı film Parker’a ilk Oscar adaylığını getirdi. Midnight Express’ten sonra günümüzde klasik mertebesine ulaşan Fame’i yönetti. New York’ta lise okuyan bir grup genç sanatçının ün hayalini anlatan film sonrasında milyonlarca gencin Broadway hayallerini gerçekleştirmek için New York’a gelme furyasını başlatmıştı. Fame’den uyarlanan bir de dizi yapıldı.

Alan Parker Ölüm Nedeni Detayları Açıklanmadı

Bugünse ünlü yönetmenin 76 yaşında aramızdan ayrılışının haberini aldık. Parker uzun süredir bir hastalığın pençesindeydi ve artık savaşı kaybetti. Son yıllarında film akademilerinde dersler veren yönetmen 2013’te İngiliz Film Akademisi’nde üye olmuştu. Son filmini yapalı 20 yıla yakın zaman geçse de günümüz yönetmenlerinde etkisi halen devam ediyordu. Edgar Wright ve Ben Stiller Twitter’dan ustalarına saygılarını belirten son bir mesaj yazdı.

Alan Parker

Parker 1980 ve 1990’lar boyunca son derece aktifti. Pink Floyd: The Wall filmini yönetti. Sonrasında drama alanına geçip Mississippi Burning ile ikinci Oscar adaylığını kazandı. Usta yönetmen en son eserini 2003 yılında The Life of David Gale ile verdi. İdam cezasını tartışan politik dram filminin başrolünde Kevin Spacey vardı.

Parker çok çeşitli bir kariyere sahipti ve kimi zamanlar tür seçememekle eleştiriliyordu. Bir müzikalin ardından toplumsal sorunlarla ilgili bir dram filmi çekerek sınıflandırılması zor bir kariyer yarattı. Filmleri türlü olsa da her zaman görselliği hoş ve duygusal yönü olgun eserler ortaya koydu.

Yönetmenin hangi filmlerini izlediniz? En beğendiğiniz yapımları hangisi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


* Dark 3. Sezon İncelemesi: Schrödinger’in Sisifos’u

Kaynak: Variety

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Yorum Yap

Exit mobile version