Menu
in ,

Metro 2033 Filmi İptal Edildi

Dmitry Glukhovsky, kitabına sadık kalmayıp Amerikanlaştırdıkları için Metro 2033 filmini iptal ettirdi.

Rus yazar Dmitry Glukhovsky’nin ünlü post-apokaliptik bilimkurgusu Metro 2033’ün sinema uyarlamasından hem iyi hem de kötü haberler geldi.

Kötü haber, bir süredir yapım aşamasında olan ve serinin hayranları tarafından merakla beklenen filmin süresiz olarak iptal edilmesi… İyi haberse bunu yapan kişinin “eserine sadık kalmadıkları için” bizzat Glukhovsky olması.

Bildiğiniz gibi Metro 2033’in sinema hakları 2012 yılında MGM tarafından satın alınmış ve kısa süre önce senaryo çalışmalarına başlanmıştı. Ama senaristler kitabın konusunu değiştirip Amerikanlaştırmaya çalışmışlar. Filmde hikâye Rusya’da değil, Amerika’da, Moskova’da değil, Washington’da geçecekmiş. Glukhovsky de doğal olarak bundan hiç memnun kalmamış ve anlaşmayı feshetmiş.

- Reklam -

Ünlü yazar, VG247’ye verdiği röportajda şu sözleri sarf etti:

“Kitapta anlatılan şeylerin çoğu Washington’da anlamsızlaşır. Nazilerin Washington’da bir anlamı yok, Komünistlerin ise hiç yok. Karaderililerin de olmadığı kesin. Washington genel olarak siyah tenli insanların yaşadığı bir yer. Ben böyle bir göndermede bulunmak istemiyorum. Evet, Karaderililer yabancı düşmanlığına dair genel bir metafor oluşturuyorlar ama Afrika asıllı Amerikalılarla alakaları yok. Yani işe yaramaz.

Karaderilileri sıradan bir canavarla değiştirmek zorunda kaldılar ve o canavarın insani bir görünümü olmadığından yabancı düşmanlığıyla ilgili tüm hikâye anlamsızlaşıyor. Ki ateşli bir enternasyonalist olarak bu benim için çok önemli. Karaderilileri sıradan bir şeye dönüştürdüler.

Filmin Moskova’da geçecek olması onları korkuttu çünkü Amerikalılar genellikle Amerika’da geçen hikâyeleri seviyorlar. Ama hem kitaplarım hem de oyunlarım dünya çapında milyonlar sattı. İnsanların Moskova’da geçen bir hikâyeyi kabullenmesi artık o kadar da olanaksız değil. Çünkü hoşlarına giden asıl nokta zaten bu. Amerika’da yaşanan kıyameti pek çok kereler izledik; bu türden hoşlanan insanlar artık buna doydu ve aynı şeyi tekrar tekrar izlemek istemiyorlar.”

Bununla birlikte, Glukhovsky eserini sinemada görebileceğimizi hâlâ umduğunu ve serinin üçüncü oyunu Metro Exodus’un çıkışının ardından farklı stüdyoların tekrar kapısını çalacağına inandığını da belirtmiş.

Metro Exodus, 22 Şubat’ta bizlerle olacak.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

Yorum Yap

Exit mobile version