Menu
in

TDK, Sözlüklerindeki Cinsiyetçi ve Ayrımcı İfadeleri Kaldıracak mı?

TDK sözlüklerinde yer alan ve kamuoyu tarafından oldukça eleştirilen bazı cinsiyetçi ve ayrımcı sözcük tanımlarını yakın zamanda kaldırılabilir!

Türk Dil Kurumu, pek çok defa Güncel Türkçe Sözlüğünde yer alan cinsiyetçi ya da ayrımcı kelime karşılıklarıyla gündeme gelmişti. Cinsiyetçilik içeren kelimelerin kaldırılması için 2015’te Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş tarafından mahkemeye başvuruldu. Yollu, taze, kadın, serbest, müsait, hizmetçi, kirli, kötüleşmiş ve kötü yola düşmüş gibi kelimelerin sözlükte yer verilen anlamlarının cinsiyet ayrımcılığı içerdiğini belirtiliyordu.

Kurum ise kendini bu kelimelerin bahsi geçen anlamlarının da halk arasında kullanıldığını ve sözlükçülük ilkelerine bağlı olarak da bu kullanımların ek bir katkı yapılmadan, objektif bir şekilde bilgilendirme amacıyla sözlüklere eklendiğini belirterek kendini savunmuştu. Mahkeme savunmayı dikkate alarak talebi reddetti. Ancak ret işleminin iptali istenince Ankara 6’ncı İdare Mahkemesi geçtiğimiz günlerde TDK’nın kararını iptal etti. Bu da Türk Dil Kurumu’nun hem internet sitesinde yer alan Güncel Türkçe Sözlük‘ten hem de basılı sözlüklerinden cinsiyetçi olduğu söylenen kelimeleri kaldırabileceği anlamına geliyor. Tabii ki yeni bir karar gelmezse! TDK konuyla ilgili henüz bir basın açıklaması yapmış değil.

Türk Dil Kurumu aynı zamanda çeşitli yörelerin ağızlarından kelimeleri derlediği Derleme Sözlüğü‘nde “vazalak” kelimesinin karşılığında “1. Alevi, 2. Müslüman olmayıp öyle görünen, 3.Oruç yiyen” anlamlarını verdiği anlaşılınca mezhep ayrımcılığı da suçlanmış ve kurum internet sitesi üzerinden suçlamalara yanıt vermişti. TDK’nın açıklamasına buraya tıklayarak erişebilirsiniz.

- Reklam -

Şimdi herkes sözlüklere ve Güncel Türkçe Sözlük‘e ne olacağını, TDK’nın yeni açıklamasını merak ediyor. Peki siz TDK’nın bu sözlüklerde yer verdiği kelimelerin anlamları konusunda cinsiyet ya da mezhep ayrımcılığı yaptığını mı düşünüyorsunuz? Yoksa kurumun sadece ve sadece bilimsel sözlükçülük ilkelerine bağlı kalarak kullanılan sözcükleri mi sözlüğe eklediğini düşünüyorsunuz?

Yorumlarınızı bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Emrecan Doğan

13 Ağustos 1996’da İstanbul’da doğdum. Halen Medeniyet Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı okuyorum. Daha önce Kayıp Rıhtım forumunda ve Aylık Öykü Seçkisi içerisinde yer aldım. Gölge E-Dergi, Bilimkurgu Kulübü, Genç Yazı ve Pejmürde Dergisi bünyesinde gerçekleştirilen Ortak Hikâye projesi gibi elektronik platformlarda ve basılı olarak da Adı Yok dergisinin 75. sayısında yazılarım yayımlandı. Yaklaşık olarak 12 yaşımdan beri yazıyorum. | İletişim: emrecandogan@kayiprihtim.com

Yorum Yap

Exit mobile version