Menu
in

Terry Goodkind Bu Defa da Kapağı “Seksist” Olduğu İçin Beğenmediğini İddia Etti

Yeni kitabının kapak görselini sosyal medyada acımasızca eleştirip alaya alan Terry Goodkind’dan, gelen eleştiriler üzerine yine tartışma yaratacak bir savunma geldi.

Terry Goodkind adı pek çoğumuz için Doğruluk Kılıcı demek. Ayrıca kendisi yaşayan usta fantazya yazarları arasında gösterilen de bir isim. Ancak geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabında paylaştığı bir karalama yazısıyla pek çok kişinin tepkisini çekmişti. Yani kitabı Shroud of Eternity‘nin kapak görselini paylaşarak “gülünecek kadar kötü” gibi sözlerle eleştirmesinin yanı sıra, kapağa dair fikirlerini söyleyecek rastgele on kişiye kitabı imzalı olarak hediye edeceğini de belirtmişti.

Başta kitabın çizerinden olmak üzere, pek çok hayranından büyük tepki gören Goodkind’a tepkiler Kayıp Rıhtım forumlarında da yankı bulmuştu. Şimdiyse yazardan ilginç bir savunma geldi.

Geçtiğimiz günlerde kapağın çizeri Bastien Lecouffe-Deharme yazarla şahsen hiç görüşmediğini ve bundan sonra da asla çalışmayacağını bildirmişti. Goodkind ise bu olaya oldukça tartışmalı bir yöntemle cevap verdi: Köpeğinin kitabın kapağını yalayan bir videosuyla. Ardındansa eleştirisini bir kademe daha ileri götürüp beğenmeme nedenini kapaktaki kadın başkarakterin seksist (cinsiyetçi, ayrımcı) biçimde tasvir edildiğini ve kitaptaki tanımıyla uyuşmadığını şu sözlerle belirtti:
“Güçlü kadın karakterlerin merkezinde olduğu hikayeler yazıyorum. Yayıncımın anlaştığı bu seksist kapağa itiraz ettim. Tamamıyla kurguyla alakasız bir kapak. Belli ki çizere 70’lerdeki ucuz fantazi dergilerinin kapaklarına benzer seksist bir fantazi kapağı çizmesini söylemişler. Çizer bu konuda açıkça yetenekli;  bu bayağı görünüşü yeniden yaratma konusunda takdire layık bir iş ortaya koymuş.”
Doğruluk Kılıcı‘nı okumuş biri olarak tam bu noktada Goodkind’a bir soru yöneltmek istiyorum. Kendisinin güçlü kadın karakterler yazdığını belirttiği noktada neden ilk kitabında Kahlan karakterine Pamuk Prenses muamelesi yapıyordu? Şöyle ki Pamuk Prenses masalı kadına çizilen çirkin portrenin önemli örneklerinden biridir. Üvey annesinden kaçarken girdiği cüceler evinde, can güvenliği olmamasına karşın sanki hiçbir şey yokmuş gibi yıkar, temizler, paklar, yemek yapar. Canı tehdit altındayken bile kadınlık görevlerini aksatmaz. Çok benzerini Doğruluk Kılıcı 1: Büyücünün İlk Kuralı‘nda görürüz. Kendisinden İtirafçı Ana diye korku duyulurken, erkeklerin konuştuğu ortamlarda çorba yapmaya gönderildiği sahneyi ben unutmadım açıkçası.

- Reklam -

Görünen o ki bu tatsız tartışma bir süre daha gündemde kalacak. Dileriz Terry Goodkind bu tür polemiklere girmeye bir son verir ve eserleriyle okurlarının karşısına çıkmaya devam eder. Çünkü bu tür hareketlerin okuru yazardan soğuttuğu bazen su götürmez bir gerçek olabiliyor.

Sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın!

Hazal Çamur

2009 yılında Kayıp Rıhtım'a elimi verdim, sonra da ruhumu kaptırdım. Bu yolun devamında çeşitli gazetelerin kitap eklerinde kitap incelemelerim, TRT Radyo 1'de canlı yayın konuğu olarak katılıp kurgu edebiyatını anlattığım 2 yayın, 5 yıldır süren Kahramanın Yol Türküsü adlı kendi edebiyat temalı radyo yayınım, kitap inceleme videoları serim Kayıp Rıhtım İnceliyor ve bir de bonus olarak Oyungezer Dergisi'nin kültür sanat sayfalarında düzenli yazarlığım oldu. Tüm bunların yanı sıra, gerçek hayatın sıkıcılığında, bir bilgisayar mühendisi olarak yaşıyorum. Ama biz ona Clark Kent kimliğim diyelim.

Yorum Yap

Exit mobile version