Menu
in

Zülfü Livaneli’den Kaz Dağları İçin UNSECO’ya Açık Mektup

Yazar, müzisyen, şair gibi kimlikleriyle tanıdığımız sanatçı Zülfü Livaneli, UNESCO’ya Kaz Dağları’nın korunmasına destek vermesi için bir açık mektup yazdı.

Zülfü Livaneli, altın madeni çalışmaları kapsamında doğa katliamına maruz kalan Kaz Dağları için UNESCO’ya açık mektup yazdı. 1996-2017 yılları arasında UNECO İyi Niyet Elçisi ve Genel Müdür Danışmanı olarak görev alan Zülfü Livaneli, yeni gelen ekibe uluslararası kamuoyu farkındalığı oluşturmak için yardıma ihtiyacımız olduğunu belirtti.

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay’a hitaben yazılan mektup şu şekilde:

“Sayın Azoulay

- Reklam -

Bu mektubu size 1996 – 2017 yılları arasındaki Unesco İyi Niyet Elçisi ve Genel Müdür danışmanı sıfatımla yazıyorum.

İlk önce yeni görevinizden dolayı sizi tebrik etmek, ikinci olarak Türkiye’nin Kuzeybatı bölgesinde bulunan dünyanın doğal ve kültürel mirası olan Kaz Dağları’na (ünlü mitolojik adı İda Dağı) karşı işlenen suça dikkatinizi çekmek istiyorum.

Üzülerek belirtmeliyim ki bir Kanada firması burada yakın zamanda yaklaşık 200 bin ağaç kesti. Firma bu güzel cenneti yok edecek siyanür kullanımı yöntemiyle altın çıkarmayı planlıyor. Milyonlarca insanın protestolarına rağmen, firma projesine devam etmektedir. Bu durum dünyamızın maddi ve manevi mirasına bir saldırıdır.

Sizin hükümetler arası bir kuruluş olarak bu tür konularda yaptırım gücünüzün sınırlı olduğunu biliyorum. Ancak tarihi İda Dağımıza ve İda Dağı’nın yerli halkına yapılan bu imha hareketi karşısında, uluslararası kamuoyu farkındalığı oluşturmak için yardımınıza ihtiyacımız var. Lütfen bu mektubumu UNESCO ideallerinin hatırlatılması ve acil eylem için bir çağrı olarak kabul edin.

Saygılarımla
Ömer Zülfü Livaneli”

Peki Kaz Dağları’nda şu an neler oluyor?

Kazdağları son günlerde çevre katliamı ile gündemde. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED raporuna göre 45 bin, uydu görüntülerine göre 195 bin, Tarım ve Orman Bakanlığı’na göre ise 13 bin ağacın kesildiği Kirazlı’daki altın madeni projesi için tepkiler büyüyor. Çanakkaleliler, bölgedeki tatlı su havzalarını koruyabilmek ve madeni protesto etmek için ’Su Nöbeti’ de başlattı.

Siz Kaz Dağları’nın bu son durumu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce yapılan doğru mu? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.


* Ballıca Mağarası UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne Girdi

* “Dede Korkut” UNESCO’nun Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’nde!

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version