Menu
in , ,

High Score İncelemesi: Bir Jeton Daha Alır mıydınız?

High Score incelemesi yayında. Netflix’in video oyunların geçmişine odaklanan 6 bölümlük belgeseli hakkında yorumlarımız sizlerle.

Netflix’in izleyiciyi geçmiş zamanlara davet eden belgeseli High Score incelemesi ile karşınızdayız. Klasik video oyunlarının arkasındaki isimlerle tanışmaya hazır olun!
“Hayır ağlamıyorum. Gözüme nostalji kaçtı.”
Şu anki çocuklar ve gençler bilmez ki 80’lerde ve 90’larda çocuk olanlar için video oyunlara erişmek biraz daha zordu. Yaşadığımız ülkenin şartlarını da göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Video oyun dediğimiz zaman anlamsızca bize bakan ebeveynlerimiz vardı. O yüzden eve konsol aldırmak imkansıza yakın bir olaydı. Şimdi ki gibi, “Bilgisayar alalım hem derste çalışırım,” gibi bir bahanemiz de yoktu. O yüzden 90’lardan itibaren yaygınlaşan atari salonları vardı ve ben de dahil mahallemizdeki her çocuk buraların müdavimiydi. Bu atari salonları haberlerde batakhane muamelesi görse de biz çocuklar için adete başka bir dünyaya açılan kapılardı.

O dönemin en popüler oyunu da Street Fighter 2’ydu. Çocukların az harçlıklarını yememiştir bu oyun. Bayramlarda parasını torpil, kız kaçıran vb. yatıran bir grup da vardı atari salonlarında bitiren bir grupta.

- Reklam -

İşte belgeselimizde açılışı atari salonları ile yapıyor. Tabii bunun orijinal ismi Arcade Salon. Bu furya ilk olarak Japonya’da başlıyor ve oradan tüm dünyaya adete bir Covid-19 gibi yayılıyor. Hatta durum Japonya’da öyle bir hal alıyor ki arcade makinalarda kullanılan 500 yen’lik madeni paralar piyasada zor bulunur halde geliyor.

High Score: Adeta Bir Yıldızlar Geçidi

Belgeselde birçok ünlü oyun yapımcısı ile tanışıyoruz. Şahsen ben Pac-Man oyununun yapımcısını görünce ayağa kalkıp alkışladım. Eşimin tuhaf bakışları sonrası yerime oturarak devam ettim izlemeye. Meşhur Pac-Man tasarımının sıradan bir pizzadan geldiğini öğrenince eminim çok şaşıracaksınız. Sonrasında efsanevi Nintedo’nun Messi’si olan adamla yani Shigeru Miyamoto’yla tanışıyoruz. Kendisi oyun dünyasına yön veren oyunları ile tanınır. Birini söylemem yeterli olur sanırım ne kadar ünlü olduğunu anlamak için: Mario Bros.

Japon yapımcılar dışında ABD’den de oyun yapımcıları ile tanışıyoruz. Yeni jenerasyonun ünlü isimlerinden John Romero ve meşhur Doom oyununun yapım sürecine göz atıyoruz. Şahsen 36 yaşında olan ben buraları ağzım açık seyrettim.

Bu yarı dâhi, yarı deli insanların video oyunları icat etmesini, geliştirmesini de görüyoruz. Nasıl düşündüklerini, nerelerden nasıl ilham aldıklarını ve asla vazgeçmemelerini izliyoruz.

Konsol Savaşları!

2020’de konsol savaşları olur da 1990’da olmaz mı? O zamanlar video oyun piyasasının neredeyse tamamı Nintendo’nun elindeydi. O yüzden piyasaya yeni bir oyuncu sürmek istediler. Bu oyuncu da efsanevi firma SEGA dan başkası değil.

Sega’nın Nintendo’ya rakip olabilmesi, en azından ABD piyasasında lider olmak için ne yaptıklarını izliyoruz. Günümüz XBOX/PS mücadelesinin atası adeta. Ama Nintendo gibi bir deve rakip olmak kolay değil. Bazı fedakarlıklar gerekiyor.

E-Sporun Temelleri Atılıyor

İlk oyun müsabakaları da bu dönemde yapılıyor. Henüz o sıralar adı e-spor değil tabii ki. Henüz globalleşmemiş daha yerel yarışmalar düzenleniyor. ABD’de her eyaletten birinci olanlar New York’ta dünya şampiyonluğu için yarışıyorlar. İlk şampiyon olan da bir kadın. Şampiyonluğu kazandığı oyunun ismi Space Incaders. Bir uzaylı istilasından dünyayı kurtardığımız bir oyun.

Sonraki video oyun turnuvalarında daha çok Mario Bros. ve Street Fighter 2 oynanıyor. Verilen sürede en yüksek skoru (High Score) turnuvayı kazanıyor. Çocukken bu konsollara bile sahip olamazken yaşıtlarımızın bir de turnuvalara katılıp kupa kazandıklarını görünce az da olsa hayatı sorguluyorsunuz.

Bir Jeton Daha?

Eğer sizin de 80’lerde veya 90’larda çocuk olmuşsanız ve video oyunlarıyla birazda olsa ilgilendiyseniz emin olun gözlerin yaşararak izleyeceksiniz. O zamanlarda oyuncu olmanın, oyun oynamanın zorluklarını tekrar hatırlayacaksınız. Kâh gülecek kâh hüzünleneceksiniz.

Şu an High Score belgeseli için toplamda sadece 1 sezon var ve yeni sezonlarının gelip gelmeyeceği belli değil. Belgeselin IMDb puanı bu yazı yazıldığı sırada 7,4. Ama dediğim gibi, azıcık dahi olsa video oyunlarla ilgiliyseniz bu puanı rahatlıkla 10’la çarpabilirsiniz.

Charles Martinet’in anlatıcı koltuğuna oturduğu belgesel toplam 6 bölüm sürüyor. High Score’un bölüm sürelerinin uzunluğu ise 40 ila 50 dakika arasında değişiyor. Belgeselin yönetmenleri ise William Acks, France Costrel, Sam LaCroix ve Melissa Wood.

Bu yazıyı okuyan genç arkadaşlarıma da bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Bu belgesele bir şans verin ve eğer mümkünse anneniz ve babanızla seyredin. Onlara “adaptör sıcak” deyin. Onlar anlar.

Peki siz Netflix’in High Score adlı belgeselini izleme şansı buldunuz mu? Yapıma dair yorumlarınız neler? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* The Toys That Made Us: Oyuncakların Hikâyesi

Okan Boynukısa

22 Temmuz 1984 Ankara doğumluyum. Bilişim sektöründe çalışıyorum. Okumak en büyük hobim. Buna şimdi de yazmayı ekledim. Sıkı bir Yüzüklerin Efendisi ve Star Wars hayranıyım. Ayrıca iyi bir PC ve PS4 oyuncusuyum.

Yorum Yap

Exit mobile version