Menu
in ,

Morphies Law: Acayip Bir Savaş Arenası

Nişancı oyunlarına yeni bir soluk getirebilecek yaratıcılığa sahip, türlü acayipliklerle dolu Morphies Law’ı inceledik.

Doom, Quake, Counter-Strike, Half-Life, Battlefield, Call of Duty, Star Wars: Battlefront, Halo ve daha nicesi… Nişancı oyunları, oyun camiasında güçlü ve zengin tarihiyle uzun yıllardır en çok ilgi alan türlerden birisi. Hem çok oyunculu hem de hikâyel bazı birçok devrimsel iş gelip geçti, ancak hiçbir dönemde de oyuncuların bu türe bağlılığı azalmadı.

Nişancı yapımların çeşitliliği de oldukça zengin: Taktik bazlı Tom Clancy’s Rainbow Six ve Ghost Recon; sınıf/kahraman tabanlı Team Fortress ve Overwatch; yağmalama (loot) bazlı Destiny ve Division; günümüzde ortalığı kavuran bilumum savaş arenası (battle royale) oyunları olmak üzere sayıları hayli yükseltilecek örnekleri mevcut.

Ancak yine de belli başlı yapımların oyun dünyasına hükmetmesiyle birlikte, bu tür bazı kısıtlamalara da maruz kalmış oluyor. Bunun en iyi örnekleri günümüzde listelerin en yukarısında yer alan Fornite, Counter-Strike, Tom Clancy’s Rainbow Six Siege, Overwatch gibi camiayı ele geçirmiş oyunlar.

- Reklam -

Bunların kendi aralarında farklılıkları olsa bile ne yazık ki yeni filizlenen bazı ilginç oyunlara, denemelere de köstek olabiliyorlar. Tabii ki bu her sanat dalı, her oyun için geçerli bir durum. Bağımsız geliştiricilerin yaratıcı işleri, fillerin ayakları altında ezilip gözden kaçabiliyor. Son dönemlerde bunun en yıkıcı örneği, AAA klasmanında bir yapım olmasına rağmen Battlefield ve Call of Duty ile aynı dönemde çıktığı için arada kaybolan 28 Ekim 2016’da çıkışını gerçekleştiren Titanfall 2 adlı harikulade oyundu. Ne yazık ki hak ettiği ilginin çok daha azını elde etmişti.

Eh… böyle bir durumda bağımsızlar bir şans kıvılcımı elde etmedikçe yahut reklama ayıracak bütçesi olmadıkça ne yapsın?

Bu yazıda incelememe konu olan üçüncü şahıs nişancı arenası Morphies Law, hayli yaratıcı ekip Cosmoscope GmbH’in elinden çıkmış ve bağımsız stüdyonun ilk oyunu olma özelliğini taşıyor. Gelin ne ve nasıl olduğuna bakalım.

Yamuk Bedenler

Morphies Law, rakibinize vurduğunuzda -neresine vurduysanız- vücut kitlenizin büyüdüğü, vurulduğunuzdaysa küçülmesine dayanan türlü çılgınlıkla örülü ilginç bir oyun. Bu hem oynanış hem de eğlence açısından oldukça çok ilginç durumlara sebebiyet veriyor. Bir hayli keyifli bir deneyim sağlıyor.

Karakterinizin tüm vücut parçaları minnacık olup, koca kafalı birine dönüşebilirsiniz veya sadece sağ kolunuz kocaman olabilir. Türlü tuhaf şekillere girebilirsiniz. Her vücut parçanızın da farklı özelliği var. Örneğin ayaklarınız ne kadar büyükse o kadar hızlı koşuyor veya bacaklarınızın boyutuna göre o kadar yükseğe sıçrıyorsunuz. Bu özellik oynanışa çeşitlilik katan, geliştirilen mekaniğin ilk özgün meyvelerinden birisi.

Bu mekanik aynı zamanda oyuna başka yenilikler de katıyor. Örneğin oyun arenasında katliam yaptınız ve devasa bir hâl aldınız. O zaman rakipler tarafından daha kolay vurulabilecek bir hedef hâline geliyorsunuz, onlarsa küçücük oluyor.

Farklı ve Eğlenceli Dokunuşlar

Bununla da bitmiyor… Oyundaki boyutunuz farklı stratejiler belirlemenize de imkân tanıyor. Örneğin küçükken haritada dar alanlardan geçebiliyor, bizi fırlatacak topa binmek gibi özelliklerden faydalanabiliyoruz. Vücudumuz büyükse bunları kullanamıyoruz.

Oyunda eğlenceli tuhaflıklar da bitmiyor. Çizimlerle yaratılan atmosfer bir yana, karakterinizi uçurmak için kullandığınız aletin ismi kıç-roketi… ve evet malum bölgeden çıkıyor. Yamuk yumuk komik bedenlerle kıç-roketiyle etrafta uçmak, başka ne isteyebiliriz ki zaten?

Çeşitli silah parçalarını eşleyerek oynayışınıza uygun kendi silahınızı oluşturabiliyorsunuz. Bu da oyuna zenginlik katan unsurlardan bir tanesi. Aynı zamanda görevler yaparak ve seviye atlayarak yeni silahlar/özellikler açıyoruz. Oynayarak kazandığımız kutulardan çıkan item (parça) çeşitleriyle karakterimizi birbirinden komik şekillerde özelleştirebiliyoruz.

Ayrıca incelemede özel olarak bahsetmek istediğim bir şey daha var. Oyun lobisinde bekleme kısmında bile yenilik getirmeyi başarmışlar. Lobide bekleyenler olarak, her kişi sahip olduğu enstrümanlardan seçtiğini çalıyor. Ortaya keyifli müzikler çıkabiliyor.

Tasarladıkları bu ilginç oyun, birçok yeniliğe imza atmış. Ekibin yaratıcı yönlerine saygı duymamak elde değil. Umarım bu oyunları istedikleri hedefe ulaşamasa bile piyasada yeni işler çıkartmaya devam ederler.

Oyun Modları

Karşılıklı iki takımda üçer olmak üzere toplam altı oyuncudan oluşuyor maçlar. Oyunda 4 tane farklı özelliklere sahip mod var.

Bunlardan bir tanesi ‘Morph Match’ adındaki en temel oyun modu. Rakibi vurunca kütle (mass) kazanıyor, vurulunca kaybediyorsunuz. Oyun sonunda takım toplamında en çok kütle kazanan takımın Avatar’ı daha büyük oluyor ve o kazanıyor.

Bir başkası ‘Head Hunt’. Burada da adı üstünde maçtaki kafayı avlıyorsunuz. Kafayı kendi bölgesine götürüp en uzun süre koruyan, kafayı kendi Avatar’ına aktarmış oluyor ve o takım kazanıyor.

‘Mass Heist’teyse çeşitli alanlardan rakibin Avatar’ına hasar vererek kütle çalıyor ve bunu sunakta kendi Avatar’ınıza bağışlıyorsunuz. En çok kütle bağışlayan takım kazanıyor.

Son olaraksa ‘The Masster’. Bu moddaysa oyundaki en büyük karakterin kafasına şapka geliyor ve kendisi Masster oluyor. Toplamda en uzun süre Masster kalan takım kazanıyor. Ama dikkat etmek lazım, kafanıza şapkayı aldığınızda rakip takım tarafından nerede olduğunuz da görünüyor, yani hedef hâline geliyorsunuz.

Şimdilik bu dört farklı oynanış oldukça keyif veriyor. İleride belli bir oyuncu kitlesine kavuşursa ve geliştiriciler oyunu düzenli şekilde güncellerse çok daha farklı haritalar ve modlarla da karşılaşabiliriz.

Morphies Law şu anda Nintendo Switch ve PC’de yer alıyor. Dediklerine göre, bu iki platformda oynayanlar birlikte oynayabiliyor. Oyuncu sayısı az olması beklenen bağımsız bir yapım için önemli bir özellik olmuş.

Bazı Kusurlar

Aslında kusur demek ne kadar doğru bilmiyorum. Çünkü bunlar içerikten ziyade bütçeden kaynaklanıyor. Şimdilik oyunda görülen iki ana problem var.

Bunlardan ilki oyuncu azlığı. Ne yazık ki iki platform birlikte oynayabilmesine rağmen oyuncu sayısı bayağı az. Altı kişilik maçlar her zaman dolmuyor, bazen botlarla oynamak zorunda kalabiliyorsunuz. Bu da keyif kaçıran bir unsur. Tamamen reklam bütçesiyle alakalı.

Maçlar tamamen dolduğu zaman da tadından yenmiyor, o ayrı…

Diğer sorunsa sunucu kaynaklı. Bazen takılmalar oluyor, bu da alınan zevki baltalayabiliyor. Düzeltilmeyecek problem değil, ancak yine bütçeyle ve oyuncu kitlesinin artmasıyla ilgili bir durum.

Bir ufak problemse, oyuna arkadaşlarınızla birlikte girdiğiniz zaman sizi maçlarda otomatik ayrı takımlara atabiliyor. Beraber oynamak istiyorken bunun olması üzücü oluyor.

Son Olarak

Nişancı oyunlarına yeni bir soluk getirebilecek yaratıcılığa sahip, türlü acayipliklerle dolu eğlenceli bir oyun olmuş Morphies Law. Bağımsız ve küçük bir stüdyo olmalarıyla ilişkili olarak bütçe kaynaklı bazı problemleri var. Ancak eğer oyuncuların radarına takılırsa bu problemler de çözülecektir. Umarım hak ettiği ilgiyi görecektir.

Steam’de 32 TL gibi bir ücreti var. Bence böyle bir yapım için gayet uygun bir fiyata sahip. Şahsen rahatlıkla öneririm. Çok keyifli vakitler geçirebilirsiniz. Ancak alırken oyuncu sayısı problemini de aklınızda bulundurun. Yakın süreçte nasıl bir hâl alır kesin bir şey söylemek zor.


Far: Lone Sails – Buram Buram Yalnızlık

Cem Altınışık

1993 yılında Ankara’da doğdu. Çocukluğunun bir kısmını İzmir’de geçirdi ve şu an İstanbul'da yaşamakta. Psikoloji bölümünde eğitim gördü. Edebiyat, sinema, bilgisayar oyunları, müzik ilgisi ve bunları paylaşma sevgisiyle çeşitli kültür-sanat sitelerinde yazdı.

Yorum Yap

Exit mobile version