Menu
in ,

Roma Döneminden Kalma: Kütahya’daki Aizanoi Antik Kenti’nde Yeni Afrodit ve Dionysos Heykel Başları Bulundu

Kütahya’daki Aizanoi Antik Kenti’nden yeni heykel başları gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Sıradaki bulgular Yunan mitolojisinin popüler isimlerinden Afrodit ve Dionysos ile ilgili.

Kütahya’da yer alan ve Roma döneminden kalan Aizanoi Antik Kenti’nde yeni heykel başları bulundu. Yunan mitolojisinde aşk tanrıçası Afrodit ile şarap tanrısı Dionysos’i tasvir eden heykellerin oldukça iyi durumda olduğu görüldü.

Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde yer alan Aizanoi Antik Kenti’nde kazı çalışmaları devam ediyor. Kentin Koca Çay adlı bölümünde yürütülen kazılarda ikinci Afrodit heykel başı ile üçüncü Dionysos heykel başı gün yüzüne çıkartıldı.

Aizanoi Antik Kenti’ndeki kazılarda daha önce Herkül heykeli, Roma döneminden kalma makyaj malzemeleri ve aksesuarları gibi birçok tarihi kalıntıya ulaşılmıştı.

- Reklam -

Anadolu’daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı’nı topraklarında ağırlayan Aizanoi Antik Kenti’ndeki kazıların yeni döneminde odak noktası agora ve Koca Çay şeklinde belirlenmiş durumda.

Kütahya’daki Aizanoi Antik Kenti Tarihe Ev Sahipliği Yapıyor

Kazı çalışmalarının başkanlığını yürüten Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, bu seneki kazıların en önemli odağının eski çağlarda Penkalas olarak bilinen Koca Çay olduğunu kaydetti.

Bugüne kadarki çalışmalarda çayın üzerinde antik çağdan kalma köprüler tespit ettiklerini belirten Coşkun açıklamalarına şöyle devam etti:

“Bu çayda Roma İmparatorluğu döneminden kalma 4 mermer köprünün var olduğunu biliyoruz. Geçen yıllarda bu 4 köprüden 2’sinin restorasyonu yapıldı ve bugün ziyaret edilebilir hâle geldi.”

Coşkun, 3 No’lu Köprü olarak isimlendirdikleri yapının kalıntıları arasında bazı mermer bloklarla da karşılaştıklarını aktarırken üç gözlü bu köprünün bir sel felaketinde çökmüş olabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Yeni Heykel Başları İyi Şekilde Korunmuş

Prof. Dr. Coşkun, köprünün enkazının kazılması sırasında birçok heykel parçasının bulunduğunu açıkladı. Deneyimli akademisyen heyecanını şu sözlerle aktardı:

“Bu sezon bizi heyecanlandıran en önemli gelişme; mitolojide aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit heykel başı ile şarap tanrısı Dionysos heykel başının yenilerini ortaya çıkarmamız oldu.

“Çayda bugüne kadar yaptığımız kazı çalışmalarında 100’ü aşkın heykel parçasıyla karşılaştık. Bulunan başların bazılarının 2-3 metre uzunluğundaki heykellere ait olduğu anlaşılmaktadır.

“İlkini 3 yıl önce ortaya çıkardığımız bu heykel başları çok güzel korunmuş vaziyette. Yaptığımız kazı çalışmalarında, toplamda iki Afrodit, üç Dionysos heykel başını çıkarmayı başarmış olduk.”

Aizanoi Antik Kenti’nde bulunan yeni heykel başları hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: AA

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version