Menu
in ,

“Fedailerin Kalesi Alamut” ile Tanınan Vladimir Bartol’un “Araf” Kitabı Yeni Baskısıyla Raflarda

Araf kitabı yeniden Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Vladimir Bartol imzalı kitap, Koridor Yayıncılık etiketini taşıyor. | Ön Okuma

Araf romanı bir kez daha Türkçede. Koridor Yayıncılık, özellikle Fedailerin Kalesi Alamut kitabıyla tanınan Vladimir Bartol’un eserini bir kez daha raflara getiriyor.

Sloven asıllı yazar, oyun yazarı ve biyografist Vladimir Bartol, 1903 yılında Trieste, İtalya’da dünyaya geldi. Çocukluğu ve gençlik yılları Avusturya-Macaristan İmparatorluğu zamanında geçti. Fizik bilimlerine olan ilgisi nedeniyle teknik okullarda eğitim gördü. Ardından Ljubljana Üniversitesi’nde fizik okudu.

Yazarlık kariyerine 1926 yılında şiirler yazarak başlayan Bartol, daha sonra oyunlar yazmaya yöneldi. Özellikle romanları, biyografileri ve Almancadan yaptığı çeviriler ile adını duyurdu.

- Reklam -

En ünlü eseri 1938’de yayımlanan Fedailerin Kalesi Alamut adlı romandır. Batınîlik akımının ve Hasan Sabbah’ın hayatını anlatan roman, uzun yıllar Yugoslavya’da siyasi nedenlerden dolayı yasaklıydı. Ancak 1988’de İngilizceye çevrilerek dünya edebiyatında önemli bir yer edindi. Ayrıca Albert Einstein, Galileo Galilei ve Leonardo da Vinci gibi tarihi figürlerin de biyografilerini kaleme aldı.

Sloven ve Slovenya edebiyatının önemli isimlerinden olan Bartol’un 1935 yılında yayınlanan Al Araf adıyla yayımlanan Araf, karmaşık olay örgüsü, çok katmanlı karakterlerle bezeli, felsefi ve psikolojik yanıyla ön plana çıkıyor.

Araf – Vladimir Bartol | Arka Kapak Tanıtım Yazısı

Fedailerin Kalesi Alamut’taki sıra dışı anlatım tekniği ve muazzam düşünce derinliğinden sonra Bartol bu kitapta usta bir hikâyeci olarak karşımıza çıkıyor. Aykırı karakterler ve merak uyandırıcı olay örgüleri içeren hikâyeleriyle çağına tanıklık eden, üzerine uzun uzun düşüneceğiniz tespitler sunan ve modern insanın ruhsal portresine yeni katkılarda bulunan bu eser size psikoloji, tarih ve felsefe gibi pek çok alanda yeni ufuklar açacak.

İnsanın hem kıyametvari şizofrenisinin bir resmi hem de gelecek haritası olan Araf, bir kez kötülüğün kapısından içeri girdiğinizde ruhunuzdan bir şeyleri geride bırakacağınızın, ancak hep umut edilecek bir şeyler olduğunun altını çiziyor ve sizi yeryüzündeki kendi Araf’ınızla baş başa bırakıyor. Şimdi içinize dönme zamanı. Şimdi kendinizle hesaplaşma zamanı.

Araf – İçindekiler

İnsan Kadere Karşı
1. Korkunç İvan’ın Sistemi
2. Bir Centilmenin Doğuşu
3. Sergei Mikhailovich’in Büyük Aşkı
4. Son Koz Hakkında Sohbet
5. Reddedilen Aşık
6. Kül Çarşambası için Sonat

İblis ve Eros
7. Hicivci Khmelyakov’un Acayipliği
8. Küçük Bir Hesap
9. Kara Şeytan
10. Dr. Forcesin’in İtirafı

Dr. Jug ve Dr. Krassowitz Hikâyeleri
11. Son Akşam
12. Yamacın Dibindeki Baştan Çıkarıcı
13. Kavşak
14. Araf

Lirik Ara Fasıl
15. Keder Ülkesi
16. Tuhaf Bir İşaret
17. Sepetli Kız248
18. Tuhaf Bir Ziyaret
19. Savaş Ruhu
20. Uçurum

Kader İnsana Karşı
21. Kuklalar
22. Gizemli Düğümün Kantatı
23. Bilinmeyen Unsur
24. Son Deneme
25. İş, Aşk ve Verem
26. İlk Taş

Toplamda 416 sayfadan oluşan Araf’ın çevirisini Uğur Mehter, editörlüğünü ise Zübeyde Abat üstleniyor. Yeni baskı, Nisan 2024 itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı. Kitabın ilk sayfalarını içeren tadımlık ön okuması için buraya tıklayabilirsiniz.

Vladimir Bartol imzalı Araf’ın konusunu nasıl bulmuştunuz? Yazarın diğer kitabını da okumuş muydunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, yeni çıkan kitap haberleri için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Yorum Yap

Exit mobile version