in ,

Yazar İrfan Yalçın 90 Yaşında Hayata Veda Etti

İrfan Yalçın yaşamını yitirdi. 90 yaşındaki yazar, “Genelevde Yas”, “Pansiyon Huzur” ve “Ölümün Ağzı” gibi kitaplarla tanınıyordu.

İrfan Yalçın Ölüm
- Reklam -
- Reklam -

İrfan Yalçın 90 yaşında aramızdan ayrıldı. Yazar kimliğinin yanı sıra çevirmen ve eleştirmen olarak da tanınan Yalçın ardında sayısız eser bıraktı.

Genelevde Yas, Pansiyon Huzur, Ölümün Ağzı, Fareyi Öldürmek, Yorgun Sevda, Cellat Ağlıyor, Son Bahçeler, İlkyaz Ölümleri ve Büyük Soytarı gibi kitaplarla tanınan İrfan Yalçın hayata veda etti.

Ölüm haberini Yalçın’ın yayıncısı h2o kitap duyurdu. Yayınevi acı haberi şu sözlerle verdi:

- Reklam -

“Bir saat önce bir felaket oldu; edebiyatımızın en hüzünlü aynı zamanda şakacı, gerçekçi ama duygusal yazarı İrfan Yalçın’ı kaybettik.

“Onun sözleriyle ‘ölme dedik ama bizi dinlemedi.’

“‘Baban öldü,’ diyen gece gelen bir telgraf beni çağırıyor.”

İrfan Yalçın Yazar

Yazarın okurları ve dostları, acı haberin ardından usta yazarı unutulmaz eserlerini sosyal platformlarda anmaya başladı. İrfan Yalçın’ın ölüm nedeni ise şimdilik açıklanmadı.

- Reklam -

Yazar İrfan Yalçın Türk Edebiyatının Önde Gelen Kalemleri Arasındaydı

1934 yılında Zonguldak’ta doğan İrfan Yalçın, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Bir süre Fransızca öğretmenliği yapan Yalçın, 1972’de mesleğini bırakarak İstanbul’da bir kitabevi açtı. Bu süreçte Z Yayınevi’ni kurup yönetti. Varlık ve Türk Dili dergilerinde yayımladığı şiir, öykü ve çevirilerin ardından edebiyat macerasına bir süreliğine ara verdi.

İrfan Yalçın

Ardından Varlık, Türk Dili, Soyut, Gelecek, Yeditepe, Yansıma gibi dergilerde öykü, eleştiri ve çeviriler yayımlamaya geri döndü. İnce Memed hakkındaki eleştiri yazısıyla Yeni Dergi’nin yarışmasında ikinci oldu. 1975 tarihli Pansiyon Huzur romanıyla Milliyet Yayınları’nın roman yarışmasında bir başka ikincilik aldı. 1979’da yayımlanan Ölümün Ağzı romanıyla 1980 Türk Dil Kurumu Roman Ödülü’ne layık görüldü. Yalçın Yorgun Sevda ile 2009 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’ne değer bulundu.

Çeşitli tiyatro oyunları da kaleme alan Yalçın’ın Pansiyon Huzur ve Fareyi Öldürmek isimli kitapları tiyatro sahnesine adapte edildi. Yalçın’ın Ölümün Ağzı kitabı Rusçaya tercüme edildi. Ayrıca Genelevde Yas adlı romanı 1985’te Sinan Çetin tarafından beyaz perdeye uyarlandı.

İrfan Yalçın hakkındaki düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Kayıp Rıhtım’ı Google News, Facebook, X ve Instagram üzerinden takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

1 Milyon Yıllık Dev Çita Günümüz Çitalarından 3 Kat Büyüktü

1 Milyon Yıl Önce Yaşamış Dev Çitayla İlgili Yeni Bilgiler Ortaya Çıktı: Günümüz Çitalarının Üç Katı Büyüklüğündeydi

Down Sendromlu Neandertal Çocuk Araştırma

Down Sendromlu Neandertal Çocuğa Ait Kalıntılar, Eski İnsanların Toplumsal Yaşantısından İpuçları Veriyor