Menu
in ,

Japon Yazar Ödüllü Romanını Yazarken ChatGPT Kullandığını İtiraf Etti

Japonya’nın en prestijli edebiyat ödülünü kazanan yazar Rie Kudan, romanını kaleme alırken ChatGPT’den yardım aldığını açıkladı.

Ünlü Japon yazar Rie Kudan, Japonya’nın en prestijli edebiyat ödülü olan Akutagawa Ödülü törenindeki son zaferinin ardından yaptığı açıklamada, ödüllü romanını hazırlarken yapay zekânın, özellikle de ChatGPT’nin yardımını aldığını açıkladı.

33 yaşındaki yazar, eseri Tokyo-to Dojo-to (Tokyo Sempati Kulesi) ile prestijli Akutagawa Ödülü’nü kazandı. Komite üyeleri tarafından “neredeyse kusursuz” olarak nitelendirilen roman, Tokyo’da kanunları çiğneyenlerin rehabilite edildiği konforlu ve yüksek katlı bir hapishane inşa etmekle görevlendirilen bir mimarın ahlaki ikilemleri etrafında dönüyor ve tema olarak yapay zekâya yer veriyor.

Bir basın toplantısı sırasında Kudan, başyapıtının yaklaşık %5’inin doğrudan ChatGPT tarafından üretildiğini açıkladı. Gelecek planlarını açıklarken sanatsal sezgilerinin sınırsızca gelişmesine izin verirken, yaratıcı sürecinde yapay zekâdan yararlanmaya olan bağlılığını dile getirdi.

- Reklam -

ChatGPT ile kişisel bağı edebi çabalarının ötesine geçen Kudan, başkalarına güvenmekte tereddüt ettiği konularda yapay zekâdan tavsiye aldığı örnekleri paylaştı. İnsan duyguları ile makine tarafından üretilen yanıtlar arasındaki ortak yaşam üzerine düşünen Kudan, YZ’nin beklenmedik yanıtlarının kendisini kahramanın diyaloglarına kendi duygularını katmaya sevk ettiği durumlara dikkat çekti.

Yazarlıkta Yapay Zekâ Çağı: Rie Kudan’ın Ödüllü Romanının Yazımında ChatGPT İtirafı ve Sanatın Geleceği

Yapay zekânın yaratıcı uğraşlara entegrasyonu, geleneksel geçim kaynakları üzerindeki etkisini çevreleyen tartışmalarla birlikte çeşitli sanatsal alanlarda tartışmalara yol açtı. Geçen yıl fotoğrafçı Boris Eldagsen, YZ tarafından üretildiği anlaşılan fotoğrafı nedeniyle Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri’nden diskalifiye edilmişti. Benzer şekilde aralarında George R. R. Martin, Jodi Picoult ve John Grisham’ın da bulunduğu önde gelen yazarlar, telif hakkıyla korunan materyallerin izinsiz kullanıldığı iddiasıyla ChatGPT’nin arkasındaki kuruluş olan OpenAI’ya karşı toplu dava açmışlardı.

Aralarında James Patterson, Dan Brown ve Margaret Atwood gibi isimlerin de bulunduğu 10.000’den fazla yazar, yapay zekâ sektöründeki liderleri, büyük dil modellerini eğitmek için çalışmalarını kullanırken yazarlardan izin almaya çağıran ve adil tazminatın önemini vurgulayan açık bir mektup kaleme almıştı.

Yazar ve ödül komitesi üyesi Keiichiro Hirano, sosyal medyada YZ işbirliğinin etik sonuçları hakkında dile getirilen endişeleri ele alarak, seçici kurulun Kudan’ın ChatGPT kullanımını sorunlu olarak algılamadığını açıkladı. Üretken yapay zekâdan söz edilmesinin romanın anlatısının ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı.

Japon yazarın ödüllü romanını hazırlarken ChatGPT’den yardım aldığını itiraf etmesi hakkında sizler ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla haber için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: CNN

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version