in , ,

“Neon Genesis Evangelion”un Yaratıcı Anime Stüdyosu Gainax İflas Etti

Neon Genesis Evangelion ve Tengen Toppa Gurren Lagann gibi efsanevi anime’lerin arkasındaki stüdyo Gainax, kötü yönetim ve mali sıkıntılar nedeniyle iflasını ilan etti.

Neon Genesis Evangelion Anime Stüdyosu Gainax İflas Etti
- Reklam -
- Reklam -

Neon Genesis Evangelion’u yapan stüdyo Gainax, 40 yılı aşkın bir süre sonra iflas etti. Tokyo Bölge Mahkemesi, 29 Mayıs 2024’te yapılan iflas başvurusunu kabul etti ve stüdyonun tüm telif hakları, Evangelion yaratıcısı Hideaki Anno’nun Studio Khara’sına devredildi.

Gainax’ın resmi internet sitesindeki açıklamaya göre, yöneticilerin kötü mali kararları ve başarısız girişimleri stüdyoyu zor bir duruma soktu. Restoran işletmeciliği, “plansız” bir bilgisayar animasyon şirketi kurma girişimi, yöneticilere yapılan büyük miktardaki teminatsız borçlar ve yatırım anlaşmaları kazanamamak gibi faktörler, Gainax’ın çöküşüne zemin hazırladı. Açıklamada “Telif ödemelerini yapamadığımız için komisyondan kovulduk ve kredi davaları ile karşı karşıya kaldık. Zor bir duruma düştük,” ifadeleri yer aldı.

Gainax’ın iflas sürecine giden yolda, çok sayıda istifa ve stüdyonun animasyon üretim faaliyetlerini kaybetmesi de etkili oldu. Eski çalışanlar, Gainax markasını kullanmaya devam etti ancak stüdyonun içine düştüğü zor durumu dikkate almadı. 2019’da Gainax’ın temsilci direktörü olarak atanan Tomohiro Maki ise görevinin ilk yılında bir çocuğa cinsel istismarda bulunmaktan tutuklandı. Bu skandal da Gainax’ın çöküşünü hızlandırdı.

- Reklam -

Studio Gainax İflas Etti

Neon Genesis Evangelion Stüdyosu Gainax’ın İflası ile Telif Hakları Khara’ya Geçti

Skandalın ardından Gainax, finansal durumunu gözden geçirdi ve yönetim kademesinde büyük miktarlarda açıklanmamış banka borçları, meşru izin olmadan fikri mülkiyet haklarının satılması ve çeşitli şirketlere olan borçların ödenmemesi gibi sorunlar tespit edildi. Panty & Stocking with Garterbelt’in haklarını satmak gibi çabalar stüdyonun dev borcunu çözmekte yetersiz kaldı. Sonunda bir alacak tahsil şirketi, Mayıs 2024’te stüdyoyu dava etti. Gainax açıklamasında “İşimizi sürdürmenin zor olacağına karar verdik, bu nedenle iflas başvurusunda bulunduk,” diyerek özür diledi.

Gainax’ın iflası, anime üretiminde önemli bir ismin sonunun geldiğini gösterdi. Neon Genesis Evangelion, FLCL, Tengen Toppa Gurren Lagann gibi yapımlar şirketin eserleri arasında yer alıyor. Hiroyuki Imaishi daha önce Studio Trigger’ı, Shinji Higuchi ise Welcome to the N.H.K., Hellsing ve Full Metal Panic’in yapıldığı Studio Gonzo’yu kurmuştu.

- Reklam -

Neon Genesis Evangelion Gainax İflas

İflas eden stüdyonun Neon Genesis Evangelion dışında en çok hangi yapımlarına aşinaydınız? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: CBR

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Phoenician Scheme: Wes Anderson'dan Yıldız Yağmuru

Wes Anderson Filmi “The Phoenician Scheme”de Yıldız Yağmuru: Scarlett Johansson, Tom Hanks, Willem Dafoe…

One Piece Evrenindeki En Güçlü 5 Haki Türü

“One Piece” Evrenindeki En Güçlü ve En Nadir 5 Haki Türü