in , ,

Simülakrlar ve Simülasyon – Jean Baudrillard | Haftanın Kitabı #328

Haftanın Kitabı köşesinde bu hafta Fransız düşünür ve sosyolog Jean Baudrillard’ın gerçeklik ve hakikat kavramlarını ele aldığı “Simülakrlar ve Simülasyon” kitabı var.

Simülakrlar ve Simülasyon - Jean Baudrillard | Haftanın Kitabı #328
- Reklam -
- Reklam -

Simülakrlar ve Simülasyon | Künye

Yazar: Jean Baudrillard
Çeviri: Oğuz Adanır
Yayınevi
: Doğu Batı Yayınları
Orijinal Adı: Simulacres et Simulation
Orijinal Dili: Fransızca
Kapak Tasarımı: Mr. Z & Z
Sayfa Sayısı: 230
Çıkış Tarhi: Nisan 2003

Simülakrlar ve Simülasyon – Jean Baudrillard | Arka Kapak Tanıtımı

Simülakrlar ve Simülasyon - Jean Baudrillard

- Reklam -

XX. yüzyılın önemli iddialı çıkışlarından biri kuşkusuz Jean Baudrillard’ın “Simülasyon” kuramıdır. Baudrillard, radikal ve ayrıksı düşünceleriyle Batı toplumundan yayılan krizi haber verir. Baudrillard’a göre bugünkü sistemi kavramak için dolaşıma sürülen tezler “hiçlik” duvarında birer birer erimeye mahkûmdurlar. İşlenen bu kusursuz cinayeti araştırmaya başladığımızda iletişim, sinema, reklam veya mimarlık alanlarında “gerçek” ve “hakikat” düzeneklerinin birbirleriyle nasıl yer değiştirdiğine göz atmamız yeterlidir. Bir resmin taklidi, bir eserin yorumu veya tarihî bir yapının kopyası tüm aurasını yitirerek aslının yerine geçebilmektedir. Artık her türden sanatsal kaygı, hakikat arayışı ve iletişim tarzı tüketilmek için vardır, iletişim araçları iletişimsizliğin mükemmel bir örneğini sergilerler. Söz gelimi, belgeseller anımsamaktan çok unutturmak için vardır, “için için kaynayan” her bir anlam parçacığı içeriğinden boşaltılıp medya adlı devasa boşlukta simüle edilir. Tüm olup bitenlerin yansıdığı ekranlarda herşey gizlenir, üzeri kapatılır. Ve kitleler, iletişim araçlarına sarılarak modern bir kurban töreninin ritüellerini söz birliği etmişçesine mükemmelen yerine getirirler.

Baudrillard bilinenin aksine, çözümlemelerinde postmodern bir söyleme başvurmaz. Adanır’ın tanımlamasıyla söylersek, o “postmodern bir düşünür değildir!” Çünkü bu kitapta da görüleceği üzere, simülasyon evreninin “dünya görüşü” tarihsel gelişimin bir halkasıdır fakat son halkasını oluşturmaz.

– Ne pahasına olursa olsun Batı’nın moralini bozmayı sürdürecek misiniz?

Baudrillard: “Batı tarihinin temel yapı taşı moral bozukluğudur.” Bunu ben uydurmadım. “Yeni duygusal düzen” yani kurbanlardan oluşan duyarsızlık, pişmanlık üzerine oturmuş olan toplum, sanayi devrimi ve kolonizasyon gibi sonuçlara yol açmış XIX. yüzyıla ait anlam bunalımının bir uzantısıdır ve bizim uzun XIX. yüzyılımız boyunca da sürüp gitmiştir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Simülakrlar ve Simülasyon Çerçevesinde Günümüz Youtube Camiası

Simülakrlar ve Simülasyon | İçindekiler

Önsöz

Gerçeğin Yerini Alan Simülakrlar

“Retro” Bir Senaryo Olarak Tarih

Holocauste

China Syndrom

Apocalypse Now (Kıyamet)

Beaubourg’un Bıraktığı İzlenim/Etki

Hipermarket ve Hipermal

İletişim Araçlarında İçin İçin Kaynayan/Patlayan Anlam

En Önemli Şey Reklâmdır, Reklâmın Hiçbir Önemi Yoktur

- Reklam -

Clone Story

Hologramlar

Crash

Simülasyon ve Bilimkurgu

Hayvanlar. Territoire et métamorphoses

Kalıntı

Sarmallaşan Ceset

“Değer”in Son Tangosu

Nihilizm Üzerine

Dizin

Jean Baudrillard Kimdir? | Hayatı ve Özgeçmişi

Jean Baudrillard

Jean Baudrillard (27 Temmuz 1929 – 6 Mart 2007), Fransız sosyolog, filozof ve kültürel teorisyendi. Modern toplumların karmaşıklığını ve sembolik iletişimini anlamaya yönelik çalışmalarıyla tanınır. Baudrillard’ın en bilinen kavramlarından biri “simülasyon”dur. Bu kavram gerçekliğin yerini alan simülakra (görsel temsiller, simgeler) üzerinden, modern toplumun nasıl bir hipergerçeklik içinde yaşadığını açıklamaya çalışır. “Simülakrlar ve Simülasyon” (1981) adlı eserinde konuyu derinlemesine incelenmiştir.

Baudrillard aynı zamanda tüketim toplumu ve postmodernizmin eleştirisi üzerinde durdu. “Tüketim Toplumu” (1970) kitabında, modern toplumların nasıl tüketim kalıpları ve sembolik anlamlar üzerinden kimlik oluşturduğunu analiz eder.

Simülakrlar ve Simülasyon kitabı hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz. Benzer içerikler için bizi Google News üzerinden takip edebilirsiniz.


* Haftanın Kitabı olarak belirlediğimiz tüm eserler için tıklayın.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Trap - Yeni M. Night Shyamalan Film - Fragman

M. Night Shyamalan’ın Kaos Dolu Gerilim Filmi “Trap” için Yeni Fragman Yayınlandı

Yeni Crazy Taxi Oyun

Yeni “Crazy Taxi” Oyunu Geliyor: Açık Dünya, Çok Oyunculu ve AAA Olacak