in ,

Tarihteki En Tuhaf Beyin Hasarı Vakası: Başından Vurulduktan Sonra Dünyayı Ters Görmeye Başlayan Adam

İspanyol İç Savaşı sırasında başından vurulan Cumhuriyetçi bir askerin tuhaf vakası yıllar sonra bir kez daha ele alındı.

Başından Vurulduktan Sonra Dünyayı Tersten Gören Adam
- Reklam -
- Reklam -

İspanya İç Savaşı döneminde, 1938 yılında kafasına sıkılan bir kurşunla hayatı değişen Cumhuriyetçi bir askerin olağanüstü hikâyesi yeniden gün yüzüne çıktı.

Neurologia dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, “Hasta M” olarak bilinen bu adamın beyin yaralanmasıyla ilgili en sıradışı ve tuhaf vakalardan birini yeniden gündeme taşıdı. Kurşunun etkisiyle uyanan asker, dünyayı ters görmeye başlamıştı.

Hasta M’ye göre insanlar ve nesneler gerçekte oldukları yönün tam tersinden gelir gibi görünüyordu. Bu etki, işitme ve dokunma duyularına da yayılıyordu. Beyni, normal ve ters olarak basılmış harfler ile sayıları ayırt edemeden okuyabiliyordu.

- Reklam -

Hasta M için dünya sadece ters değil, aynı zamanda baş aşağı da görünebiliyordu. Örneğin bir iskelede baş aşağı çalışan işçiler Hasta M’yi şaşırtıyordu. Ayrıca bir kol saatinin üzerindeki saati herhangi bir açıdan okuyabiliyordu.

Başından Vurulduktan Sonra Dünyayı Tersten Gören Adam

Renklerin nesnelerinden ayrıldığı, nesnelerin üç kez göründüğü ve renk körlüğü gibi semptomlar da Hasta M’nin deneyimlediği tuhaf etkiler arasındaydı. Bununla birlikte, raporlara göre asker tüm bunlarla oldukça sakin bir şekilde başa çıkabilmişti.

İspanyol nörolog Justo Gonzalo, Hasta M’yi neredeyse 50 yıl boyunca inceleyerek, beyin hakkındaki algılarımızda önemli bir değişime yol açan analizler gerçekleştirdi. Beynin, o dönemdeki yaygın görüşün aksine, farklı kesimlerin bir koleksiyonu olmadığını, farklı işlevlerin organ boyunca gradyanlar şeklinde dağıldı bu şekilde ortaya çıktı.

Dünyayı Tersten Gören Adam Justo Gonzalo
Justo Gonzalo

Dünyayı Tersten Gören Adam Beyinle İlgili Çalışmalara Önemli Bir Katkı Sundu

Gonzalo’nun kuramı, beyin dinamiklerine ilişkin yenilikçi bir yaklaşımdı ve Hasta M’nin durumuyla birlikte beyin yaralanmalarının etkilerinin hasarın boyutu ve konumuna bağlı olduğunu ortaya koydu. Gonzalo, merkezi (birden fazla duyuda bozulma), parasantral (etkilerin eşit şekilde dağılmadığı merkezi sendrom) ve marjinal (belirli duyuların beyin yollarını etkileyen) olmak üzere üç sendrom tanımladı.

- Reklam -

Bu olağanüstü vaka temel alınarak yapılan öncü çalışma, oldukça değerli bir bilimsel kanıt kaynağı olan tek vaka çalışmalarının beyin fonksiyonları hakkında yıllardır bize öğrettiği önemi bir kez daha vurguluyor. Gonzalo’nun Hasta M’nin yaralanması ve ters görme durumunu yorumlamasındaki başarısı, bugün hâlâ benzer beyin teorilerinin ön planda olmasının kanıtı niteliğinde.

Tarihteki En Tuhaf Beyin Hasarı Vakası: Başından Vurulduktan Sonra Dünyayı Ters Görmeye Başlayan Adam

İspanya’daki Guttmann Enstitüsü’nden nöropsikolog Alberto García Molina, Gonzalo’nun çalışmalarının beyin çalışmasına dair yaygın görüşlerin ötesine geçtiğini belirtiyor. Gonzalo’nun kızı Isabel Gonzalo-Fonrodona ise García Molina ile birlikte Hasta M’yi içeren yeni bir makalede araştırmalarını sundular.

Beyin yaralanmalarının incelenmesi ve tek vaka çalışmaları bize yüzlerce yıldır beyin fonksiyonları hakkında bilgi vermiş ve günümüzün meta-analizlerine ve büyük klinik araştırmalarına değerli bir alternatif bilimsel kanıt kaynağı sağladı.

Sizler de bu ilginç vaka hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Killers of the Flower Moon Fragmanı Yayınlandı

Martin Scorsese’nin Yıldızlar Geçidi Filmi “Killers of the Flower Moon”dan İlk Fragman

Kaçakçılar, Mamut Fosillerini Bira Karşılığında Takas Ediyor

Meksika’da Bir Grup Kaçakçı, Yağmaladıkları Mamut Fosillerini Bira Karşılığında Takas Ediyor