in , ,

Meksika’da Bir Grup Kaçakçı, Yağmaladıkları Mamut Fosillerini Bira Karşılığında Takas Ediyor

Meksikalı arkeologlar, paha biçilemeyecek kadar değerli mamut fosillerini bira karşılığında turistlerle takas eden kaçakçılardan şikâyetçi.

Kaçakçılar, Mamut Fosillerini Bira Karşılığında Takas Ediyor
- Reklam -
- Reklam -

Meksika’da bulunan mamut fosilleri yağmalanarak bira karşılığında takas ediliyor. Arkeologlar, fosilleri keşfeden kişilere çağrıda bulunuyor: “Keşiflerinizi sosyal medyada paylaşmayın!”

Mamut fosilleri, yağmacılar tarafından sıklıkla hasar görüyor veya yok ediliyor. Üstelik bazıları, bu paha biçilmez kalıntıları değersiz bir bira ile takas edecek kadar ilgisiz davranıyor.

La Jornada Veracruz gazetesinde yer alan bir habere göre, Veracruz eyaletinin Juan Felipe köyü sakinleri tarafından bulunan mamut ve fillerin soyu tükenmiş akrabası olan iki diş koleksiyonu ortaya çıktı. Emekli polis Roberto García Jiménez, bulunan bir azı dişi ve bir köpek dişinin, tortu tabakasının erozyonu nedeniyle Moralillo Nehri kıyısında ortaya çıktığını ifade etti.

- Reklam -

İddiaya göre fosiller Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH) yetkililerine bildirildi ve ardından yerel yetkililerden bölgenin güvence altına alınması ve antik fosillerin korunması istendi. Ancak sosyal medyada haber yayılınca, tarihi eser kaçakçıları hemen olay yerine gelerek bazı kalıntıları çaldılar.

Kaçakçılar, Mamut Fosillerini Bira Karşılığında Takas Ediyor

Mamut Fosilleri Bira Karşılığında Takas Ediliyor

Veracruz Üniversitesi’nden Gustavo Carmona Díaz, bu tür keşiflerin duyurulduğu anda yağmalandığını ve bu durumun kalıntıların zarar görmesine veya yok edilmesine neden olduğunu belirtti. Araştırmalar, başlangıçta dişlerle birlikte bulunan bir mamut çene kemiğinin de sonradan çalındığını ortaya koydu.

Carmona Díaz konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Fosilleri turistlere bir şişe bira karşılığında takas eden gerçekten çirkin örnekler dahi var. Diğer durumlarda ise kalıntılar paramparça ediliyor.”

Kurtarılan fosiller bile genellikle hasar görüyor. Çünkü binlerce yıl boyunca onları koruyan tortudan çıkarıldıklarında, bu tür eski eserler çok hızlı bir şekilde bozulma eğilimine giriyor. Bazı fosillerin 10.000 yıl öncesinde soyu tükenmiş eski bir Gomphotheriidae türüne ait olduğu düşünülüyor.

- Reklam -

Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü Halka Çağrıda Bulundu

Kaybolan bu tarihi kalıntılara tepki olarak Carmona Díaz, Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü’nün arkeolojik alanları daha iyi koruması ve fosillerin yağmalanmasını önlemesi için daha fazla çaba sarf etmesini istedi. Bunun üzerine enstitü, yerel polisten koruma talep etmek üzere yerel yetkililerle iletişime geçtiğini belirten bir açıklama yayınladı.

“Paleontolojik varlıkların gerektirdiği özel muamele göz önüne alındığında, bu tür keşiflere tanık olan kişileri, bunları sosyal medyada yaymaktan kaçınmaya ve Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü’nün dikkatine sunmaya teşvik ediyoruz.”

Kaçakçılar, Mamut Fosillerini Bira Karşılığında Takas Ediyor

Mamut kalıntıları özellikle Meksika’da oldukça yaygın. Bir zamanlar büyük sürüler halinde Kolombiya mamutlarına ev sahipliği yapan bu bölgede, Avrasya’nın tüylü mamutlarından biraz daha büyük ve daha az tüylü olan devasa eski yaratıklar Buzul Çağı insanları tarafından avlandı.

Kaçakçıların tarihi değeri olan bu tarz fosilleri yağmalamasıyla ilgili düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, diğer içerikler için bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: IFL Science

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Hayalimdeki iş.

    (20 karakter zulümdür)

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Başından Vurulduktan Sonra Dünyayı Tersten Gören Adam

Tarihteki En Tuhaf Beyin Hasarı Vakası: Başından Vurulduktan Sonra Dünyayı Ters Görmeye Başlayan Adam

Hollywood Oyuncuları Grev

Hollywood’daki Senarist Grevinin Ardından Bir Grev Kararı da Oyunculardan Gelebilir