Menu
in ,

Yeni Keşfedilen Canlı Türü Cthulhu’nun Mirasını Sürdürüyor

H.P. Lovecraft’ın efsanevi yaratığı Cthulhu uykusundan uyandı! Ama pek de beklediğimiz şekilde değil… 430 milyon yıllık bir fosil ile yeni bir canlı türü keşfedildi.

430 milyon yıl boyunca, İngiltere’nin kadim kayalıklarına sokulan Cthulhu vaktini bekledi. Gün ışığı görüp bizlerle buluştuğunda ise… Eh, beklediğimizden biraz küçükmüş bu!

Fosilleşmiş Cthulhu esasen deniz hıyarları kategorisine giriyor. Silurian periyoduna, ilk kılçıklı balıkların ortaya çıktığı döneme ait olan canlı 3 santimetre boyutunda. Bedeni kemiksi plakalara ve 45 zırhlı dokunaca sahip. Bu dokunaçlarla besinlerini yakaladığı ve deniz yüzeyinde hareket ettiği düşünülüyor.

Canlının ismi tahmin ettiğiniz gibi H.P. Lovecraft‘ın ünlü, dokunaçlı tanrısından geliyor. Keşfi yapan palaeontologlar bu ilginç yaratığı Cthulhu’ya benzeterek ismini Sollasina cthulhu koydular.

- Reklam -

Fosili restore etmek için ekibin onu yok etmesi gerekti. İnce ince katmanlar şeklinde fosili kazıyarak her işlem sonrası fosilin fotoğraflarını çektiler. Daha sonra bu fotoğraflar MRI’ın çalışma prensibine benzer bir yöntemle katman katman birleştirilerek canlıyı 3 boyutlu halde simüle ettiler.

Cthulhu Mirasını Sürdüren Fosil

Böylece ekip canlının iç kısımlarına da detaylı olarak bakabilmiş oldu. Bu şekilde ophiocistioidlerle ilgili yeni bilgiler de elde ettiler. Örneğin canlıda bulunan halka kanal aslında ekinodermlere özgü. Bu sistem canlının kasları kullanmasına gerek olmadan hidrolik olarak hareket etmesini sağlıyor. Böyle bir kanal daha önce bir ophiocistioidde görülmemişti.

Çalışmanın detaylarını merak ediyorsanız makaleye buradan göz atabilirsiniz.

Ne dersiniz? H.P. Lovecraft nelerden ilham alacağını iyi biliyor, öyle değil mi?

Kaynak: Science Alert


* H.P. Lovecraft’ın Yaratıklarına Kısa Bir Bakış

* H.P. Lovecraft Mitosu’nun En Köklü Efsanesi: “Pnakotic El Yazmaları”

Burak İpek

Özellikle bilimkurguya ve çizgi romanlara bayılır. Çizgi romanlara girişi Dylan Dog, bilimkurguya aşkı ise Dune serisi ile başladı. 7 yaşından beri bilgisayarla ve elektronik aletlerle iç içe yaşamayı seçerek göbeğini büyüttü. Düşüncelerini başkalarıyla tartışmak adına Kayıp Rıhtım’da yazılar yazıyor.

Yorum Yap

Exit mobile version