Menu
in ,

Kırmızı Oda 4. Bölüm Meslek Etiği Tartışmaları ile Gündemde

Kırmızı Oda dizisi 4. bölümü yayınlandı. TV8’in dram ve psikoloji dizisi, psikologluk meslek etiği tartışmalarıyla gündemde.

Kırmızı Oda dizisi 4. bölümü yayında. TV8’in dram ve psikoloji türündeki televizyon dizisi, psikologluk meslek etiği tartışmalarıyla sosyal medya gündeminde kalmaya devam ediyor.

Dram ve psikoloji türündeki Türk yapımı TV8 dizisi Kırmızı Oda 4. bölümü ile dün akşam izleyicinin karşısına çıktı. Dr. Gülseren Budayıcıoğlu’nun “Madalyonun İçi: Bir Psikiyatrin Not Defterinden” kitabından esinlenilen Kırmızı Oda, ülke gündeminden uzunca bir süredir düşmeyen kadına, çocuğa fiziksel ve duygusal şiddetin altını çizen içeriğiyle dikkat çekmişti.

Yayınlanan 4. bölümüyle birlikte dizide yer alan terapi sahnelerindeki psikolog tutumları da sosyal medyada gündem olmaya devam ediyor. Kırmızı Oda’nın izleyiciden büyük ilgi toplamasıyla birlikte dikkati yeniden üzerine çeken, İstanbullu Gelin ve Doğduğun Ev Kaderindir dizilerinin uyarlandığı kitapların da yazarı olan Dr. Gülseren Buğdayıcıoğlu’nun “terapiye gelen hastalarından izin almadan onların hikâyelerine kitaplarında yer vermesi” iddiası sosyal medyada gündem olan bir başka konu oldu.

- Reklam -
Melisa Sözen

Toplumun hassas bir noktasına parmak basan yapım; yayınlandığı 1. bölümden itibaren izleyiciden büyük bir beğeni ve takdir topladı. Bununla birlikte psikologluk meslek etiğini doğru yansıtmadığı gerekçesiyle sosyal medyada olumsuz eleştirilerin de hedefi oldu.

Yapımını OGM Pictures’ın üstlendiği, yönetmeliğini Cem Karcı’nın yaptığı, senaryosunu Banu Kiremitçi Bozkurt’un kaleme aldığı dram ve psikoloji türlerindeki Kırmızı Oda’nın bölüm süresi ise ortalama 150 dakika.

Kırmızı Oda Dizisi Konusu

Yaşanan gerçek olaylardan esinlenen dizide, Dr. Gülseren Buğdayıcıoğlu’nun hastalarının hikâyelerine yer verdiği kitaplarından biri olan “Madalyonun İçi: Bir Psikiyatrin Not Defterinden” adlı eserden esinlenildi.

Büyük bir psikolog kliniğine başvuran hastaların ve klinikteki doktorların hikâyelerini seyrettiğimiz Kırmızı Oda, hiçbir hayatın göründüğü gibi olmadığını, her birinin içinde derin sevinçler, acılar, utançlar, eksiklikler, fazlalıklar barındırdığını vurguluyor.

İzleyiciyle paylaştığı hikâyelerin her birinin bir şiddet olayına değinmesi; öykülerin kimi zaman şiddet gösteren, kimi zaman ise şiddet gören kişinin penceresinden ele alınmasıyla yapım, toplumsal duyarlılığımıza hitap eden bir televizyon dizisi olma özelliği taşıyor.

Kırmızı Oda Dizisi Oyuncu Kadrosu

Kırmızı Oda, başrol oyuncusu Binnur Kaya ile birlikte, bünyesinde başarılı oyunculara da yer veriyor. Doktor Hanım rolünü canlandıran Binnur Kaya’nın yanı sıra, Evrim Alasya, yaşam hikâyesiyle izleyicilerine derin hüzün hissettiren Meliha karakteriyle yapımın dikkat çeken oyuncuları arasında. Alya karakteriyle gizemli ve bazen güldüren bir karakteri canlandıran Melisa Sözen, dizinin adından söz ettiren oyuncularından biri.

Ayrıca Tülin Özen, Burak Sevinç, Meriç Aral, Halit Özgür Sarı, Gülçin Kültür Şahin, Sezin Bozacı ve Baran Can Eraslan da dizinin oyuncu kadrosunda yer alıyor.

Evrim Alasya

Kırmızı Oda, her bölüm yeni bir hayat hikâyesini ağırlayarak değişken bir oyuncu kadrosuna sahip olacağa benziyor.

Dizi Sosyal Medyada Tepkilere Sebep Oldu

Geniş bir izleyici kitlesine ulaşan dizi, sosyal medyada çeşitli yorumlar aldı. Sosyal medyayı ikiye bölen yorumlardan bir kısmı, dizinin şiddete parmak basarak öğretici, olumlu anlamda yönlendirici olacağı yönünde. Diğer kısmı ise psikologluk meslek etiğine vurgu yaparak Binnur Kaya’nın canlandırdığı Doktor Hanım karakterinin terapiler esnasında sergilediği yüz ifadelerinin uygunsuz olduğu yönündeydi. Aralarında psikologların da yer aldığı tepkililer, bir psikoloğun terapi esnasında hastasının anlattıklarına karşın hüzünlü, öfkeli yüz ifadeleri gösteremeyeceğini söylüyor. Dizinin 4. bölümünde Meliha’nın anlattıklarından sonra Doktor Hanım’ın ağlaması, tepkileri artıran sahneler arasında yer aldı.

Prof. Dr. Arif Verimli de Kırmızı Oda dizisindeki psikolog mimiklerine olumsuz eleştiri gösterenler arasında.

Verimli, Kırmızı Oda’da Doktor Hanım’ın hastasına karşı tutunduğu fiziki tavır için, şu yorumda bulundu:
“‘Kırmızı Oda’ Psikiyatri pratiğinin farkındalığı için güzel proje. Binnur Kaya muhteşem oyuncu. Gülseren Budayıcıoğlu’nu pek severim ama hastam bir şey anlatırken şu mimikleri yaparsam o görüşme/muayene omnipotensini ve yararını yitirebilir.”

Bu tepkilere karşılık olarak toplumsal bir yaramız olan şiddete parmak basan yapımda, öncelikli olarak psikoloğun yüz ifadelerine dikkat çekmenin, sosyal mesajın etkisini azaltacağı ifade edildi.

İlk bölümüyle 4 Eylül 2020 tarihinde ekranlara gelen dizinin 4. bölümü ise 25 Eylül Cuma günü izleyicisiyle buluştu.

Dizinin yeni bölümüne dair bir de fragman yayınlandı.

Kırmızı Oda 5. Bölüm Fragmanı | İZLE

Kırmızı Oda 5. bölüm ise 2 Ekim Cuma günü TV8 ekranlarında olacak.

Peki siz diziyi izleme fırsatı buldunuz mu? Yapıma dair düşünceleriniz neler? Eleştirilere katılıyor musunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Artı: Amazon Türkiye’nin İlk Dizisi Yapay Zekâ Tarafından Yönetilecek

Elif Şeyda Doğan

Eylül 1994’te Ankara’da doğdum. İzmir’de büyüdüm. İstanbul'da yaşıyorum. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Anabilim Dalında doktora yapmaktayım. Öykü yazıyorum. İki kişi olarak CosmicZion Zine (czz) adlı fantastik edebiyat, uzay ve mitoloji fanzinini çıkartmaktayız.

Yorum Yap

Exit mobile version