Menu
in

Ezra Pound’un Zihin Dünyasına Kapı Aralayan “Kültür Rehberi” Türkçede

Ezra Pound imzalı Kültür Rehberi raflardaki yerini aldı. Kantolar’ın şairi, okuru bu defa düşünce dünyasına davet ediyor.

Ezra Pound imzalı Kültür Rehberi kitabı Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Eser, Ketebe Yayınları imzası ile okurun karşısına çıkıyor.

Amerikalı yazar, şair ve çevirmen Ezra Pound 1885 yılında Idaho’da dünyaya geldi. 1972 yılına kadar yaşayan Pound, ardında pek çok unutulmaz metinler bıraktı. Özellikle şiir alanında ürettiği eserler ve çevirileri akıllara kazındı. Kadim Çin şiirlerinden yaptığı Cathay çevirileri ve 1917’de ilk kısmını yayımladığı ve 51 yıl boyunca yazmaya devam ettiği Kantolar ile şiir geleneğinde başka kapılar aralamayı başardı.

Türkçede Ketebe imzası ve Ülkü Tamer çevirileriyle Cathay ve Lustra kitaplarını okuma fırsatı bulduğumuz Pound’un şimdi de düz yazıları okurun karşısına çıkıyor.

- Reklam -

Toplamda 13 bölümden oluşan Kültür Rehberi, okurun kültür kavramına olan bakış açısını sorgulamasını hedefliyor. Çin kültüründen sıkça ilham alan şair, Konfüçyüs’e göndermeler yapmaktan da kaçınmıyor. Pound, eserin ortaya çıkış süreci ve yazım amacını ise şu sözlerle aktarıyor:

“Bu kitap, semirmişler için yazılmadı. Üniversite okuma imkânı bulamayanlar için veya üniversite tehdidine maruz kalsın kalmasın, elli yaşında bugün benim bildiğimden daha fazlasını bilmek isteyen ve o amaca ulaşmaları için kendilerine yardım edebileceğim gençler için yazıldı. Onlara böyle bir yardımda bulunmanın içerdiği tehlikelerin tamamen farkındayım.”

Kültür Rehberi – Ezra Pound | Arka Kapak Tanıtımı

“Bu küçük kitapta niyetim, olabildiğince çok noktada ne düşündüğümü söylemek. Bu da, çok az kişinin söylemeyi göze alabileceği birtakım sözler söyleyeceğim anlamına geliyor.”

Modernist şiirin kurucu isimlerinden Ezra Pound’un kültür ve uygarlık kavramlarını merkeze aldığı deneme ve eleştirilerini içeren bu kitap, Pound’un şiir evrenini anlamak için yol gösterici bir harita sunuyor. Pound bu metinde, kültürü ve ilişkili olduğu bütün alanları kapsayan aforizmalarla bezeli bir yorum denemesinde bulunuyor. Kültür ve uygarlığı ürettiği diğer ürünler; sanat, ekonomi, siyaset, mimari, edebiyat, eğitim, din, tarih ve felsefe ile beraber ele alan Pound, modern Batı uygarlığına eleştirel bir perspektiften bakarken eski Çin uygarlığına, Yunan ve Roma medeniyetlerine ve İslam kültürüne de dikkatini yöneltiyor.

“Yüksek bir kültürü ve uygarlığı üreten enstrümanlar nelerdir? Kültür nasıl yozlaşır? Eğitim ne işe yarar? Modern ekonomik formların modern kültür ve uygarlıkla ilişkisi nedir?” gibi sorulara kışkırtıcı, düşünsel içeriği yoğun, kendi terminolojisine yaslanan cevaplar veren Pound, fragmanlar hâlinde yazdığı bu metinlerde Konfüçyüs’ten Aristoteles’e, Aziz Ambrosius’tan Frobenius’a, Velázquez’den Yeats’e, Gaudi’den Mussolini’ye pek çok farklı isme atıflarda bulunuyor.

Kültür Rehberi, modernist estetiğin en önemli şairlerinden Ezra Pound’un zihin dünyasına geniş bir kapı aralıyor.

Toplamda 372 sayfadan oluşan Kültür Rehberi’nin çevirisini Kemal Atakay üstleniyor.

Ezra Pound eserleri ve Kültür Rehberi hakkındaki düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version