Menu
in

Laurent Genefort’ın Bilimkurgu Romanı “Lum’en” Nihayet Bizlerle

Fransız bilimkurgu edebiyatının bol ödüllü temsilcilerinden Lum’en artık bizlerle.

Amerikan ekolünden çıkan bilimkurguların ağırlıkta olduğu ülkemizde, bu türün başka ülkelerden çıkagelmiş örnekleriyle çok az karşılaşıyoruz. Neyse ki bu sayıca azlık, çıkan eserlerin temsil ettikleri ekoller ve nitelikleriyle telafi ediliyor. Günümüz Fransız bilimkurgucularından Laurent Genefort‘ın, Arzu Nilay Kocasu’nun çevirisiyle Numen Yayıncılık’tan çıkan kitabı “Lum’en” de niteliğiyle hemen dikkat çeken o örneklerden.

1968 doğumlu yazar Laurent Genefort, ilk romanını 20 yaşında kaleme almış bir isim. Gelecek vadeden yazar sıfatıyla başladığı kariyerini sürdürdükçe “evren yaratma ustası” unvanını almış. Tek kitaplık çalışmalarının yanı sıra, Omale (6 Kitap), Hordes (3 Kitap), Spire (2 Kitap), Les Mondes de Rempart (3 Kitap) ve Les Chants de Felya (4 Kitap) serilerine de imza atmış.

Lum’en’de üç taraf bulunuyor: Gezegenin derinliklerinde varlığını sürdüren ve solucanımsı canlıların kurduğu ağ vasıtasıyla yeryüzünde olup bitenleri gözlemleyen, ölümsüz varlık Lum’en. Çok uluslu şirketlerin teşebbüsüyle yerleştirilmiş ve gezegenin biyolojik olarak insan yaşamına uyumsuzluğu ve çeşitli içsel faktörler nedeniyle yüzeye çıkmayan insan kolonisi. Ve insan kolonisinin yakınlarına yerleşmiş bir başka medeniyet, Pilalar.

- Reklam -

Roman, gezegen tarihinin dönüm noktalarını içeren zaman periyotlarına ayrılmış. Her bölüm, yüzeydeki yeni komşularını merak eden Lum’en’in izlenimleriyle başlayıp, insan/pila yerleşimcileri ve koloni hayatı üzerine odaklanan kısımlarla devam eden birer tarihçe. Laurent Genefort, bu yıllara yayılmış kolonizasyon tarihi formatıyla din ve politika eksenindeki batılı insanlık tarihini masaya yatırıyor. Ve bunu, tamamen yabancı bir varlığın gözlemciliğinde okurun yorumuna bırakıyor.

Lum’en, Genefort’ın spekülatif kurgu alanında ülkesi Fransa’nın prestijli ödüllerinden Prix Julia-Verlanger (2015), Grand Prix de l’Imaginaire (2016) ve Prix Rosny Aîné (2016) ödüllerini toplayan son çalışması.

Kitabın arka kapak/tanıtım bülteni şöyle:
Dünya dışına açılan şirketlerin gezegenleri ele geçirip ham madde kaynağı olarak kullandıkları bir gelecek. O şirketlerden biri tarafından sömürgeleştiren Kızılküre. Ve bu sömürgede nesiller boyu süren yaşam mücadelesi.

Lum’en, bu gezegene gönüllü olarak gelen, burada doğan, Kızılküre’nin krizlerine çözüm arayan ya da o krizleri bizzat ateşleyen erkek, kadın, çocuk ve gezegene özgü bir tür olan Pilaların gözünden nesillere yayılan, çok boyutlu bir roman. İnsanın atıldığı bu benzersiz deneyim, gezegene nasıl bir bedel ödetiyor? Kızılküre bu işgale nasıl bir cevap veriyor? Bu zorlu mücadelenin kazananı kim oluyor?

Fransa’da bilimkurgu türünün en önemli temsilcilerinden Laurent Genefort, insanın sınır tanımayan keşif duygusunun yol açabileceklerine dair çarpıcı bir hikâye anlatıyor.

Lum’en, Fransa’nın önde gelen bilimkurgu edebiyatı ödüllerinden Prix Julia-Verlanger, Grand Prix de l’Imaginaire ve Prix Rosny Aîné’nin sahibi.
Farklı konusu ve anlatımıyla Lum’en, türü sevenlerin ve yeni tatlar arayanların ilgisini cezbedecek türden. Meraklılarına şimdiden keyifli okumalar dileriz.

Cemalettin Sipahioğlu

1986 İstanbul doğumlu. Bilimkurgu, korku ve fantastiği uzun süre televizyondan takip edebilmiştir. Ailesinden habersiz aldığı ucuz VCD oynatıcıyı saklayıp, onlar yokken kullanarak, bu konularda film açıklarını kapatmaya çalışmıştır. Edebiyata sonradan bulaşması; bilgisizliği; bilgisizlik de, "Raftaydı ve ben onu alıp okumadım zamanında." pişmanlıkları getirmiştir. Lem ile Küvette Bulunan Günce'yle tanışması; okumaya yeni başlayan biri için hem talih, hem de talihsizlik olmuştur. Film, kitap, animasyon, çizgi roman olsun; kendi sınırlı bilgisiyle, eserleri iç dinamikleri içinde değerlendirmeye çalışır.

Yorum Yap

Exit mobile version