Menu
in

Ödüllü Distopya “Postacı” İthaki Bilimkurgu Klasiklerinde

David Brin’in ödüllü distopik romanı Postacı, uzun bir aranın ardından İthaki Bilimkurgu Klasikleri dizisi kapsamında tekrar raflarda.

Ülkemizde daha önce Metis Bilimkurgu Dizisi kapsamında okurlarla buluşan Postacı (The Postman), İthaki Bilimkurgu Klasikleri kapsamında yeniden bizlerle. David Brin‘in ilk kez 1985 yılında yayımlattığı roman, dünya çapındaki bir savaştan sonra yerle bir olan Amerika’da yaşananları konu alıyor. Çorak topraklarda dolaşırken bir postacı üniforması bulan Gordon Krantz, sırf ısınmak için bu kıyafeti alıp giyer. Ama onu gören insanlar beklenmedik bir şekilde Gordon’a umut bağlar ve kendisinin yeniden kurulan devlet düzeninin temsilcisi olduğuna inanırlar.

En İyi Bilimkurgu dalında Locus ve John W. Campbell ödüllerine layık görülen Postacı, aynı zamanda Hugo’ya da aday gösterilmiş ama kazananamış. Roman daha sonra, 1997’de başrolünü Kevin Costner‘ın oynadığı bir filme de çekilmişti. Film ülkemizde “Haberci” adıyla gösterime girmişti.

Kitabın arka kapak yazısı şöyle:

Locus En İyi Bilimkurgu Romanı Ödülü
Hugo En İyi Roman Ödülü Adayı
John W. Campbell En İyi Bilimkurgu Romanı Ödülü

- Reklam -

“Büyük Düşlerin Tümü de Yok Olmuşa Benziyordu. Bütün İyi Adamlar Onları Korurken Öldüler.”

Postacı, alternatif bakış açılarını benimsemede usta bir bilimkurgu yazarı olan David Brin’in erken dönem eserlerinden biri ve bir bakıma döneminin kasvetli gelecek düşüncelerine cevabı. Kendi sözleriyle, “…ne kadar çok şeyi fazlaca önemsemeden varsaydığımızın, bugün bizi birbirimize bağlayan o küçük lütufların eksikliğini ne kadar çok çekeceğimizin hikâyesidir.”

Bazı yalanlar, gerçeğe dönüşmeye ya da onu kendilerince değiştirmeye eğilimlidir. İyi bir kurgu, hakkı verilmiş bir rol gerçeğe baskın çıkma potansiyeli barındırır. Kıyametsavaşı ertesinde umut, işte bu tür yalanlardan biriydi.

Uygarlığımız her an çökebilir. Hükümet, ordu dağılabilir. Öyle ki sanayi dünyası tek bir makinenin dahi çalışmadığı, giderek yabanileşen insanların yalıtılmış kasabalarda tıkılıp kaldığı ve kıtaların boylu boyunca kanunsuz topraklar halinde uzandığı bir cehenneme dönüşebilir. Ama umut; baştan başlamanın, arınmanın umudu bütün nükleer savaşlardan, toplu yıkımdan ve yalıtılmışlıktan sağ çıkmaya muktedir.
Sönmez Güven‘in daha önce Metis Bilimkurgu Dizisi için yaptığı çevirinin gözden geçirilmiş hâliyle yeniden basılan roman 27 Haziran‘dan itibaren raflardaki yerini alacak. Keyifli okumalar dileriz.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

Yorum Yap

Exit mobile version