in

Ödüllü Distopya “Postacı” İthaki Bilimkurgu Klasiklerinde

David Brin’in ödüllü distopik romanı Postacı, uzun bir aranın ardından İthaki Bilimkurgu Klasikleri dizisi kapsamında tekrar raflarda.

postaci ust
- Reklam -
- Reklam -

Ülkemizde daha önce Metis Bilimkurgu Dizisi kapsamında okurlarla buluşan Postacı (The Postman), İthaki Bilimkurgu Klasikleri kapsamında yeniden bizlerle. David Brin‘in ilk kez 1985 yılında yayımlattığı roman, dünya çapındaki bir savaştan sonra yerle bir olan Amerika’da yaşananları konu alıyor. Çorak topraklarda dolaşırken bir postacı üniforması bulan Gordon Krantz, sırf ısınmak için bu kıyafeti alıp giyer. Ama onu gören insanlar beklenmedik bir şekilde Gordon’a umut bağlar ve kendisinin yeniden kurulan devlet düzeninin temsilcisi olduğuna inanırlar.

En İyi Bilimkurgu dalında Locus ve John W. Campbell ödüllerine layık görülen Postacı, aynı zamanda Hugo’ya da aday gösterilmiş ama kazananamış. Roman daha sonra, 1997’de başrolünü Kevin Costner‘ın oynadığı bir filme de çekilmişti. Film ülkemizde “Haberci” adıyla gösterime girmişti.

Kitabın arka kapak yazısı şöyle:

postaciLocus En İyi Bilimkurgu Romanı Ödülü
Hugo En İyi Roman Ödülü Adayı
John W. Campbell En İyi Bilimkurgu Romanı Ödülü

- Reklam -

“Büyük Düşlerin Tümü de Yok Olmuşa Benziyordu. Bütün İyi Adamlar Onları Korurken Öldüler.”

Postacı, alternatif bakış açılarını benimsemede usta bir bilimkurgu yazarı olan David Brin’in erken dönem eserlerinden biri ve bir bakıma döneminin kasvetli gelecek düşüncelerine cevabı. Kendi sözleriyle, “…ne kadar çok şeyi fazlaca önemsemeden varsaydığımızın, bugün bizi birbirimize bağlayan o küçük lütufların eksikliğini ne kadar çok çekeceğimizin hikâyesidir.”

- Reklam -

Bazı yalanlar, gerçeğe dönüşmeye ya da onu kendilerince değiştirmeye eğilimlidir. İyi bir kurgu, hakkı verilmiş bir rol gerçeğe baskın çıkma potansiyeli barındırır. Kıyametsavaşı ertesinde umut, işte bu tür yalanlardan biriydi.

Uygarlığımız her an çökebilir. Hükümet, ordu dağılabilir. Öyle ki sanayi dünyası tek bir makinenin dahi çalışmadığı, giderek yabanileşen insanların yalıtılmış kasabalarda tıkılıp kaldığı ve kıtaların boylu boyunca kanunsuz topraklar halinde uzandığı bir cehenneme dönüşebilir. Ama umut; baştan başlamanın, arınmanın umudu bütün nükleer savaşlardan, toplu yıkımdan ve yalıtılmışlıktan sağ çıkmaya muktedir.
Sönmez Güven‘in daha önce Metis Bilimkurgu Dizisi için yaptığı çevirinin gözden geçirilmiş hâliyle yeniden basılan roman 27 Haziran‘dan itibaren raflardaki yerini alacak. Keyifli okumalar dileriz.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    İthaki çevirileri pek iyi değil diye düşünüyorum. Ama listeme ekledim bu kitabı.

  2. Avatar for mit mit dedi ki:

    Haberde de belirttiğim gibi, Sönmez Güven’in Metis çevirisi kullanılmış kitapta. Sönmez Bey’in çevirilerini severim ben.

    Ayrıca İthaki’nin çevirileri de çoğu yayınevinden daha iyidir. Bu gözler ne 6:45’ler, Kabalcılar, Sarmallar, Ren, Beyaz Balina… Altın Kitapların eski çevirileri… neler gördü neler :slight_smile:

    Bazen İthaki’de çok yazım hatası oluyor ama maalesef. Onu da çözebilseler süper olacak.

  3. Avatar for Agape Agape dedi ki:

    Katılıyorum ama sanırım kabullenemiyorum. :slight_smile: İthaki gibi bir yayınevine yakıştıramıyorum sanırım. Beklediğimiz onlarca kitap var ve olacaktır. Senelerce de bekliyoruz gerektiğinde. Bu rahatsız edici hataların giderilmesi için iki ay daha beklememiz lazımsa eğer beklemeye değer diye düşünüyorum.

    Çok daha kötülerini gördük fakat bu kulvarda tek olan ve önemli eserler basan bir yayınevine bu hataları yakıştıramıyorum. Ortalama 5-10 arası hatayı hatadan saymıyorum bu arada. Genel olarak sorunlu kitaplar benim canımı sıkan. :slight_smile:

  4. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Asıl kahramanları bir şeyler yapmaya zorlayan, sıradan insanın içindeki kahramanı orataya çıkaran, zoraki kahramanlığa sürüklenmiş ana karakteri vesilesiyle bu kitaba karşı özel bir sevgi besliyorum. Roman hakkında bir şeyler yazıp eski forumda paylaşmıştım. Yazıya buradan ulaşılabilir.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

monstress uyanis ust

Bol Ödüllü Çizgi Roman “Monstress” Sonunda Türkçe!

Dede Korkut Salur Kazan'ın Yedi Başlı Ejderhayı Öldürmesi

Dede Korkut’un Kayıp 13. Destanı Kitap Olarak Raflarda