in ,

Yorgos Lanthimos’un “Poor Things” Filmine İlham Olan Alasdair Gray İmzalı “Zavallılar” Yeniden Türkçede

Alasdair Gray’in “Zavallılar” romanı yeniden Türkçe raflarında. Eserin yeni baskısı İthaki Yayınları tarafından gerçekleştiriliyor.

Zavallılar - Alasdair Gray
- Reklam -
- Reklam -

Alasdair Gray imzalı Zavallılar yeni baskısı ile bir kez daha Türkçe raflarında. İthaki Yayınları’nın Modern dizisi altında yayımlanan eserin baskısı bir süredir bulunamıyordu.

2012’de Sel Yayıncılık tarafından yayımlanan İskoç yazar Alasdair Gray’in Zavallılar romanı yeniden Türkçede.

Yorgos Lanthimos’un 2023 yılında vizyona giren Poor Things filmi, 11 dalda aldığı Oscar adaylığı ile oldukça konuşulmuştu. Emma Stone’un başrolünde yer aldığı yapımın oyuncu kadrosu Mark Ruffalo ve Willem Dafoe yer alıyor. Alasdair Gray’in aynı adlı romanından uyarlanan film; festival yolculuğunun ardından eleştirmenler ve izleyicilerden de yüksek puanlar toplamayı başardı.

- Reklam -

Alasdair Gray’in kendi dilinde ilk defa 1992 yılında yayımlanan romanı alternatif bir Frankenstein anlatısı olarak tanımlanıyor. Kitap, ölümden sonra bir bebeğin beyniyle hayata döndürülen genç kadın Bella Baxter’ın hikâyesini konu alıyor.

Zavallılar – Alasdair Gray | Arka Kapak Tanıtımı

Zavallılar - Alasdair Gray

YORGOS LANTHIMOS’UN 11 DALDA OSCAR ADAYI POOR THINGS FİLMİNİN ROMANI

İskoçya’nın önemli yazar ve sanatçılarından biri ka­bul edilen Alasdair Gray eserlerinde sıradanın öte­sine geçen hayal gücüy­le ve özgün bakış açısıyla dikkat çekti. Viktorya Dönemi ahlakını hicvederek doğaüstü bir dokunuşla ilmek ilmek ördüğü kara komedisi Zavallılar ise ya­zara Whitbread Roman Ödülü ve Guardian Kurgu Ödülü kazandır­dı. Yorgos Lanthimos’un da beyaz perdeye uyarladığı bu kitap, post­modern bir Frankenstein anlatısı.

19. yüzyılın sonlarında yaşa­mış Doktor Archibald McCand­less’ın anılarını okurken uçarı Bella Baxter ile tanışacaksınız. Yeni geldiği dünyayı öğren­meye can atan bu kadının tuhaf hayatı, değişimin eşiğindeki Glasgow’un büyüleyici atmosferinden Paris’in genelevlerine kadar rüzgâra kapılmış gibi sürükle­yecek sizi. 1914 yılında Victoria McCandless’ın yani “gerçek Bella”nın kaleme aldığı sonsözde ise karşınıza Archibald’ın anlatısını delik deşik edecek başka bir ger­çeklik sunulacak.

Alasdair Gray’in ürkütücü çi­zimleriyle bezeli bu ilham dolu çılgın eser, sınıf züppeliğinden İn­giliz emperyalizmine, erdem tasla­maktan genel geçer bilgeliğe, eline ne geçirirse yerden yere vuruyor…

- Reklam -

“Sör Walter Scott’tan bu yana en büyük İskoç romancısı.” — ANTHONY BURGESS

“Bir yandan komik bir yandan da dehşet verici olan bu kitap, tehlikeli denecek kadar iflah olmayacak bir metin.” —THE GUARDIAN

Toplamda 336 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini kitabın önceki baskısında olduğu gibi Süha Sertabiboğlu üstleniyor. Roman Ocak 2024 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı. Zavallılar, İthaki Modern dizisinin 98. kitabı oldu. Serideki diğer eserlere buradan göz atabilirsiniz.

“Poor Things”in Yazarı Alasdair Gray Kimdir?

Alasdair Gray

1934 senesinde İskoçya’nın Glasgow kentinde doğan Alasdair Gray, Glasgow Sanat Okulu’nda çizim ve resim eğitimi aldı. Ardından bir dönem sanat öğretmeni olarak görev aldı. Ayrıca portreler ve duvar resimleri yaptı. Glasgow’daki eğitim kurumlarında resim dersleri veren Gray; bu süreçte radyo ve TV oyunları kaleme aldı. 1981 yılında yayımlanan Lanark romanı ile adından bahsettiren İskoç yazar, 1992 çıkışlı Zavallılar ile Whitbread Roman Ödülü ile Guardian Kurgu Ödülü’nü kazandı.

Eserleri Litvanca, Lehçe, Çekçe, Japonca ve İsveççe gibi birçok farklı dile tercüme edilen yazar 2019 yılında hayatını kaybetti.

Alasdair Gray’in Zavallılar romanı hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Chainsaw Man Yaratıcısının Look Back Mangası Anime Olabilir

“Chainsaw Man”in Yaratıcısı Tatsuki Fujimoto’nun “Look Back” Mangası Animeye Uyarlanabilir

Geminid Meteor Yağmuru Düşünülenden 10 Kat Eski Olabilir

Geminid Meteor Yağmuru Tahmin Edilenden 10 Kat Daha Yaşlı Olabilir