in ,

İthaki Yayınları’ndan Açıklama: “İddialar Gerçek Dışı”

İthaki Yayınları ‘küçülme kararı’ ve ‘tazminat hakkı olmayan çalışanların işten çıkarıldığı’ iddialarını yalanladı.

İthaki Yayınları Açıklama
- Reklam -
- Reklam -

İthaki Yayınları ilk olarak Umut-Sen sitesinde yayınlanan ve ardından sosyal medyada yankı uyandıran iddialar hakkında bir açıklama yayınladı. Yayınevi küçülme gerekçesiyle tazminat hakkı bulunmayan çalışanların işten çıkarıldığı ve eski çalışanların da istifaya zorlandığı iddialarını yalanladı.

Açıklamada, “Kültürel alana yatırımın ‘çılgınca’ görüldüğü, ekonomik krizin giderek derinleştiği bir ülke ortamında, yayın faaliyetlerinin kitabevleriyle desteklenerek sürdürülebildiğini belirtmeliyiz. Bu yüzden çalışanlarımız arasında (yayınevi-kitabevi çalışanı, editör-satış personeli, temizlik personeli-büro elemanı vb.) ayrım yapmadan, ücret zammını eşit şekilde uygulamak konusunda hassas davrandığımızın bilinmesini isteriz” ifadelerine yer verildi.

İthaki Yayınları İddiaları Reddetti

Basınla paylaşılan açıklamada ayrıca ‘tazminat hakkı tanınmadan işten çıkarmalar yapıldığı’ iddiasının gerçek dışı olduğu belirtildi:

- Reklam -

“İthaki, tüm çalışanlarının haklarına saygılı bir yayınevidir. Bu süreçte belirlenen ara zam oranıyla çalışamayacağını bildiren bazı arkadaşlarımız olmuştur; buna mukabil bu arkadaşlarımızın sadece biri yayıneviyle yollarını ayırmayı tercih etmiştir. Sosyal medyaya yansıdığı gibi, insan kaynaklarımıza veya yönetimimize ayrılmak istediğini resmî olarak bildiren hiçbir çalışanımız olmamıştır. Bu tasarrufu kullanmak isteyen çalışma arkadaşlarımızın tüm haklarının verileceğini/ödeneceğini söylemeye bile gerek yoktur.”

İthaki Yayınları, “ücretlerin çok düşük olduğu, sektörün gerisinde zamlar belirlendiği” iddialarını da gerçek dışı olarak niteledi.

İthaki Yayınları İddia

“Suç Duyurusunda Bulunacağız”

Yayınevi ayrıca ‘kişisel hakları zedeleyen, firma mahremiyetine zarar veren, yalan ve hakaret içeren açıklama ve haberler’ konusunda suç duyurusunda bulunacaklarını da duyurdu.

Açıklamada konuya dair şunlara yer verildi:

“Umut-Sen haber sitesinde, 26 Ağustos 2023 tarihinde yayınlanan ve başka bazı haber sitelerinin de yer verdiği, ‘İthaki Yayınevi çalışanları: Tazminat hakkı olmayanlar işten atılıyor eskiler istifaya zorlanıyor’ başlıklı, eksik/yanlış bilgilerle dolu röportaj-haber sonrasında İthaki Yayınları’na karşı sosyal medyada adeta bir linç kampanyası başlatıldı. Öncelikle Umut-Sen’deki arkadaşların böyle bir haberi yaparken sürecin tarafı olarak bizden bilgi/görüş almamış olmasını habercilik etiği açısından son derece sorunlu ve kabul edilemez bulduğumuzu belirtmek istiyoruz.

“Bu süreçte, belli bir noktaya kadar yayınevimize yönelik çeşitli suçlama ve iftiralara yine yayınevimizin ve çalışanlarımızın itibarını gözettiğimiz için cevap vermemeyi tercih ettik. Ama bu iftiralar öyle bir boyuta ulaştı ki art niyetli ve mesnetsiz suçlamalara karşı tüm gerçekleri açıklamak kaçınılmaz hale geldi. Okurlarımıza, dostlarımıza ve çalışanlarımıza açıklama yapmayı bir borç biliyoruz.”

- Reklam -

İthaki Yayınları - Penguen Kitabevi

Yayınevi çalışanların İçerenköy Penguen binasına çağrıldığı iddialarına ilişkin ise şunları kaydetti:

“Muhasebeden dağıtıma, kurumsal iletişimden depo faaliyetine dek yürütülen çalışmalar Haziran ayında faaliyete geçen İçerenköy binasında toplanmıştır. Bu kurumsal bir karardır. Evden çalışmanın sonlandırıldığı, tüm çalışanların ofis düzenine geçeceği bir süreçte yayınevinin de aynı merkezde olmasının, çalışmaların senkronize yürütülmesi açısından son derece akılcı olduğu ortadadır. Kaldı ki çalışmaların hangi merkezde yürütüleceği her kurumun kendi takdirindedir. Röportaj-haberde sözü edilen ‘İçerenköy binasında ağır mobbinge uğranacağı’ iddiasının ise hiçbir dayanağı yoktur. Aynı haberde vurgulanan ’uzaklık-ulaşım sorunları’ iddiasına gelirsek, metro/otobüs/minibüs duraklarının yanındaki İçerenköy Penguen binasının kime göre, nereye göre uzak olduğu değerlendirmesini sizlere bırakıyoruz.”

İthaki Yayınları, küçülme iddialarının spekülasyondan ibaret olduğunu aktarırken yayınevinin yoluna “yeni yapılanma süreciyle büyüyerek, güçlenerek” devam edeceğini kaydetti.

Yayınevi açıklamasını, “Çalışanlarımızın haklarına dönük istişare ve müzakere zemini her zaman açıktır,” sözleriyle tamamladı.

Açıklamanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

İthaki Yayınları’nın iddialara dair açıklamasını siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forumda paylaşabilirsiniz.


Bizleri Google Haberler’den ve sosyal medyadan takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for _HEX _HEX dedi ki:

    Yıllardır hem personeline uyguladığı psikolojik şiddet hem de sektörel anlamda tutunduğu tavır belli olan bir şirketten aksi bir açıklama beklemek zaten mümkün değildi. Söz konusu “açıklamada” 17 Ağustos tarihi ile ilgili mail hakkında bir şey yazmıyor. İnsanların uzaktan çalışma kararının kimin inisiyatifi ile alındığı belirtilmemiş. Hele ki tüm çalışanlarına saygılıdır ifadesi…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Idol 2. Sezon Iptal

Tartışmalı Dizi “The Idol” İptal Edildi: HBO, ‘Tepkilerden Memnun Olduklarını’ Dile Getirdi

Zack Snyder'ın Yeni Hedefi "Gears of War" Filmi: Ancak Oyun Geliştiricisinin Bir Şartı Var

Zack Snyder’ın Yeni Hedefi “Gears of War” Filmi: Ancak Oyun Geliştiricisinin Bir Şartı Var