in

Dede Korkut’un Kayıp 13. Destanı Kitap Olarak Raflarda

Prof. Dr. Metin Ekici’nin keşfiyle gün yüzüne çıkan Dede Korkut’un kayıp 13. destanı “Salur Kazan’ın Yedi Başlı Ejderhayı Öldürmesi” Ötüken Neşriyat etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Dede Korkut Salur Kazan'ın Yedi Başlı Ejderhayı Öldürmesi
- Reklam -
- Reklam -

Ve beklenen haber geldi. Daha önce de duyurusunu yaptığımız üzere Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Halk Bilimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Ekici’nin keşfiyle gün yüzüne çıkan Dede Korkut’un kayıp destanı “Salur Kazan’ın Ejderhayı Öldürmesi” Ötüken Neşriyat etiketiyle raflardaki yerini aldı. Bu yepyeni Dede Korkut destanını artık kitap olarak okuma şansına erişeceğiz. Kitabın tam adı da şu şekilde: Dede Korkut Kitabı Türkistan / Türkmen Sahra Nüshası Soylamalar ve 13. Boy – Salur Kazan’ın Yedi Başlı Ejderhayı Öldürmesi

Geçtiğimiz günlerde yine Prof. Dr. Metin Ekici imzasıyla 13. Dede Korkut Destanı: “Salur Kazan’ın Yedi Başlı Ejderhayı Öldürmesi” Boyunu Beyan Eder Hanım Hey! adıyla bir makale yayınlanmıştı. O makalede bir önsöz ve ardından tam metin verilmişti. Dilerseniz şuradan ulaşabilirsiniz.

Kitabın tanıtım metni şu şekilde:

Dede Korkut Salur Kazan’ın Yedi Başlı Ejderhayı ÖldürmesiDedem der;
Ay öte, yıl dolana, zamaneler kopup gele;
Dağ otları tükene, diken kala;
Tatlı dirlik tükene, dava ile savaş kala;
Asıl beyler tükene, avam kala;
Silintiler yıkıla, bir yerde oba ola;
Derintiler yıkıla, bir yerde kentli ola;
Bir kentte iki gühâ olsa, beş dahice daruğa ola;
Onlar dahi birbirinin sözüne bitmeyeler;
Ortalıkta bed nefs ile yalancının günü doğa;
O günleri görmemişim ben,
Dedem görmüş gibi söylerim;
Yazı, kışı bilinmez yıllar ola;
Kuvveti, gücü bilinmez eller ola;
Yaylaklar kışlak ola, kışlaklar yaylak ola;
Tat evi ile Türk evi bir araya komşu ola;
Ağaç çanak, taş çanak birbirine karışık ola.
Ayrıca kitap için yayınevi tarafından yayınlanan kısa bir ön okumasına da buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Kapak resmini Dr. Mehmet Sağ’ın üstlendiği kitabın editörlüğünü de Göktürk Ömer Çakır yapıyor. Türk dünyası adına oldukça önemli bir araştırmanın kısa sürede okurlara ulaşıyor olması da ayrıca mutluluk verici. Kitapçılardan ve online satış sitelerinden ulaşabileceğiniz 13. Dede Korkut Destanı için şimdiden iyi okumalar dileriz.

- Reklam -

Prof. Dr. Metin Ekici kimdir?

1963 yılında Denizli’de doğdu. Lisans öğrenimini Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde tamamlayan (1984) Ekici, 1987-1989 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında sürdürdüğü yüksek lisans öğrenimini, Dede Korkut Tesiri ile Teşekkül Eden Halk Hikâyeleri, 1991-1996 yılları arasında University of Wisconsin-Madison’da sürdürdüğü doktorasını ise, The Anatolian Cycle of Koroglu Stories, başlıklı teziyle tamamladı. Türk Halk Bilimi, Halk Bilimi Teorileri, Türk Destanları konularında araştırmalarını sürdüren ve bu alanda pek çok yayını olan Prof. Dr. Metin Ekici, hâlen Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsünde çalışmaktadır.

- Reklam -

* 13. Dede Korkut Destanı “Salur Kazan’ın Yedi Başlı Ejderhayı Öldürmesi” Hakkında Bildiğimiz Her Şey

* 6. Yıl Özel: Dede Korkut Öyküleri

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

12 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Merak etmiyor değilim hani, umarım çevirisi olabildiğince tam yapılmıştır. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler :slight_smile:

  2. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Sanırım, Homeros’un tarihimizdeki karşılığı; Dede Korkut. Mükemmel fantastik öyküleri var. Bu öykülerin ya da masalların ileride oyun bile yapılabileceğini düşünüyorum. Sinemada görme şansımız var mı bilmiyorum. Doyurucu bir yapım olacağından şüpheliyim.

  3. Avatar for ilteriskagan ilteriskagan dedi ki:

    Sadece 13. hikaye değil 13. hikayenin bulunduğu nüsha basılmış sanırım.

  4. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Türkoloji ne karıştı ya? O.o 2 ayda birbirine kattı memleketin Türkoloji dünyasını :smiley: Bildiğiniz yarış halindeler ve umarım bu yarış sırasında doğru düzgün çevrimler okuruz. Yetiştireceğiz diye baştan savma yapmazlar. Duyduğuma göre DTCF’den bir doktora öğrencisi de çalışıyormuş. Yakında onun da haberi gelebilir.

  5. Avatar for Kenan Kenan dedi ki:

    Bu kitabı okumadan önce şu linkteki kitabı okumam yeterli mi?

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

7 cevap daha var.

postaci ust

Ödüllü Distopya “Postacı” İthaki Bilimkurgu Klasiklerinde

Sinema

Türkiye’de Sinema İzleyicisi Azalırken Tiyatro Seyircisi Arttı