in ,

Dede Korkut’un Kayıp 13. Destanı Özel Bir Baskıyla Gelecek!

Dede Korkut’un kayıp destanı “Salur Kazan’ın Ejderhayı Öldürmesi”ni de içeren 3. nüshanın keşfi sonrası gözler bu yeni metni nasıl okuyacağımız sorusuna çevrilmişti. Yeni destan Ötüken Neşriyat tarafından oldukça özenli bir baskıyla geliyor!

dede korkut
- Reklam -
- Reklam -

Türkistan’da keşfedilen Dede Korkut’un kayıp nüshası, bizlere yepyeni bir Dede Korku Destanı sunmuştu. “Salur Kazan’ın Ejderhayı Öldürmesi” adlı destan kültürel tarihimiz adına büyük bir buluş.

Biz de ilk andan itibaren bu keşfin sürecini ve destanın bilinen tüm detaylarını sizlere aktarmaya çalışmıştık. Bayburt’taki Dünya Kültür Mirası Dede Korkut Uluslararası Sempozyumu’nda açıklanan detaylar, bizlere şimdiye kadar hiç bilmediğimiz yeni bir Dede Korkut anlatısıyla baş başa kaldığımızı bildiriyordu.

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Halk Bilimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Ekici’nin keşfinden sonra, akıllara gelen en heyecan verici soru, “Peki biz bu destanı ne zaman ve nasıl okuyacağız?” olmuştu.

- Reklam -

Beklenen cevap Ötüken Neşriyat editörü Göktürk Ömer Çakır’dan geldi. Sevgili Çakır sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

- Reklam -
“Prof. Dr. Metin Ekici’nin transkripsiyon, sadeleştirme, metin incelemesi ve tıpkıbasımıyla beraber hazırlayacağı Salur Kazan’ın Yedi Başlı Ejderhayı Öldürmesi başlıklı 13. Dede Korkut hikâyesinin, Türkistan Nüshası altbaşlığıyla, ilk bilimsel neşrinin Ötüken Neşriyat tarafından bu büyük keşfin şanına yaraşır bir baskıyla yapılacağını payansız bir sevinç ve gururla duyurmak isterim.”
“Türkistan Nüshası” başlığı ve Ötüken Neşriyat etiketiyle bizlerle olacak baskının 2019 senesi içinde raflarda olması bekleniyor. Bu özel baskının hem transkripsiyon, hem sadeleştirme, hem metin incelemesi ve hem de tıpkıbasımıyla geliyor olması da haberi güzelleştiren diğer detaylar.

“Salur Kazan’ın Yedi Başlı Ejderhayı Öldürmesi” destanıyla ilgili gelişmeleri merakla takip etmeye ve sizlere aktarmaya devam edeceğiz!

O zamana kadar destan hakkında hazırladığımız buradaki dosyayla aklınızdaki soru işaretlerini bir nebze de olsa giderebilirsiniz.
Görsel kaynağı: Açıkbilim


* 13. Dede Korkut Destanı “Salur Kazan’ın Ejderhayı Öldürmesi” Hakkında Bildiğimiz Her Şey

* 6. Yıl Özel: Dede Korkut Öyküleri

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    İlk tezi üstlenecek biri için talibim! :slight_smile: Yani galiba.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

kristal dunya ust

J.G. Ballard’ın Kristal Dünya Adlı Distopyası Raflarda

avengers endgame rekor acilis

Avengers: Endgame Hafta Sonu Rekorlarıyla Göz Aldı