Mimarlıkta maket yapma sanatı, bazen karşınızdaki insana fikrinizi aktarmanın en etkili yolu olabilir. Japonca Kirigami olarak anılan kâğıdı keserek şekil verme sanatı, mimarlıkta da sık sık kullanılır.
Kâğıt sanatçısı Marc Hagan-Guirey de mimarlık alanında yaptığı araştırmaları kendi sanat eğitimi ile harmanlayarak benzer sonucu çıkarmış olacak ki, kâğıdı katlayıp keserek mimari modeller oluşturma fikriyle çıkagelmiş.
İşte karşınızda sanatçının “Le Corbusier Paper Models: 10 Kirigami Builgings to Cut and Fold” kitabı için oluşturduğu kâğıt modeller.
Önümüzdeki aylarda yurt dışında satışa çıkacak olan kitapta verilen materyaller ve adım adım izleyeceğiniz talimatlarla kendi Le Corbusier yapınızı yapabilirsiniz!
Kitabı ve içindeki Le Corbusier’e ait modern yapılar hakkında konuşan Hagan- Guirey:
“Le Corbusier eserleri bu iş için mükemmeldi. Yapıları monolitik bir şekilde devam eden ancak pencere boşluklarıyla bezenmiş bir halde. Bu da oluşan silüeti kirigami için mükemmel bir malzeme yapıyor. Aslında kâğıt mimarisinin de amacı bu; basit katlama ve kesme işlemleriyle tarihi yapıları anında tanınır yapmak. Le Corbusier yapıları da kağıda çok kolay bir şekilde aktarılıyor.”
Bu aslında Hagan- Guirey’in bu konudaki ilk kitabı değil. Kendisi daha önce aynı şekilde Frank Lloyd Wright’ın da 14 eserini kirigami kitabı haline getirmiş. Sanat çalışmaları sırasında ise Le Corbusier ve yapıları ile tanışmış.
“Le Corbusier’in çalışmalarına fütürizm ve mimarlık hakkında bir makale yazarken rastladım ve kısa zamanda bu konuda saplantılı hale geldim. Bana kalırsa eserleri benim bilim kurgu sevgimi sanat derecemle harmanlıyordu. Şehirlerimizin oldukça hızlı bir şekilde dönüşüm geçirdiğini düşündüğümüzde çalışmalarını onurlandırmanın böyle bir yolunu buldum.”
Kitap Villa Savoy, Chandigarh Belediye Yapıları, Unité d’habitation, Villa Stein gibi mimarın ünlü yapılarını içermekte.
Ayrıca Le Corbusier’in 17 eserinin 2016 yılından beri Unesco Dünya Mirası listesinde olduğunu da söylemeden geçmeyelim.
Yorumlarınızı bizlerle Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşmayı unutmayın!
* Kuzey Kore Mimarisi: Retro Bilimkurguları Aratmayan Bir Dünya
Kaynak: Dezeen
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!