Menu
in ,

Müze Giriş Ücretlerine Bir Zam Daha Yapıldı

Müze giriş ücretlerine 9 ayda ikinci defa zam yapıldı. Ayasofya Müzesi’ne giriş ücreti 60 TL’den 72 TL’ye yükselmiş oldu.

Ülkemizdeki sayısız müze, zamlarla halktan uzaklaştırılmaya devam ediyor. Son yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın müzelere yaptığı zammın boyutu iyice can sıkıcı seviyelere ulaştı. Geçtiğimiz ekim ayında yapılan %50 zam sonrası, şimdi de %20′lik yeni bir zam daha yapıldı.

Müze giriş ücretlerine 15 Temmuz 2019 itibarıyla yapılan zam ile, son dokuz ayda toplam %80’e varan bir zam oranına kavuşulmuş oldu.

UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde de bulunan Efes Antik Kenti, Topkapı Sarayı ve İstanbul Ayasofya Müzesi’ne giriş ücretleri 60 TL’den 72 TL’ye çıkmış oldu.

- Reklam -

Nevşehir’de bulunan Göreme Açık Hava Müzesi de 45 TL iken 54 TL’ye yükseldi.

Denizli’de Laodikya Antik Kenti’ne giriş ücreti ise 15 TL’den 18 TL’ye yükseltildi.

Müze ve ören yerlerinin güncel giriş ücretleri Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü’nin sitesinde yayınlandı.

Müzekart fiyatlarında ise herhangi bir artış olmadığı belirtildi.

İzmir Turist Rehberleri Odası Başkanı Macit Şaşzade, sezon ortasında yapılan zammın kabul edilemez olduğunu belirtti. Şaşzade, şu eleştiride bulundu:
“Acentanın kotasyonuna yüzde yirmilik bir zarar. Kotalar önceden bildiriyor ve maliyetler hesaplanıyor. Sezon başladıktan sonra böyle bir zam hiçbir şekilde adil değil. O zammı acentaların telafi etmesi mümkün değil. Bu kadar zor iki sene geçirdikten sonra turizm döneminde yapılan bu zam çok haksızlık. Turizm sektörüne büyük haksızlık. Bütçe açığını kapatmak için bunların yapılması doğru değil. Turizme nefes aldırılması gerekirken, biraz canlandırma çabası varken şimdi bu zamla onların ceplerinden geri alıyorsunuz.”
Yeni zamlar hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Sizce de müzeler olması gerekenden daha pahalı bir hâle bürünmüyor mu? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum‘da bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Kaynak: Diken, Arkeofili


* İstanbul Yeni Arkeoloji Müzesi ile Buluştu

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version