in

Disney Sansür Talebini Reddedince “Eternals” Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar’da Yasaklandı

Eternals filmi Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar’da yasaklandı. Disney, ülkelerin sansür talebini reddedince yaptırım gecikmedi.

Eternals yasaklandı disney marvel
- Reklam -

Eternals, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar dahil olmak üzere beş ülkede yasaklandı. Yeni Marvel Sinematik Evreni filmi, Disney’in sansür talebini reddetmesi sonucu bazı ülkelerde gösterime girmeyecek.

Marvel’ın merakla beklenen filmi Eternals, bugün itibarıyla ülkemizde ve birçok ülkede vizyona girdi. Akademi ödüllü Chloé Zhao’nun yönettiği ve MCU’nun en uzun filmlerinden biri olan yapım, hayranlara yepyeni süper kahramanları tanıtıyor. Adeta ünlüler geçidi gibi olan filmin kadrosunda Salma Hayek, Angelina Jolie, Richard Madden, Kumail Nanjiani, Brian Tyree Henry, Lauren Ridloff, Don Lee, Lia McHugh, Kit Harington, Gemma Chan ve Barry Keoghan gibi isimler yer alıyor.

Marvel Sinematik Evreni’nin dördüncü aşaması olan yapım ülkemizde gösterime girmiş olsa da, bazı körfez ülkelerinde çıkış tarihi 11 Kasım 2021 olarak gözüküyor. Ancak görünen o ki, birkaç ülkenin talep ettiği sansür Disney tarafından reddedilince, filmin vizyona girişi de o ülkelerde yasaklandı.

- Reklam -

THR’nin haberine göre, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Umman dahil olmak üzere beş ülke, Disney’in sansür taleplerini reddetmesi sonucu filmin gösterime girmesini yasakladı. Söz konusu haber bu ülkelerin her birinde yer alan web sitelerinden sessizce kaldırıldığı perşembe günü ortaya çıktı. Haberde Birleşik Arap Emirlikleri’nde filmin hâlâ yakında çıkacak olan başlıklar arasında listelendiği de belirtildi.

Eternals Filmi Marvel Sinematik Evreni’nin İlk Eşcinsel Süper Kahramanını İçeriyor

Eternals yasaklandı disney marvel

Filmin belirtilen ülkelerde yasaklanma gerekçesi resmi olarak duyurulmasa da, kaynaklar bu kararın büyük olasılıkla filmde aynı cinsiyetten bir çiftin yer alması ve MCU’ya ilk eşcinsel süper kahramanın dahil edilmesi üzerine verildiğini öne sürüyor. Körfez ülkelerinde yer alan bölgesel bir sinema zinciri, Eternals’ın “yasaklandığını” ancak kendilerine bunun nedeninin söylenmediğini belirtti.

- Reklam -

Eşcinsellik Körfez ülkelerinde hâla resmi olarak yasa dışı sayılıyor ve LGBTQ+ içerikli herhangi bir içerik bulunduran tüm filmler sık sık yasaklama alıyor. Geçen yıl Pixar’ın Onward adlı filminde de lezbiyen bir ilişkiye atıfta bulunan tek bir sahnesi sebebiyle Kuveyt, Umman, Katar ve Suudi Arabistan’da yasaklanmıştı.

Eternals’ın söz konusu ülkelerde yasaklanmasını ve Disney’in sansür talebini reddetmesi konusunda sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Hollywood Reporter

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Necatis Necatis dedi ki:

    Arap yarımadası, kendileri daha düzensiz ve ortalığı pisleten bir halk iken, sanal bir karaktere olan öfke ve engelleme yapmaları mantıksız…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Sandman test quiz

Sandman Testi: Neil Gaiman’ın Çizgi Roman Tarihini Değiştiren Serisine Ne Kadar Hakimsiniz?

Yeni Amazonya - Elizabeth B. Corbett

Yeni Amazonya: Gelecekten Tadımlık Bir Panorama