Menu
in

Lilly Wachowski: “Matrix Transseksüellik Metaforlarıyla Dolu Bir Seri”

Matrix bir trans alegorisiydi. Lilly Wachowski asıl niyetlerinin anlaşılmasından memnun olduğunu, fakat o zaman için kurumsal dünyanın buna hazır olmadığını açıkladı.

İlk Matrix filmini yayınlayıp bilimkurgu dünyasına adını altın harflerle yazdırışının 21 yıl sonrasında Lilly Wachowski, The Matrix hikâyesinin bir transseksüellik metaforu olduğu teorilerini doğruladı. Netflix’le yaptığı bir röportajda kendisi gibi trans olan kardeşi Lana’yla birlikte hazırladıkları hikâyenin üstü kapalı mânâsının nihayet biliniyor olmasından memnun olduğunu belirtti.

Üçleme yayınlandığı zamanlarda kardeşlerin gerçek cinsel kimliği toplum tarafından bilinmiyordu. 2010’da Lana’nın, 2016’da Lilly’nin kimliklerini açıklaması üzerine ünlü serileri yeniden incelendikçe trans bireylerin gerçek kimliklerini buluş hikâyelerine ne kadar benzediği de fark edilmişti.

- Reklam -

The Matrix serisi ana karakter Neo’nun hikâyesini anlatıyor. Neo simülasyon gerçeklik Matrix’te yaşayan bir hacker. Lilly, Matrix’in kendisinin “olabilecek en kapalı şekilde dönüşme arzusunun temsili” olduğunu belirtti. Filmdeki Switch (Belinda McClory) karakterinin ilk planlarında gerçek dünyada erkek, Matrix’te kadın olduğunu planladıklarını da açıkladı. Tabii ki stüdyo tercihleri sonrasında bu plan ekrana yansıyamamış.

Lilly Wachowsk: “Matrix Dahil Olmak Üzere Tüm Fikirlerimizin En Temelinde Sevgi Yatıyor”

Lilly, Matrix’in yazım sürecini şöyle açıkladı:

“Yazarken translığım beynimin arka planında ne kadar etkiliydi emin değilim. İkimiz de bir hayal dünyasında yaşıyorduk. Bu yüzden bilimkurgu ve fantastiğe bu kadar düşkündük. Bu yüzden Dungeons and Dragons oynuyorduk. Her şey dünya yaratma arzumuzla ilgiliydi. Filmci olarak da özgürleşiyorduk ve seyircilerin izlerken görmediği pek çok şey yaratıyorduk. Filmlerimizin sürekli yeni okumalara açık olması da sanatın asla durağan olmadığını hatırlattığı için güzel bir şey. Kimlik ve trans dönüşüm konuları seri için önemli olsa da bütün fikirlerimizin en temelinde sevgi yatıyor.”

Lilly Wachowski

Serinin yeni halkası beyaz perdeye gelmeye hazırlanırken, Matrix etrafındaki tartışmalar da durulmayacaktır. Sinema dünyasında transseksüelliğin temsilinin çok daha fazla olduğu 20’ler şartlarında Lilly’nin geçmiş çekinceleri azalacaktır.

Yeni The Matrix filminde Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss ve Jada Pinkett-Smith ikonik rollerine yeniden bürünecek. Yahya Abdul-Mateen ve Neil Patrick Harris’in başını çektiği pek çok yeni isim de Matrix dünyalarını genişletecek. The Matrix 4 filmi 1 Nisan 2022’de vizyona girecek.

The Matrix‘in hikâyesine sizin bakış açınız ne? Siz böyle bir alt metni olduğunu düşünüyor muydunuz? Yeni filmden beklentileriniz neler? Kayıp Rıhtım Forum’da tartışalım.


* The Matrix 4 ile İlgili En Delice ve En Mantıklı 10 Teori

Kaynak: Vanity Fair

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Yorum Yap

Exit mobile version