Menu
in , , ,

Slavoj Zizek: Corona Virüsü Kapitalizmi Bitirebilir

Slovenyalı filozof ve düşünür Slavoj Zizek, Corona Virüsü Kill Bill 2 filmindeki “5 noktalı kalp patlatma tekniği” vuruşuna benzeterek, kapitalizmi sonlandırabileceğini ifade etti.

Dünyaca ünlü Slovenyalı filozof, düşünür ve yazar olarak tanınan Slavoj Zizek, Corona Virüsü için farklı bir tanımlama yaptı.

Zizek, dünya çapında yayılan ve ölümlere neden olan, son günlerde ülkemize de geldiği konuulan Corona Virüsü kapitalizmin sonuna yol açabileceğini belirtti. Yazar, virüsün bu darbesiyle komünizmin yeniden keşfinin önünün açılabileceğini ifade etti.

Sosyolog, filozof ve kültür eleştirmeni olarak da tanınan Slavoj Zizek, geçtiğimiz günlerde Corona virüsüyle ilgili dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Zizek, Çin’in Wuhan kentinden yayılmış olan virüsü kapitalist sisteme vurulmuş bir darbe olarak tanımladı.
“Corona virüsü salgını; sahte haberler, paranoyak komplo teorileri ve ırkçılık gibi toplumlarımızda uykuda olan ideolojik virüslerin ortaya çıkışını tetikledi.

- Reklam -

Alternatif bir toplum, ulus-devletin ötesinde bir toplum, küresel dayanışma ve işbirliği içinde hareket eden bir toplum gibi; düşünceler geliştirmemizi sağlayan bir vürüs umarım ortaya çıkar ve bizi enfekte eder. Tıpkı Çernobil vakasının Sovyet sosyalizminin çöküşüne neden olduğunun iddia edilmesi gibi bugünlerde koronavirüsün de Çin sosyalizmin sonu olacağı görüşünü duyar olduk ama bence virüs bizi bilme ve insana dayalı sosyalizmi yeniden keşfetmek için zorlayacak.”

“Beş Noktalı avuçiçi patlayan kalp tekniği”

Zizek, kaleme aldığı yazıda ayrıca Corona virüsünü Kill Bill 2 filminin son sahnesine de benzetti.
“Kill Bill 2’nun son sahnesinde Beatrix, şeytani Bill’i devre dışı bırakır ve ona tüm dövüş sanatlarında en ölümcül darbe olan ‘Beş Noktalı Avuçiçi Patlayan Kalp Tekniği’ ile saldırır. Hareket, hedefin gövdesindeki beş farklı baskı noktasına parmak uçlarıyla beş vuruşun birleşiminden oluşur. Hedef yürüdükten ve beş adım attıktan sonra, kalbi vücudunda patlar ve yere düşer. Bu saldırı dövüş sanatları mitolojisinin bir parçasıdır ve el ele mücadelede mümkün değildir. Ancak, filme geri dönüp bakacak olursak, Beatrix hareketini yaptıktan sonra, Bill sakin bir şekilde onunla barışır, beş adım atar ve ölür.

Bu saldırıyı bu kadar büyüleyici kılan şey, vurulma ile ölüm anı arasındaki zamandır: Sakin bir şekilde oturduğum sürece hoş bir sohbet edebilirim, ama tüm bu zaman dilimi içerisinde yürümeye başladığım an kalbimin patlayacağını ve öleceğimi biliyorumdur.

Corona virüsü salgınının Çin’de komünist yönetimin çöküşüne nasıl yol açabileceği konusunda yaratılan spekülasyonlar da benzer değil mi? Ülkenin komünist rejiminde bir çeşit sosyal “Beş Noktalı avuçiçi patlayan kalp tekniği” gibi, yetkililer oturup sizi gözlemleyebilir ve karantina altına alabilir ancak sosyal düzende (insanlara güvenmek gibi) onların çöküşü ile sonuçlanacaktır.

Bu mütevazı fikrim çok daha radikal. Corona virüs salgını bir tür ‘küresel kapitalist sisteme “Beş Noktalı avuçiçi Patlayan Kalp Tekniği” saldırısı gibi. Yani şu ana kadar seçtiğimiz yolda devam edemeyeceğimizin bir işareti, bize radikal bir değişim gerek.”

Slavoj Zizek

Hepimiz Aynı Gemideyiz

Slovenyalı yazar yazısında İran’daki yaşanan gelişmelerden de bahsetti.
“İran Sağlık Bakanı Yardımcısı Iraj Harirchi, corona virüsünün yayılmasını küçümsemek ve kitle karantinalarının gerekli olmadığını iddia etmek için basın toplantısı yaptı. Toplantıdan bir gün sonra kendisi corona virüsü teşhisiyle karantinaya alındı. Harirchi şunları ekledi: ‘Bu virüs demokratik, fakir ve zengin ya da devlet adamı veya sıradan bir vatandaş arasında ayrım yapmıyor.’

Harirchi bunda haklıydı – hepimiz aynı gemideyiz.

Ve bu dünyada viral tehditlerle uğraşmıyoruz – Uğraştığımız diğer felaketlerde var: Kuraklık, iklim değişiklikleri, büyük fırtınalar, vb. Tüm bu durumlar olması gereken şey panik değil, zor ve etkin küresel koordinasyon kurmaktır.”

Zizek’in Corona virüsü hakkında kaleme aldığı bu yazı için sizler ne düşünüyorsunuz? Sizce söylediklerinde haklılık payı var mı? Ve yaptığı benzetmeler doğru mu? Kayıp Rıhtım Forum’da yorumlayabilirsiniz.


* Corona Virüsü Sonrası Hayalet Kente Dönen Wuhan Şehrini Anlatan Kısa Film

Kaynak: BirGün

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Yorum Yap

Exit mobile version