in ,

Berna Mutlu: “Uzaya Nasıl Gittim?”

Berna Mutlu, çocuklara yönelik olarak kaleme aldığı Uzay Hikâyeleri serisinin ortaya çıkış macerasını Kayıp Rıhtım için yazdı.

Uzay Hikâyeleri - Berna Mutlu | Yazarının Kaleminden
- Reklam -
- Reklam -

Kayıp Rıhtım Aylık Öykü Seçkisi’ndeki öyküleriyle tanınan Berna Mutlu, ilk kitap serisi Uzay Hikâyeleri‘nin nasıl doğduğunu Kayıp Rıhtım okurları için kaleme aldı. Yazarın çocuklar için kaleme aldığı eser, Ludena Yayınları etiketiyle geçen yıl raflardaki yerini almıştı.

* * *

Fantastik edebiyatın, fantastik filmlerin, hatta fantastik düşlerin delisiyim ben. Yaşamın sancılı hallerine katlanmamın zor olmasıyla alakalı muhtemelen bu durumum. Çok düşünen biri olduğumdan, yıllar içinde kendi yaralarımı kapatmanın yollarını bulduğum cümleler biriktirdim içimde. Bunları paylaşmak arzusuyla yanıp tutuşmaya başladım. İnsanları seviyorum ve ışımanın paylaşılması gerektiğine inanıyorum. Birbirimizin ışığına tutunmadan yaşayamayız, değil mi? Öyle ise paylaşmalıyım, dedim. Böylece yazmaya başladım.

- Reklam -

Yıllarca birçok öykü yazdım. Ve bir gün yazdıklarımı yayınevlerine göndermeye başladım. Uzay Hikâyeleri yola çıkan ilk kitap oldu. Bu kitaplar, Güneş Çocukları ve Kristal Mağara adı altında iki kitap halinde yayımlandı.

Berna Mutlu Anlatıyor: Uzay Hikâyeleri’ne Yöneliş

Uzay Uzay Hikâyeleri’ne yönelmemin özel bir sebebi yoktu aslında. Sadece farklı öykülerimi okumuş olan ve onları basmak isteyen bir yayıncının tavsiyesiydi bu. Hatta biraz ayak diredim bile diyebilirim. Ben fantastik yazmak istiyordum, bilimkurgu değil.

Yine böyle ayak dirediğim bir gün, evimin yanındaki bahçede oynamakta olan çocukların konuşmalarına şahit oldum. Üç erkek çocuğuydu bunlar. Biri robot oluyordu oyunlarında. Diğeri insan. O kadar eğlenerek oynuyorlardı ki… O anda o çocuklara bakıp, uzayla ilgili bir hikâye yazmamın iyi olacağını düşündüm. Amacım, insanlara ve bu hikâyelerle de çocuklara ulaşmaktı sonuçta. Üstelik; yazmak, çizmek, film çekmek gibi kendini ifade yöntemlerinin hepsinde; neyi anlattığının değil, nasıl anlattığının önemli olduğunu düşünürüm.

’Güneşin altında keşfedecek yeni bir şey yok’. Sadece tek bir şey ekliyorum ben bu fikre. Yeni olan tek şey, yeni bir insanın ruhudur. Herkes öyle özel ve öylesine farklı ki birbirinden. Ve bu doğrultuda benim dünyam da bana ait. Dolayısıyla farklı bir şeyler yazacağım kesin.

Kitabın Doğuş Süreci

Uzay Hikâyeleri 1 - Güneşin Çocukları - Berna Mutlu

İşte böylece ’Uzay’ üzerine bir çocuk romanı yazmaya ikna oldum. Ve sonuçta üç ay sonra elimde Güneş Çocukları ve Kristal Mağara adlı çocuk kitaplarım vardı. Düşündüğümden çok daha renkli, macera ve gizem dolu öyküler oldu bunlar. Anlatmak istediğim öyle çok varmış ki, kitapların ikisi 270 sayfayı buldu.

Kitabın oluşma sürecinde bana teknoloji meraklısı grafiker eşim ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi mezunu kitap kurdu bir dostum eşlik etti. İki zorlu adama karşı mücadele verdim diyebilirim. Öykünün gidişatını an be an takip ederek, şeytanın avukatlığını yapan iki bilirkişi. “Olmamış,” diyorlar, köşeye oturup kahvelerini yudumluyorlar. Severlerse fazla övgü yok ikisinde de. “Tamam bu,” diyorlar, o kadar. Ben de minnettar olduğumdan eleştirmenlerime ses çıkarmıyorum tabii. Daha fazla eleştirsinler, öykümü didik etsinler istiyorum. Çünkü sonuçta iyi bir öykünün ancak bu şekilde çıkacağını biliyorum. Öyle de oldu.

Çocuklar için Yazmanın Sorumluluğu

Öykümle baş başa kaldığım zamanlarda, beni en çok zorlayan şey, uzay hikâyelerinin gizemli ve fantastik dünyasında akarken, bilimsel gerçeklerin mantığına ters düşmemeye çalışmak oldu. Büyükler için yazmak, daha özgür bir uçuş imkânı sağlıyor. Fakat çocuklar için yazıyorsak, çok dikkatli olmamız gerektiğini düşünüyorum. O minicik zihinlerin içine en ufak bir yanlışı sokarsanız, ömür boyu süren bir kaosa sebep verebilirsiniz. Bu benim için büyük bir felaket olurdu. Bilge karakterler, uzaylılar ve mistik, mantık dışı olaylar içeren öykümün içinde bilime ters düşmemeye çalışmak!

- Reklam -

İşte beni en çok zorlayan ama içinden başarıyla çıktığımı düşündüğüm durum. Yazmaktan en çok keyif aldığım kısım ise öyküdeki bilge karakterlerin çocuklarla iletişime geçtiği noktalar oldu. Üç ayrı gezegeni hayal etmek ve içindeki karakterleri en ince ayrıntılarına kadar düşünmek de muhteşemdi. Öykünün içinde yer alan ve farklı gezegenlerde yaşayan Güneş Çocukları, Fırtına Çocukları ve Teknotekler…

Uzay Hikâyeleri 2 - Kristal Mağara - Berna Mutlu

Resimleme ve Yayın Süreci

Öykü bittikten sonra karakterler gözümde tek tek canlanmıştı. Ve onların kafamın içinde gördüğüm şekilde resmedilmesini çok istiyordum. Fakat insanın görselliği, başka birine yazı ile tam olarak anlatması neredeyse imkânsız.

Bu yüzden öyküleri kendim resmetmeyi planlıyordum. Planım şuydu: Öykümü yayınevlerine gönderecek ve uzun cevap verme sürecini beklerken de resimlerini çizecektim. Fakat hiç düşündüğüm gibi olmadı. Instagram’da gezinirken, karşıma İnci Çocuk Yayınları çıktı. Öykü arıyorlardı. Çok düşünmeden öykümü gönderdim ve iki hafta içerisinde dönüş yaptılar.

Öyküyü çok beğenmişlerdi. 15 gün içerisinde basmak istediklerini söylediler. Ve ben kendimi gece gündüz hikâyelerimi resimlerken buldum. Bir ayda resimleri tamamladım. İnci Çocuk Yayınları da harika bir kitap tasarımı yaparak bana geri dönüş yaptı. Ancak çok süre geçmeden yayınevi mali sebeplerden dolayı kapandı. Kapanırken geminin kaptanı beni aradı ve öykülerimi çok sevdiğini, onları terk etmeyeceğini söyledi. Beni yeni kurulmakta olan Ludena Yayınları’na emanet etti.

Okurla Buluşma Anı

Öyküleri yana yakıla resimlediğim ay şubat ayıydı. Fakat öyküler Eylül 2024’te basıldı. Okuyan büyük çocuklardan aldığım tepkiler çok iyiydi. Fakat günlerce küçük bir çocuğun tepkisini bekledim. Günler sonra yatak odasından koşarak ailesinin yanına gelen bir kız çocuğunun videosu izledim. “Harika bir kitap okudum, küçük dilimi yutacaktım neredeyse,” diyordu babasına. Düşlerimden fırlamış olan karakterleri içine sindirmişti ve beni bana anlatıyordu resmen. O anda neler hissettiğimi beyaz sayfalara kendi düşlerini yazan tüm arkadaşlarım tahmin edebilir.

Uzay Hikâyeleri yolculuklarına artık kendi başlarına devam ediyor. Ara sıra yanıma uğrayıp bir mektup bırakıyorlar bana. Ben artık başka düşlerde dolaşırken… İşte Uzay Hikâyeleri ile maceram böyle başladı…

Berna Mutlu


Berna Mutlu’nun Uzay Hikâyeleri serisi hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla edebiyat içeriği için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Konuk Yazar

Siz de Kayıp Rıhtım'da konuk yazar olabilirsiniz!

İletişim: [email protected]

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Underworld Dizisi

Underworld Dizisi Geliyor: Len Wiseman’dan Yeni Proje Açıklaması

Lord of the Mysteries Animesi Yolda | Fragman

Ünlü Webtoon Lord of the Mysteries’in Animesinde Prodüksiyon Süreci Tamamlandı