in , ,

Çizgi Romanlarda Bahsi Geçen Seri Katiller

Gerçek katillerden ilham alınan karakterler, tamamen kurmaca olanlar… “SERİ KATİLLER”in çizgi roman dünyasındaki yerini oldukça detaylı şekilde inceleyen dosyamıza konuk olun!

- Reklam -
- Reklam -

SÜPER KAHRAMAN DÜNYASININ SERİ KATİLLERİ

Batman Long Halloween & Dark Victory

Batman Long Halloween Dark Victory

Bir yıl boyunca bütün özel tatil günlerinde cinayet işleyerek “Tatil günü bir rahat vermediniz,” sözüne çarpık bir anlam katan bir seri katil var.

İki Cadılar Bayramı arasında geçen 12 ayda kimseye rahat nefes aldırmıyor; ne mafyaya ne Batman’a ne polise ne de Harvey Dent’e. İşin ilginci 367 sayfalık bu çizgi romanı bitirdiğinizde aklınıza yer edecek olan kötü adam seri katil değil. Yer yer arzı endam eden süper kötüler de değil. Asıl olay Harvey Dent’te.

- Reklam -

Yönetmen Christopher Nolan’ın başyapıt olarak nitelendirdiği ve üçlemesinin ikinci filmi Kara Şövalye’ye büyük oranda esin kaynağı olan Bitmeyen Cadılar Bayramı, merkezinde bir seri katil hikâyesi işlese de alttan alta Two-Face’in doğuşunu anlatıyor. Hem de anlatılabilecek en iyi şekilde!

Şükran Günü, Cadılar Bayramı, Noel gibi günlerde cinayet işlediği ve her seferinde cesedin yanına o günle ilgili özel bir nesne bırakan katile medya, Holiday (Tatil) adını takıyor. Bölge Savcısı Harvey Dent ve Komiser Gordon henüz kariyerinin başında olan ve yeni yeni isim yapmaya başlamış Batman’le beraber çalışarak bu seri katili mafyadan önce bulmaya çalışıyorlar. Çünkü Tatil Katili bütün kurbanlarını Carmine Ailesi’nden seçiyor ve her seferinde sırra kadem basmayı başarıyor.

Anlayacağınız çizgi romanın adı boş yere Long Halloween değil.

Jeph Loeb’in yazdığı çizgi romanlar bana Mahsun Kırmızıgül’ün filmlerini hatırlatıyor bazen: Çok karakter, çok olay, çok hikâye, çok detay… Ama bütüne baktığınızda bir sorun olduğunu düşünüyorsunuz. Bunun sebebi hikâyedeki bütün öğelerin elzem olmaması. Hikâyeye herhangi bir katkısı olmayan olaylar ve karakterler gereksiz bir şişkinlik yaratıyor, üstüne üstlük bazı konuların ucu açık kalıyor.

İşte tam da bu yüzden başlıkta Long Halloween’i ve devam niteliğinde olan çizgi roman Dark Victory’i beraber yazdım. İkisini hemen arka arkaya okumanız biraz zor olabilir çünkü ikisi de gerçekten uzun çizgi romanlar ama Long Halloween hafızanızda etkisini kaybetmeden Dark Victory’i okursanız epik bir suç destanı okumuş olacaksınız.

Dark Victory, çok yakın arkadaşının yani Harvey Dent’in bir suçluya dönüşmesini hala atlatamamış olan Batman’in taklitçi bir seri katilin peşine düşmesini anlatıyor. Yine özel tatil günlerinde, birisi polisleri öldürüp asılmış bir halde yanlarına çöpten çizilme asılmış adam resimleri ile bırakıyor.

Aynı Bitmeyen Cadılar Bayramı’nda olduğu gibi Dark Victory’de de seri cinayetler birçok yan öykü ile sarmalanıyor: Batman ve Robin’in ortaklığa adım atmaları, Falcone Ailesi, Batman ve Komiser Gordon’un Harvey Dent’e olanları atlatmaya çalışmaları, süper kötüler ve tabi ki Batman ile Kedi Kadın arasındaki ilişki.

En iyi Batman çizgi romanları söz konusu olduğunda hikâyenin başını anlattığı için Long Halloween’in adı daha sık duyulur ancak Dark Victory de gerçekten iyi bir dedektiflik öyküsüdür.

Tim Sale’in grotesk tarzdaki çizimleri de çizgi romanın havasına cuk diye oturuyor. Özellikle daha sonradan hem Long Halloween hem de Dark Victory basılan için basılan Noir edisyonlarında bu çizimler siyah beyaz olarak daha da etkileyici bir hal almıştı.

En iyi Batman çizgi roman listelerinde her zaman görebileceğiniz bu eserleri polisiye-suç öyküsü seven herkese tavsiye ederim.

Batman Gothic

Batman Gothic

20 yıl önce 8 çocuğu öldüren yaşlı bir sapık mafya üyeleri tarafından infaz edilmişti. Gazetelerin Mr. Whisper (Bay Fısıltı) dediği bu adam ise şu anda o mafya üyelerini teker teker öldürüyor ve kimse onu durduramıyor.

Peki ama bu adam ölmemiş miydi? Yıllar sonra hala nasıl aynı görünüyor? Ve neden gölgesi yok?!

Bu çizgi romanı listeye ekleyip eklememe konusunda oldukça kararsız kaldığımı söylemeliyim. İlk 2 sayısında safkan bir seri katil hikâyesi gibi başlayıp gittikçe doğaüstü korku öğeleri ile çevrilen bir öykü var karşımızda.

Mafya üyelerinin Mr. Whisper’ı durduramamaları Batman’den yardım istemelerine sebep oluyor. İlk başta “Kendi pisliğinizde çürüyün,” diyen Batman, katilin kimliğini öğrendiğinde zaten kendisinin işin içine yıllar önce girdiğini anlıyor ve biz de kabuslarla cesetlerin her sayfada kol gezdiği bir çizgi roman okuyoruz.

Yazının başında dediğim gibi gotik ve sağlam bir seri katil hikâyesi bekleyenleri biraz hayal kırıklığına uğratabilir çünkü hikâyesi bir noktadan sonra keskin bir dönüş yapıyor ve tarikatlara, ruh takasına ve lanetlere bağlanıyor.

Batman çizgi romanına yakışan ürkütücü ve heyecan verici bir atmosferi var. Ama Batman’i hem fiziksel hem de entelektüel olarak olması gerektiğinden zayıf gösterdiği, hatta yerin dibine soktuğu noktalar gerçekten sinir bozucu.

Daredevil Dark Art

Daredevil Dark Art

Günümüzdeki süper kahraman çizgi romanları ile ilgili en büyük sorunun hikâyeyi gereğinden önce bitirmek olduğunun düşünüyorum. Aksiyona ve tempoya yükleneceğim diye kurgu ve karakterleri biraz boşa harcıyor yazarlar.

Charles Soule’un yazdığı ve Ron Garney’in çizdiği Daredevil serisinin 3. cildine denk gelen Dark Art (Kara Sanat) hikâyesi de benzer bir sorundan muzdarip.

Ama yine de çok iyi bir hikâye!

Marvel Comics’in sıradışı ırkı Inhumans’ı hedef alan bir seri katil, öldürdüğü kişilerin cesetlerini veya kanlarını kullanarak sanat eserleri ortaya çıkarmaktadır. Daredevil, yardımcısı Blindspot’un katilin ilk eserini, yani özel tablosunu bulması ile olaya dahil olur ve ölü sayısı daha fazla artmadan New York’un karanlık sokaklarında katilin peşine düşer.

Dark Art’ın başarısında birçok sebep var ve belki de en önemlisi kötü karakterimizin gerçekten hikâyeye ağırlığını koyması.

İlk başta medya tarafından Vincent Van Gore adı koyulsa da daha sonra adının Muse olduğunu öğrendiğimiz ve adı dışında hakkında hiçbir bilgimizin olmadığı seri katilin basit ama korkutucu bir görünüşü var.

Kötü olmak için yetmez mi? Acımasız, kafadan kontak ve ne zaman nerede ortaya çıkacağı hiç belli olmuyor. Daredevil çizgi romanlarının ihtiyaç duyduğu yeni ve sağlam kötü adam boşluğu da dolmuş oluyor böylelikle.

Charles Soule kötü karakteri ince ince işlerken bir yandan da senaryonun içine insanların (aynı zamanda Inhuman’ların da) maddi çıkar veya iktidar sevdası ile ilgili ciddi eleştiriler ekliyor ve hikâyesini derinleştiriyor.

Daredevil – Karnak dövüş sahnesi de kadayıfın üstündeki kaymak gibi…

Ama yazının başında bahsettiğim gibi, 5 fasikülde tamamlanan Dark Art hikâyesinin tadı damakta kalıyor. Keşke senaryo biraz daha uzun tutulsaymış, hikâye tam potansiyeline ulaşabilseymiş diyor insan kendi kendine.

Yine de, öncesinde olanları anlamak için sadece ilk cilt Chinatown’u okumanızın yeterli olacağı Dark Art, kısa ama keyif veren bir seri katil öyküsü.

Bu yazıdaki sanat ile adam öldürmeyi birbirine bağlayan kaçıncı manyak bu?

Batman – Gotham By Gaslight

Batman Gotham By Gaslight

Aynı cinayet konusunda olduğu gibi esin kaynağı olma konusunda da Karındeşen asla bir tane ile yetinmiyor.

Batman’in Elseworlds (Alternatif Evrenler) başlığına dahil olan bu çizgi roman dünyanın en büyük dedektifi ile en korkutucu seri katilini karşı karşıya getiriyor.

Çizgi roman, Batman’i halkın gözünde bir vampir, bir öcü olarak gösterirken Karındeşen Jack’in kimliğini belli bir yere kadar gizli tutarak onunla ilgili bütün kasvetli esrarı bozuyor ve güzel bir ironi oluşturuyor.

Hafif değiştirilerek olsa da Bruce Wayne’nin ailesini kaybedişi, uşağı Alfred, Komiser Gordon gibi Batman çizgi romanlarına ait önemli kişi ve olaylar aynen bu hikâyede de yer alıyorlar.

- Reklam -

Yeni bir karakter olarak bu çizgi romanda Jacob Packer’i tanıyoruz. Kendisi Bruce’un babası Thomas Wayne’nin samimi olduğu eski bir arkadaşı ve Bruce’un amca olarak gördüğü biri. Hikâyeye olan etkisini başta yavan olsa da sonlara doğru etkisi büyük oluyor.

Victoria Dönemi’nde yaşanan olayları Batman’in doğuşuyla da beraber anlatan hikâye, bu özelliği ile Batman’e yabancı okurlara da hitap ediyor.

En büyük zaafı kısa hikâyesi olan Gotham’ın Gaz Lambaları, Hellboy ve B.P.R.D. Evreni’nin yaratıcı Mike Mignola’nın çizimleri ile bu açığını kapatıp bir fersah ileri geçiyor. Mignola’nın gotik mimariyi müthiş yansıtan, gölge dolu ürpertici çizimleri bu çizgi romana çok ama çok değer katıyor.

Brian Augustyn tarafından yazılan Gotham’ın Gaz Lambaları ülkemizde JBC Yayıncılık tarafından çok kaliteli bir çeviri ve baskı ile yayınlanmıştı.

Batman’i Viktorya Dönemi’nde steampunk kültürüne bürüyen, tarihin en meşhur seri katili Kaırndeşen Jack ile karşı karşıya geldiği bir hikâye bu. Şu tanıma bakın, bundan kötü çizgi roman çıkmaz ki!

Yine de insan hikâyenin başındayken sonunda neler olacak tahmin edebiliyor.

Yani iki rakipten birinin akıl hocası Sigmund Freud, sizce hangisi kazanır?!

Justice League – Identity Crisis

Justice League – Identity Crisis

Birisi süper kahramanların değer verdiği, gönülden bağlı olduğu kişileri teker teker öldürüyor. Ne Krypton teknolojisi ne Atlantis’ten gelen malzemeler ne de Batman’in icat ettiği garip cihazlar katile dair bir iz bulabiliyor. Korku ve çaresizlik süper kahramanları sarıp sarmalarken onların birbirlerine daha da bağlanacaklarını düşünüyorsunuz ama öyle olmuyor.

Aslında bu cinayetler daha kötü olayların yaşanmasına ve sırların ortaya çıkmasına sebep olacak bir fitil sadece.

Polisiye gerilim kitapları ile yazarlık kariyerini sürdüren Brad Meltzer’in yazar koltuğunda oturduğu Kimlik Krizi, gerçekten bazı alanlarda sıra dışı, genel haliyle ise mükemmel bir Justice League hikâyesi.

Bir kere hikâyenin merkezindeki Elongated Man, aslında hiç birimizin çok da umurunda olmayan C sınıf bir süper kahraman. Ama Meltzer bu adamın hikâyesini o kadar içten anlatıyor ki finalde favori süper kahramanlarınızdan biri olabilir.

Elongated Man’in dahil olmasıyla başlayan cinayetler zinciri, her yeni eklenen halkasıyla kahramanlarımızın yaptıkları işi, ailelerini ve hayata bakışlarını sorgulamalarına sebep oluyor.

Bütün karakterler kendilerine yeteri kadar alan bulabiliyorlar, seslerini okuyucuya rahatça duyurabiliyorlar. Özellikle DC Comics’e çok uzak değilseniz çizgi romandan alacağınız tat daha da artacaktır.

Brad Meltzer’in bir diğer başarısı, hikâyenin duygusal gücünden ödün vermeden aksiyonu da unutmaması. 3. sayıya denk gelen bir Deathstroke – Justice League kapışması var ki kalbe inen adrenalin iğnesi gibi. Deathstroke’nin her birini ince ince planladığı atakları ve işin bir noktadan sonra şık ve artistik süper kahraman dövüşünden çıkıp tekme tokat sokak kavgasına dönmesini okumak gerçekten heyecan verici. Yeri gelmişken çizer Rags Morales de hakkını teslim etmek lazım; sayesinde hem aksiyon içeren bölümlerde yaşanan karmaşa ve heyecan hem de karakterlerin öfke patlamaları veya duygusal anları bize olduğu gibi yansıyor.

Hikâyeyi camı sisten yapılmış bir gözlükle okuyormuşsunuz hissiyatı veren ve son sayıya kadar gizemini asla kaybetmeyen çizgi roman, bitiş sayısında okuyucuyu şaşırtmayı başarıyor.

Sürükleyici bir seri katil hikâyesi kadar sağlam bir aşk hikâyesi de anlatan ve finalde boğaz düğümleten Justice League Identity Crisis, okuyabileceğiniz en iyi DC çizgi romanlarından biri.

Thor – Tanrı Kasabı & Tanrı Bombası

Thor Comic

Bu çizgi romanın bu yazıda olmasını garip karşılayanlar veya yadırgayanlar olabilir ancak biraz düşündükten sonra yine de eklemeye karar verdim.

Neticede kötü adamımızın lakabı Tanrı Kasabı. Çok da haksız değilim yani, değil mi?

Marvel NOW! ile hikâye gidişatına bir ara verip yeni hikâyelerle okuyucuları kendine çekme politikası uygulayan Marvel Comics, Thor çizgi romanının başına yazar Jason Aaron ve çizer Esad Ribic’i getirmişti. İkilinin başarısı o kadar büyük oldu ki, Aaron 7 yıldır Thor hikâyeleri yazıyor.

En iyi Marvel çizgi romanları listesinde kesinlikle kendisine bir yer hak eden bu epik hikâye, başlığa adını veren Tanrı Kasabı ve Tanrı Bombası ciltlerinden oluşuyor.

Hikâyemiz çok uzaklardan Thor’un kulağına gelen bir yardım çığlığı ile başlıyor. Bütün gezegeni kuraklıktan mahvolmuş bir canlı, hayatlarını kurtarması için Yıldırım Tanrı’sına yalvarıyor ve o da bu yakarışa tepkisiz kalmayıp doğruca olay yerine uçuyor.

thor gof of thunder

Kendisiyle beraber getirdiği fırtına ve yağmur, halkın sevinç gözyaşlarıyla beraber yerleri sırılsıklam ettikten sonra hep beraber yiyip içerek kutlama yapıyorlar. Ardından kahramanımız onlara neden kendi tanrılarına dua etmediklerini soruyor.

Yaşlılardan biri kendilerinin tanrıları olmadığını, tanrıların sadece çocukları eğlendirmek için anlattıkları peri masallarında yer aldığını söyleyince Odinson biraz öfkeleniyor ama daha çok şaşırıyor.

Kendilerine edilen duaları sürekli olarak karşılıksız bırakan tanrılar olduğunu duyunca neler olup bittiğini anlamak için bu tanrıları aramaya koyuluyor.

Bulduğu cesetler ise kafasındaki birkaç soruyu cevaplarken yenilerini ortaya çıkarıyor:

Kim tanrıları işkence ederek öldürüyor?
Neden öldürüyor?
Ve şu an nerede?

Hikâyeyi geçmiş, günümüz ve gelecek olarak üç ayrı zaman dilimi içinde; dolayısıyla da çekici kaldırmaya layık olmayan genç Thor, hepimizin bildiği haliyle Avengers üyesi çekiçli Thor ve tek gözü olmayan, bir kolu metalden yapılma yaşlı Yüce Thor üzerinden anlatan Jason Aaron, katilin zaman veya mekân gözetmeksizin her an her yerde ciddi bir tehlike oluşturduğunun altını iyice çizmiş oluyor.

En sağlam satanistin bile yanında ilahiyat mezunu gibi kaldığı katil Gorr, 11 sayı boyunca Thor’a, pardon Thor’lara, kök söktürüyor.

Raflarımıza Marmara Çizgi etiketi ile çıkan çizgi roman, işin içinde mitoloji ve fantastik öğeler olduğu için seri katil çizgi romanı arayanların ilk başta dikkatini çekmemiş olabilir.

Farklı sularda yüzmeyi seven, yeniliklere açık okurların bir şans vermesini tavsiye ederim.


Böylelikle Çizgi Romanda Seri Katiller yazımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Elimden geldiğince geniş bir yelpazede farklı türdeki örneklere yer vermeye çalıştım, umarım polisiye severlerin hoşuna gitmiştir.

Listedeki eserlerin çoğu en iyi çizgi roman listelerinin gediklilerinden, eğer okumadıklarınız varsa gerçekten şans vermenizi tavsiye ederim. Sizler de kendi aklınıza gelen isimleri Kayıp Rıhıtm Forum’da belirterek listeye katkı sunabilirsiniz.

İyi okumalar dilerim.

H. Barlas Omay

Konuk Yazar

Siz de Kayıp Rıhtım'da konuk yazar olabilirsiniz!

İletişim: [email protected]

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Draugen

Draugen: Sakin ve Gerilimli Bir Keşif

Chernobyl

İngiliz Senarist: Chernobyl Dizisinde Neden Siyahi Oyuncu Yok?