in , ,

2023 Booker Ödülü’nün Kazananı Distopik Kurgu Türündeki Eseriyle İrlandalı Yazar Paul Lynch Oldu

2023 Booker Ödülü kazananı açıklandı. İrlandalı yazar Paul Lynch “Prophet Song” adlı eseriyle ödülün sahibi oldu.

2023 Booker Ödülü Kazananı Paul Lynch
- Reklam -
- Reklam -

2023 Booker Ödülü kazananı belli oldu. İrlandalı yazar Paul Lynch, İrlanda totaliterliğe ve savaşa sürüklenirken bir kadının ailesini koruma mücadelesini konu alan Prophet Song kitabıyla ödüle değer bulundu.

Birleşik Krallık’ın en önemli edebiyat ödülü olan ve Nobel Edebiyat Ödülü’nden sonra en ses getiren ödüller arasında yer alan The Booker Prize’da uzun liste geçen ağustosta, kısa liste ise eylül ayında duyurulmuştu.

Paul Murray, Sarah Bernstein, Jonathan Escoffery, Chetna Maroo ve Paul Harding ile birlikte 6 yazardan oluşan kısa listeye kalan Paul Lynch, 2023 Booker Ödülü’nün sahibi oldu.

- Reklam -

Paul Lynch, Dublin’in distopik bir kurgusal versiyonunda geçen Prophet Song (Peygamberin Şarkısı) ile Londra’da düzenlenen bir törende 50.000 poundluk para ödülünü ve ödül heykelciğini teslim aldı. Jüriye başkanlık eden Kanadalı yazar Esi Edugyan, kitabın “duygusal hikâye anlatımının bir zaferi, etkileyici ve cesur” olduğunu ve Lynch’in “tanık olmak için çarpıcı olan dil başarılarını gerçekleştirdiğini” söyledi.

2023 Booker Ödülü Kazanan Paul Lynch

2023 Booker Ödülü Kazananı Paul Lynch: “Yazmak Zorundaydım”

46 yaşındaki Paul Lynch 2023 Booker Ödülü’nün favorileri arasında yer alıyordu. Toplamda 163 aday arasından kısa listeye kalan yazar; İrlanda, İngiltere, ABD ve Kanada’dan beş finalisti de geride bırakma başarısı gösterdi.

Lynch, Booker ödülünü aldıktan sonra, “Bu kitabı yazmak kolay değildi” dedi. “Mantıklı yanım bu romanı yazarak kariyerimi mahvettiğime inanıyordu. Ama yine de onu yazmak zorundaydım. Bu tür konularda seçme şansımız yok,” şeklinde konuştu.

Lynch beşinci romanı Prophet Song’u okurları çökmekte olan bir toplumda yaşama deneyiminin içine çekmeye çalışan “radikal bir empati” denemesi olarak nitelendirdi.

Lynch yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Modern kaosu görmeye çalışıyordum. Batı demokrasilerindeki huzursuzluk. Suriye sorunu – bütün bir ulusun patlaması, mülteci krizinin boyutu ve Batı’nın kayıtsızlığı. (…) Okuru öylesine derinden etkilemek istedim ki kitabın sonunda bu sorunu sadece bilmekle kalmasınlar, aynı zamanda kendileri de hissetsinler.”

2023 Booker Ödülü Kazananı Paul Lynch - Prophet Song

Lynch, yazmaya 2018 yılında başladığı eserinin bir tür “karşıolgusal roman” olduğunu söylerken bir “kehanet” olmadığını da dile getirdi.

- Reklam -

Yazar gazetecilere verdiği demeçte, “Kitabı, bu kitapta olan şeylerin çağlar boyunca zamansız bir şekilde gerçekleştiği ve belki de buna karşı kendi tepkilerimizi derinleştirmemiz gerektiği mesajını dile getirmek için yazdım,” ifadesine yer verdi.

Jüri Başkanı Esi Edugyan, kazananı oybirliğiyle seçmediklerini ancak 6 saat süren seçici kurul toplantısının çok da ateşli geçmediğini dile getirdi.

“Sonuçta hepimiz dünyaya sunmak istediğimiz kitabın bu olduğunu ve bunun gerçekten usta işi bir kurgu eseri olduğunu hissettik.”

1969 yılında başlatılan Booker Ödülü, Birleşik Krallık ve İrlanda’da yayınlanan ve İngilizce kaleme alınmış romanlara ev sahipliği yapıyor. Ödülün önceki kazananları arasında Ian McEwan, Margaret Atwood, Salman Rushdie ve Hilary Mantel gibi isimler yer alıyor.

Ödülü daha önce dört İrlandalı ve bir Kuzey İrlandalı romancı kazanmıştı.

Lynch, Booker’ı İrlanda’ya getirmekten memnuniyet duyduğunu söylerken ödül parasıyla enflasyonla birlikte artan ipotekli kredisinin ödemelerini yapacağını açıkladı.

Paul Lynch’in 2023 Booker Ödülü’ne layık görülen Prophet Song kitabı henüz Türkçeye kazandırılmadı. Delidolu Yayınları, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada eserin yakında Türkçede okunabileceğini duyurdu.

2023 Booker Ödülü kazananı Paul Lynch hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz. Yeni gelişmeler için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: AP News

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Tom Sawyer Mark Twain

Tom Sawyer’ın Maceraları’nın Yazarı Mark Twain Hakkında Bilmediğiniz 8 Şey

Naruto Filmi Detayları Belli Oldu

Live Action “Naruto” Filmi Geliyor: Yeni Detaylar Belli Oldu