in , ,

2023 Booker Ödülü’nde Uzun Liste Açıklandı: İşte The Booker Prize’ın Yeni Adayları

2023 Booker Ödülü’nde uzun liste belli oldu. Edebiyat camiasının prestijli ödüllerinden The Booker Prize’da 2023 adayları açıklandı.

2023 Booker Odulu Uzun Listesi
- Reklam -
- Reklam -

2023 Booker Ödülü’nde uzun liste açıklandı. Toplamda 13 kitaptan oluşan listede Sebastian Barry, Tan Twan Eng ve Paul Murray daha önce de ödüle aday gösterilmişti.

Birleşik Krallık’ın en prestijli edebiyat ödülü The Booker Prize’da 2023 yılının uzun listesi ortaya çıktı. Listede daha önce 7 Booker adaylığı alan Sebastian Barry ile birlikte Tan Twan Eng ve Paul Murray gibi ödülle ismi sık sık anılan yazarlar yer alıyor. Uzun liste aynı zamanda ilk romanıyla ödüle aday gösterilen 4 kişiye ve ilk defa uzun listeye giren 6 kişiye ev sahipliği yapıyor.

Uzun listede dikkat çeken bir diğer detay ise İrlandalı yazarların ilk defa listenin üçte birini oluşturması oldu. Bu yılki uzun listede yer alan yazarlar da dahil olmak üzere, ödül tarihinde 37 İrlandalı yazar Booker tarafından ödüllendirildi ve İrlanda, nüfus büyüklüğüne göre The Booker Prize’a en çok aday çıkaran ülke oldu.

- Reklam -
2023 Booker Ödülü - Jüri
2023 Booker Ödülü Jürisi

2023 Booker Ödülü uzun listesine karar veren jüri; daha önce iki defa uzun listeye kalan yazar Esi Edugyan, oyuncu Adjoa Andoh, şair Mary Jean Chan, Shakespeare uzmanı James Shapiro ve oyuncu-yazar Robert Webb’den oluştu.

İşte 2023 Booker Ödülü Uzun Listesi

  • A Spell of Good Things – Ayọ̀bámi Adébáyọ̀
  • Old God’s TimeSebastian Barry
  • Study for Obedience Sarah Bernstein
  • If I Survive YouJonathan Escoffery
  • How to Build a BoatElaine Feeney
  • This Other EdenPaul Harding
  • PearlSiân Hughes
  • All the Little Bird-HeartsViktoria Lloyd-Barlow
  • Prophet Song Paul Lynch
  • In AscensionMartin MacInnes
  • Western Lane Chetna Maroo
  • The Bee StingPaul Murray
  • The House of DoorsTan Twan Eng

Uzun listede yer alan kitaplardan 7’si bağımsız yayıncılardan geliyor. Geçen yılki uzun listede de 13 romandan 8’i bağımsız yayıncıların ve küçük yayınevlerinin etiketlerini taşıyordu.

Uzun listeye giremeyen eserler arasında Zadie Smith’in yakında çıkacak romanı The Fraud ve Barbara Kingsolver’ın bu yıl Pulitzer ve Women Prize’ı kazanan eseri Demon Copperhead de yer alıyor.

2023 Booker Ödülü Uzun Liste - The Booker Prize

Jüri Başkanı Esi Edugyan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

- Reklam -

“7 ay boyunca 163 roman okuduk ve bu süre içinde bize koca dünyalar açıldı. Yirminci yüzyılın başlarında Maine ve Penang’a, Lagos’un canlı sokaklarına ve Londra’nın squash (kapalı bir odada raketlerle oynanan bir top oyunu) kortlarına, Atlantik’in en karanlık derinliklerine ve haklarını korkunç şekilde kaybedilenlere sert bir uyarı olarak görülebilecek distopik bir İrlanda’ya taşındık.”

Edugyan, uzun listedeki eserleri “her biri dile enerji vermeyi ve onu uyandırmayı amaçlayan küçük devrimler” olarak tanımladı.

2023 Booker Ödülü Kazananı Kasım Ayınca Açıklanacak

6 kitaptan oluşan kısa liste 21 Eylül tarihinde, kazanan isim ise 26 Kasım 2023’te belli olacak. Kazanan yazar 50.000 sterlin alırken kısa listeye kalma başarısı gösteren yazarların her biri 2.500 sterlin ve kitaplarının özel olarak ciltlenmiş baskılarını alacak.

Booker ödülünün son kazananları arasında Shehan Karunatilaka, Damon Galgut, Douglas Stuart, Bernardine Evaristo ve Margaret Atwood yer alıyor.

2023 Booker Ödülü uzun listesi hakkında sizin görüşleriniz neler? Listedeki hangi kitapları Türkçede görmek istersiniz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, edebiyat dünyasından yeni haberler için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2023 World Fantasy Awards Finalistleri

Fantastik Edebiyatın Nabzını Tutan World Fantasy Ödüllerinde 2023 Yılı Adayları Belli Oldu

Mavinin Kızı Emily: Umut Mevsimi - Lucy Maud Montgomery

“Yeşilin Kızı Anne” ile Tanınan L. M. Montgomery’nin “Mavinin Kızı Emily” Serisi “Umut Mevsimi” ile Devam Ediyor