in , ,

70. Sait Faik Hikâye Armağanı’nın Kazananı Açıklandı

70. Sait Faik Hikâye Armağanı’nın kazananı belli oldu. Barlas Özarıkça, “Hay” adlı öykü kitabı ile ödüle layık görüldü.

70. Sait Faik Hikâye Armağanı Kazananı Barlas Özarıkça
- Reklam -
- Reklam -

70. Sait Faik Hikâye Armağanı’nın kazananı duyuruldu. Barlas Özarıkça, Hay adını taşıyan yeni kitabı ile ödülün sahibi oldu.

Darüşşafaka Cemiyeti ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları birlikteliğinde gerçekleştirilen Türk edebiyatının prestijli ödülü Sait Faik Hikâye Armağanı bu yıl 70. defa düzenlendi.

Toplamda 10 öykü kitabından oluşan kısa listesi geçen ay duyuran organizasyon; kazanan yazarı ve eseri ise Sait Faik Abasıyanık’ın hayatını kaybettiği gün olan 11 Mayıs’ta ilan etti.

- Reklam -

Doğan Hızlan’ın bir kez daha seçici kurul başkanlığında yer aldığı jüride Hızlan’a Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Prof. Dr. Jale Parla, Beşir Özmen (Darüşşafaka Cemiyeti Temsilcisi), Metin Celal ve Jale Özata Dirlikyapan eşlik etti.

70. Sait Faik Hikâye Armağanı Kazananı Barlas Özarıkça Oldu

Jüri, 70. Sait Faik Hikâye Armağanı’nın kazananı olarak Barlas Özarıkça’yı ilan etti. Özarıkça “gerçeklik ile düş arasında güçlü ve inandırıcı bağlar kuran, edebiyatın özünde saklı büyüyü ortaya koyarken zaman ve mekânı aşmaya çağıran, içten anlatımı ve rahat söyleyişiyle dikkati çeken öyküleri” nedeniyle ödülün sahibi oldu.

Yazarın ödüle layık görülen kitabı Hay, Mart 2023 tarihinde Metinlerarası Kitap tarafından yayımlandı. Toplamda 124 sayfadan oluşan eserin editörlüğü Mahmut Yıldırım’a, son okuması Filiz Aydın’a, dizgisi ise Onur Yıldırım’a ait.

Hay - Barlas Özarıkça

Toplamda 12 öyküden oluşan Hay için Metin Celal daha önce şu ifadeleri kullanmıştı:

“Roman, deneme ve öyküde biçimsel ve içeriksel açıdan bir kitapta olması gereken tüm nitelikleriyle nadide eserlere yolumuzu çıkarırken yeni öykü kitabı Hay da, içerdiği gizleri keşfetmenin keyfiyle kuşkusuz edebiyat tadı olarak okunacaktır.”

- Reklam -

70. Sait Faik Hikâye Armağanı Kazananı Barlas Özarıkça Kimdir?

1948 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Barlas Özarıkça, İstanbul Gazetecilik Yüksekokulu’ndan mezun olmuş, ardından da Hamburg Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde misafir öğrenci olarak öğrenim görmüştü. 1972’de Türkiye’ye dönen Özarıkça, çeşitli işlerde görev aldıktan sonra Hekimoğlu Ali Paşa Kütüphanesi’nde yöneticilik yapmaya başlamıştı.

Barlas Özarıkça’nın ilk romanı Ters Adam 1986’da yayımlandı. Yazarın Kaçkınlar Kahvehanesi, Rüya Galerisi ve Gülnuş isimli romanlarının yanı sıra Sera’da Aşk isimli öykü kitabı; Seks Aşkı Öper ve Ayna Giyinen Şişko adlı deneme kitapları ve günlük türünde eserleri de bulunmakta.

Gazete ve dergiler için yazılar da kaleme alan Barlas Özarıkça, uzun süre gözlerden uzak kalmış bir yazardı. Yazarın eserleri güncel olarak Metinlerarası Kitap tarafından basılıyor.

Barlas Özarıkça ile birlikte 70. Sait Faik Hikâye Armağanı’nda kısa listeye kalan diğer isimler şu şekilde sıralanmıştı: B. Nihan Eren, Çağan Irmak, Emrah Öztürk, Gökhan Yılmaz, Gürcan Banger, Güzin Yalın, Merve Koçak Kurt, Polat Özlüoğlu ve Rıdvan Hatun.

70. Sait Faik Hikâye Armağanı kazananı Barlas Özarıkça ve eserleri hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, edebiyat dünyasından daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: darussafaka.org

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Sydney Sweeney Kadın Boksör Christy Martin'i Canlandıracak

“Euphoria” Yıldızı Sydney Sweeney, Efsanevi Kadın Boksörü Canlandırmaya Hazırlanıyor

Şiddetli Yeni Güneş Fırtınası

Son 165 Yılın En Sert Güneş Fırtınası: ‘Yamyam’ Taçküre Kütle Atımı Yolda Olabilir