Menu
in ,

Asya Ülkeleri Zirvede: Dünyanın En Çok Kitap Okuyan Ülkeleri Açıklandı

Dünya çapında en çok kitap okuyan ülkeler belli oldu. Listenin ilk dört ülkesi Asya merkezli olurken Türkiye’nin sıralaması da belli oldu.

Dünyada en çok kitap okunan ülkeler paylaşıldı. Listenin ilk 10 sırasında yer alan ülkelerin 6’sı Asya’dan 4’ü ise Avrupa’dan oldu. Türkiye ise Endonezya ve Arjantin’in ardından 18. sırada yer alabildi.

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 1995’te aldığı kararla 23 Nisan, “Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü” olarak kabul edildi.

Miguel de Cervantes ve William Shakespeare’in ölüm tarihi olmasıyla da ayrı bir öneme sahip olan 23 Nisan, bu sebeple Dünya Kitap Günü olarak kutlanıyor.

- Reklam -

28 yıldır kutlanan Dünya Kitap Günü, 100’den fazla ülkede kitap okuma alışkanlığının kazandırılması ve çocukların kitaplarla tanıştırılması amacıyla çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.

Dünyanın pek çok ülkesinden yazarlar, yayımcılar, kütüphaneciler ve sivil toplum kuruluşları, “kitap” çatısı altında buluşarak bir araya geliyor.

Bununla birlikte UNESCO her sene yeni bir “Dünya Kitap Başkenti” de belirliyor. 2023 yılının Dünya Kitap Başkenti, Gana’nın başkenti Akra seçilmişti.

Türkiye’de Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile aynı günde olduğu için Kütüphaneler Haftası kapsamında da kendisine yer buluyor.

İşte Dünya Çapında En Çok Kitap Okunan Ülkeler

Merkezi İngiltere olan Dünya Kültürü Puan Endeksi tarafından derlenen veriler, dünya çapında en çok kitabın Hindistan’da okunduğunu belirtirken onu Tayland ve Çin’in takip ettiği aktarılıyor. Paylaşılan veriler, 2017 tarihli bir araştırmaya dayanıyor.

Endeks, vatandaşların haftada okumaya harcadığı ortalama zamanı esas alıyor. Basılı kitapların yanı sıra gazete, dergi ve çevrim içi yazılı içerik gibi her türlü okunabilir materyal puanlama kapsamına dahil ediliyor.

Listenin ilk sırasında bulunan Hindistan’da her birey haftada ortalama 10 saat 42 dakika kitap okuyor.

İkinci Tayland’da bu süre 9 saat 24 dakika olurken üçüncü Çin ise haftada 8 saatini kitap okuma eylemine ayırıyor.

Türkiye 18. Sırada Yer Alıyor

Listede en çok kitap okunan diğer ülkeler, Filipinler (7 saat 36 dakika), Mısır (7 saat 30 dakika), Çekya (7 saat 24 dakika), İsveç (7 saat 6 dakika), Fransa (6 saat 54 dakika), Macaristan (6 saat 48 dakika) ve Suudi Arabistan (6 saat 48 dakika) olarak açıklandı.

Haftada ortalama 5 saat 54 dakika kitap okunma süresiyle Türkiye listenin 18. basamağında kendisine yer buluyor.

Kur’an-ı Kerim ve İncil En Çok Okunan Kitap

Gelişen teknoloji ile sesli kitaplara ve elektronik kitaplara ilgi artsa da matbu kitaplar hâlâ en çok tercih edilenler olarak öne çıkıyor. ABD merkezli editörlük şirketi Global English Editing’in verilerine göre, dünyadaki okuyucuların yüzde 66’sı basılı kitap tercih ediyor.

En çok okunan kitaplar listesinin başını ise Kur’an-ı Kerim ve İncil çekiyor. Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Mao Zedong’un anlatılarını bir araya getiren Başkan Mao’dan Seçme Sözler de listede üçüncü sırada bulunuyor. Miguel de Cervantes’in ünlü macera romanı Don Kişot ile J.K. Rowling imzalı Harry Potter serisi de en çok okunan edebiyat eserleri olarak öne çıkıyor.

Dünya çapında en çok tüketilen diğer kitaplar arasında Charles Dickens’tan İki Şehrin Hikâyesi, J.R.R. Tolkien’den Yüzüklerin Efendisi, Antoine de Saint-Exupery’den Küçük Prens, Lewis Carroll’dan Alice Harikalar Diyarında ve Agatha Christie’den On Kişiydiler (On Küçük Zenci) bulunuyor.

Siz bu rapor ve Türkiye’nin mevcut sıralaması hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google Haberler’den takip edebilirsiniz.

Kaynak: AA

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version