in ,

George R.R. Martin’den Kaynak Materyale Sadık Kalmayan Senaristlere Eleştiri: “Asla Daha İyisini Yapamazlar”

George R.R. Martin, kitap uyarlamalarında kaynak materyalden uzaklaşıldığında “asla daha iyisinin yapılamadığını” düşünüyor.

George R.R. Martin Uyarlamalar Üzerine
- Reklam -
- Reklam -

George R.R. Martin blog sayfasında paylaştığı bir gönderide, FX’in Shogun dizisine duyduğu hayranlığı dile getirdi. Game of Thrones’un yaratıcısı, aynı yazıda kaynak materyalden uzaklaşan uyarlamalara dair sert açıklamalarda da bulundu.

2024’e damga vuran Shogun, ekran yolculuğuna bir mini dizi olarak başlamış ve Nisan 2024’te ekranlara veda etmişti. James Clavell’ın kitabından adapte edilen yapımın yaratıcıları, kitaptaki bütün materyali kullandıklarını ve hikâyeye son noktayı koyduklarını açıklamışlardı. Ancak FX, dizinin başarısına kayıtsız kalamamış ve 2. ve 3. sezon onayını tek seferde vermişti.

Buz ve Ateşin Şarkısı (A Song of Ice and Fire) serisiyle tanınan George R.R. Martin de TV uyarlamaları konusunda oldukça tecrübeli bir isim. Kendi eserlerinden uyarlanan yapımlar dışında da senaryolar kaleme almış, TV dizilerine yapımcı ve danışman olarak dahil olmuştu.

- Reklam -

George R.R. Martin Uyarlama

George R.R. Martin Kaynak Materyali Değiştiren Senarist ve Yapımcıları Hedef Aldı

Martin, Not a Blog adlı blogunda Shogun’a duyduğu hayranlığından bahsetmeden önce genel olarak uyarlamalara dair görüşlerini paylaştı.

“Nereye baksanız harika hikâyeleri alıp ‘kendilerinin’ yapmak isteyen senarist ve yapımcılar görüyorsunuz. Kaynak materyalin Stan Lee, Charles Dickens, Ian Fleming, Roald Dahl, Ursula K. Le Guin, J.R.R. Tolkien, Mark Twain, Raymond Chandler ya da Jane Austent tarafından yazılmış olması fark etmiyor. Yazar ne kadar önemli olursa olsun, kitap ne kadar harika olursa olsun, her zaman hikayeyi alıp ‘iyileştirmek’ isteyen birileri var. ‘Kitap kitaptır, film filmdir,’ derler size, sanki derin bir şey söylüyorlarmış gibi. Sonra hikâyeyi kendilerinin versiyonuna dönüştürürler.

“Ancak asla daha iyi yapmazlar. Bin kere deneseler, dokuz yüz doksan dokuzunda durumu daha da kötüleştirirler.”

- Reklam -

George R.R. Martin Uyarlamalar Kaynak Materyal Üzerine

Martin’in bu satırları yazarken Game of Thrones ya da House of the Dragon uyarlamalarını mı kastettiği bilinmiyor. Yazar, açıklamasının devamında, “Bazen de gerçekten iyi bir kitabın gerçekten iyi bir uyarlamasına şahitlik ediyoruz ve bu olduğunda alkışı hak ediyor,” diyor ve Shogun’un “müthiş bir adaptasyon” olduğunu belirtiyor.

Siz George R.R. Martin’in uyarlamalar hakkındaki eleştirilerine katılıyor musunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: Winter is Coming

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for cankutpotter cankutpotter dedi ki:

    Söylediklerine kişisel olarak katılsam da Game Of Thrones’un vasat son üç sezonunun çekilmesini neden engellememiş o zaman diye sorasım geliyor teşekkürler.

  2. Avatar for Kutay Kutay dedi ki:

    Bi kere hakları sattıktan sonra öyle bir şansı yok çünkü…

  3. Avatar for Askeladd Askeladd dedi ki:

    Ben de tam olarak aynı çizgideyim kendisiyle.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Call of Duty: Black Ops 6 - Xbox Game Pass - Fragman

“Call of Duty: Black Ops 6” İlk Günden Game Pass’e Gelecek: İşte Yeni Fragman

Blade Runner 2099 Çekimleri - Michelle Yeoh

Michelle Yeoh’lu “Blade Runner 2099” Dizisinde Çekimler Başlıyor