in , ,

New York Halk Kütüphanesi, 870.000’den Fazla Tarihi Belge, Fotoğraf ve Kitabı Dijital Erişime Sundu

New York Halk Kütüphanesi, bünyesindeki 870.000’den fazla tarihi belge, fotoğraf ve kitabı dijital bir koleksiyon hâlinde internet erişimine açtı.

New York Halk Kütüphanesi Dijital Arşivleri
- Reklam -
- Reklam -

New York Halk Kütüphanesi 870.000’i aşan belge, fotoğraf ve kitap arşiviyle geniş bir koleksiyonu internet okurlarıyla paylaştı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentindeki Bryant Park’ta bulunan New York Halk Kütüphanesi, kapılarını 1911 yılında okurlara açmıştı. O tarihten bu yana bu kütüphane dünyadaki en önemli bilgi depolarından birisi olarak anılmaya başladı.

Google’ın kurulmasından yıllar önce insanlar kütüphaneyi arayarak rastgele sorularını New York Halk Kütüphanesi’nin deneyimli kütüphanecilerine sorabiliyorlardı.

- Reklam -

New York Halk Kütüphanesi Dijital Arşivi

Şimdi ise kütüphane, bünyesindeki eserleri dijital ortama taşıyarak meraklıların danışabileceği zengin çevrimiçi kaynaklar sağlayarak modern zamanlara ayak uydurmasıyla adından söz ettiriyor.

Tarihi arşivlerini okurlarla paylaşan kütüphane 870.000’den fazla kitap, belge ve fotoğraftan oluşan dijital bir koleksiyonu internet ortamına taşıdı. Kullanıcılar internet sitesi üzerinden arama yapabiliyor, görüntüleri indirebiliyor, New York ve dünya tarihi hakkında birçok bilgiye kolayca erişim sağlayabiliyor.

New York Halk Kütüphanesi’nin Dijital Koleksiyonu Her Gün Genişliyor

Oldukça geniş bir arşive sahip olan New York Halk Kütüphanesi, mevcut olanla yetinmiyor ve koleksiyonunu hemen her gün yeni öğlelerle genişletmeyi sürdürüyor.

Koleksiyonlarda özel fotoğraflar, sokakların 19. yüzyıldan kalma görünümleri, Lewis Hine’ın işçi sınıfı, değişen New York’un etkili belgesel çekimleri gibi eserler yer alıyor.

New York Halk Kütüphanesi Harita

- Reklam -

Koleksiyon, fotoğrafların ötesine geçerek Alexander Hamilton gibi aydınların kişisel belgelerini, tasarımcıların moda eskizlerini ve ayrıca bilimsel ve tıbbi illüstrasyonları da içeriyor. LGBTQ+ hakları hareketinin kayıtları ve siyaset tarihinin dört bir yanından posterler, ortaçağdan kalma resimli el yazmaları, eski zamanlardan kalma haritalar ve hükümet fotoğrafları da arşivdeki parçalardan bazıları arasında.

Tarihin gelgitlerine ayak uyduran arşiv, sürekli değişip gelişiyor. Broadway şovlarından İç Savaş tarihine, ABD’nin kuruluş döneminden Avrupa sanatına dek New York Halk Kütüphanesi okurun ilgi duyabileceği birçok farklı alanda eserleri bünyesinde saklıyor.

New York Halk Kütüphanesi Dijital Arşiv

Kütüphane ayrıca meraklılarına beğendikleri parçaların sanat baskılarını sipariş verme imkânı da sağlıyor.

New York Halk Kütüphanesi’nin arşivine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Siz bu dijital arşiv hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: My Modern Met

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Madame Web Yeni Fragman

Dakota Johnson ve Sydney Sweeney’li Örümcek Adam Filmi “Madame Web”den Yeni Fragman

Robert Downey Jr. - Iron Man Performansı

Robert Downey Jr. Marvel’daki Iron Man Performansının Yeterince Takdir Edilmediğini Düşünüyor