in ,

Rembrandt’ın Bilinmeyen ve “Son Derece Nadir” Bir Çift Portresi Bulundu

Rembrandt’ın daha önce hiç gün yüzüne çıkmamış, son derece nadir iki portresi keşfedildi. Tabloların milyonlarca dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor.

Rembrandt Portreleri
- Reklam -
- Reklam -

Birleşik Krallık’ta bulunan özel bir koleksiyonda Rembrandt’ın bilinmeyen ve “son derece nadir” bir çift portresi gün yüzüne çıkartıldı.

Hollandalı sanatçının akrabalarına ait olan tabloların açık artırmada 6,25 milyon dolar ila 10 milyon dolar arası bir değerle alıcı bulması bekleniyor.

1635 yılına tarihlenen ve üzerinde ünlü sanatçının imzasını da taşıyan tablolar, Rembrandt ile evlilik yoluyla akraba olan bir karı kocaya aitti.

- Reklam -

20 santimden biraz daha küçük olan resimler, Hollanda’nın Leiden şehrinde bilinen bir aileden gelen Jan Willemsz van der Pluym ve eşi Jaapgen Carels’i tasvir ediyor.

Ailenin oğulları Dominicus van der Pluym, Rembrandt’ın kuzeni Cornelia van Suytbroec ile evlendi. Çiftin ayrıca Rembrandt’la beraber eğitim gördüğü düşünülen ve sanatçının hayatta kalan tek varisi olan Titus’u vasiyetine dahil eden Karel van der Pluym ismini taşıyan bir çocukları olmuştu.

Portrelerin çizildiği 1635 yılında Jan Willemsz van der Pluym ve eşi Jaapgen Carels, Rembrandt’ın Leiden’deki annesinin yanında bir bahçe satın aldılar.

Rembrandt Portreleri Yeni

Tablolar, çiftin büyük torunu Marten ten Hove’un ölümünden bir yıl sonra, 1760 yılına kadar bakıcıların ailesinde kaldı. Ardından 1820 yılında Paris’teki Baron d’ıvry koleksiyonuna, sonrasında ise 1. Baron Glenlyon James Murray’e kalmadan önce Varşova’ya, Kont Vincent Potocki’nin özel koleksiyonuna dahil oldular.

Haziran 1824’te Murray, sanat eserlerini Christie’s Müzayede Evi aracılığıyla satışa çıkardı. Bu satıştan günümüze kadar tablolar aynı ailenin özel koleksiyonunda İngiltere’de kaldı. Eserler uzmanlar tarafından bilinmiyordu. Mevcut sahiplerin isimleri de açıklanmamıştı.

Rembrandt Portreleri Uzun Bir Araştırma Sonucunda Doğrulandı

Christie’s Müzayede Evi’nde çalışan ve eski usta ressamların çalışmalarından sorumlu olan başkan yardımcısı Henry Pettifer verdiği demeçte portrelerin rutin bir kontrol sırasında tespit edildiğini açıkladı.

Gördüklerinin müthiş derecede ilgi çekici olduğunu kaydeden Pettifer, portreleri elinde bulunduran kişilerin “resimlerden hiç beklentileri olmadığını” da açıkladı.

1824’te Christie’s’ üzerinden yapılmış olan önceki satışın ayrıntıları, tabloların tespit sürecini hızlandırdı. Ardından Amsterdam’daki Rijksmuseum’da portrelerin araştırıldığı ve bilimsel analize tabi tutulduğu uzun bir araştırma dönemi izledi.

- Reklam -

“Olağanüstü olan, resimlerin hiç bilinmemesiydi. 19. veya 20. yüzyılın Rembrandt külliyatının hiçbirinde görünmemişlerdi, bu yüzden tamamen bilinmiyorlardı.”

Bakıcıların kimlikleri sadece Rijksmuseum’daki araştırmacılar tarafından doğrulandı.

Rembrandt Kimdir? Hayatı Hakkında

Rembrandt’ın Bilinen En Küçük Portreleri

Pettifer verdiği demeçte, resimlerin ”küçük, çok samimi, çok kendiliğinden” doğasının sanatçıyla yakın bir ilişki olduğunu gösterdiğini söyledi.

“Bence bunlar onun çizdiği ve bildiğimiz en küçük portreler.”

Eserler gelecek ay New York ve Amsterdam’da sergilenecek ve 6 Temmuz’da satış öncesi son sergi için Londra’da dönecek.

Rembrandt’ın hayatı ve eserleri hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Yeni bulunan Rembrandt portreleri hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla kültür/sanat haberi için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: Edition CNN

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Tatlı Su Kaplumbağası Türü Yok Oluyor: Yangtze

Bilinen Son Dişi Öldü: Efsanelere Konu Olan Dünyanın En Büyük Tatlı Su Kaplumbağası Türü Yok Oluyor

Jackie Chan - Karate Kid

Jackie Chan, “Karate Kid” Serisine Geri Dönüyor