in ,

Son 165 Yılın En Sert Güneş Fırtınası: ‘Yamyam’ Taçküre Kütle Atımı Yolda Olabilir

Dün yaşanan Güneş fırtınası, son 165 yılın en kötüsü olabilir. Dünya çapında iletişim problemleri yaşanabileceği konusunda uyarılar yapıldı.

Şiddetli Yeni Güneş Fırtınası
- Reklam -
- Reklam -

Son yaşanan Güneş fırtınası ile birlikte bilim insanları yeniden alarma geçti. Üç gün sürmesi beklenen jomanyetik fırtına, birçok yerde Kuzey Işıkları’nın gözlemlenmesine neden olurken iletişim cihazlarının işlemesinde aksaklıklar yaşanabileceği de belirtildi.

Her 11 senede bir sakin ve fırtınalı döngüler tekrarlayan Güneş, 2019’da yeniden fırtınalı bir döngüye başlamıştı. Dolayısıyla Güneş’teki patlamaların giderek artması beklenen bir durumdu.

Güneş’ten püsküren altı plazma akımının Dünya atmosferine çarpması ve Dünya’nın son 165 yılın en kötü Güneş fırtınasına maruz kalması bekleniyor.

- Reklam -

Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) yaptığı açıklamada en kötü senaryonun, telgraf istasyonlarında yangın çıkmasıyla başlayıp dünya çapında iletişimin kesilmesiyle sonuçlanan 1859 Carrington olayı sırasında yaşananlara benzeyebileceğini açıkladı.

Bu büyüklükte bir jeomanyetik fırtınanın yaygın elektrik kesintilerine ve kritik altyapı hasarlarına neden olabileceği öne sürülüyor.

Kuzey Işıkları

Fırtınalar, Dünya’nın manyetik alanında çeşitli bozulmalara neden olduğu için normal şartlarda gözlemlenemeyen bölgelerden de Kuzey Işıkları’nın gözlemlenebilmesine olanak sağlıyor.

Güneş Fırtınası Yamyam Taç Küre Atımını Tetikleyebilir

Bilim insanları ayrıca Taçküre Kütle Atımı (CME – Coronal Mass Ejection) olarak bilinen altı plazma akımından üçünün birleşerek güçlü bir ‘yamyam Taçküre Kütle Atım’ oluşturabileceğini tahmin ediyor.

Jeomanyetik fırtınalar, güneş tarafından püskürtülen güneş patlamalarından salınan yüksek enerjili parçacıklar Dünya’ya ulaştığında meydana geliyor.

Güneş’teki patlamalar sıklıkla yaşanır ve uzaya parçacıkların dağılması oldukça olağan bir durum. Dünya ile Güneş arasındaki milyonlarca kilometrelik mesafe nedeniyle bu atımlar Dünya’ya nadiren ulaşıyor.

- Reklam -

Yeni Güneş Fırtınası

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin Uzay Hava Tahmin Merkezi’nde yönetici olarak çalışan Clinton Wallace, “Birbiri ardına şokla yaşayacağımızı tahmin ediyoruz. Burada gerçekten çok sıkı çalışıyoruz,” ifadelerine yer verdi.

Yetkililer, jeomanyetik fırtına seviyesi 5 (G5) olan 1859’da yaşanan Carrington olayının bir basamak altında bir olay öngörürken, G1’den G5’e kadar değişen aynı ölçümün alt ucunda bir olaya şahitlik edilebileceğini de göz ardı etmiyorlar.

Güneş patlamaları yaşandığında bir nükleer bombanınkine benzer ölçüde elektromanyetik darbeler yaratıyor. Bu da uydular da dahil olmak üzere tüm elektronik ekipmanı devre dışı kalmasına neden olabiliyor.

Güneş Fırtınası

Siz Güneş fırtınaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: Daily Mail

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

70. Sait Faik Hikâye Armağanı Kazananı Barlas Özarıkça

70. Sait Faik Hikâye Armağanı’nın Kazananı Açıklandı

28 Years Later Film Vizyon Tarihi

Post Apokaliptik Bilimkurgu Serisi Devam Ediyor: “28 Years Later” Filminde Vizyon Tarihi Belli Oldu