in ,

Son Yılların En Şiddetli Güneş Patlaması Yaşandı: Kutup Işıkları, Türkiye’den Görülebilir

2017’den beri yaşanan en güçlü Güneş patlaması Dünya’ya çarptı. Güneş’teki Jeomanyetik fırtına, Dünya’da yaşamı etkileyebilir.

Güneş Patlaması
- Reklam -
- Reklam -

Yeni bir Güneş patlaması Dünya’ya çarptı. Son yılların en güçlü jeomanyetik fırtınası olarak anılan patlama, başta Kuzey Amerika olmak üzere gezegenin çeşitli bölgelerinde gündelik hayatı etkileyebilir. Türkiye dahil bazı ülkelerde Kutup Işıkları’nın gözlemlenebileceği kaydedilirken ayrıca patlamanın elektronik cihazlarda sorunlar yaşanmasına sebep olabileceği de aktarıldı.

Güneş patlamaları daha önce Dünya’nın bazı bölgelerinde iletişim sistemlerine zarar vermiş; bilim insanları olası tren kazalarına karşı uyarılarda bulunmuştu.

Son dönemde daha sık gündeme gelen Güneş patlamalarına bir yenisi daha eklendi. 22 Mart’ta yaşanan patlamayla şiddetli bir koronal kütle püskürmesi yaşandı.

- Reklam -

Dünya’dan yaklaşık 20 kat daha büyük bir lekede meydana gelen fırtınanın etkileri, 24 Mart Pazar günü Dünya’yı vurdu. Bu durum G4 olarak sınıflandırılan ve 2017 yılından beri görülmemiş bir jeomanyetik fırtınaya neden oldu.

Güneş Patlaması - Manyetik Enerji

Güneş fırtınaları olarak da bilinen jeomanyetik fırtınalar, Dünya’nın manyetik alanında çeşitli bozulmalara neden olabiliyor. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) jeomanyetik fırtınaları, normal şartlarda kutup bölgelerinde görülen Kuzey Işıkları’nın daha şiddetli ve daha geniş coğrafyalarda görülebileceğini açıkladı. NOAA ayrıca güç kaynaklarında küçük dalgalanmaların yaşanabileceğini ve radyo kesintilerinin meydana gelebileceğini de duyurdu.

Güneş Patlaması Kutup Işıkları’nın Türkiye Dahil Birçok Ülkede Görülmesine Neden Olabilir

NOAA 24 Mart’ta jeomanyetik fırtına uyarısı hakkında detaylar paylaşırken aynı zamanda Alabama’nın güneyinden Kaliforniya’nın kuzeyine kadar Kutup Işıkları’nın görülebileceğini belirtti. Buna ek olarak bazı Avrupa ülkeleri ve Türkiye’de de bu doğa olayının gözlemlenebileceği dile getirildi.

Kutup Işıkları

- Reklam -

Kutup Işıkları geçen kasım ayında Türkiye dahil birçok Kuzey Yarım Küre ülkesinde gözlemlenebilmişti.

Kutup Işıkları, Güneş’ten gelen enerji yüklü parçacıkların Dünya atmosferine çarptığında gezegenin manyetik alanı sayesinde kutuplara doğru yönlendirilmesiyle oluşuyor. Dünya atmosferindeki moleküllerin aşırı yüklenmesi, Kutup Işıkları’nın farklı enlemlerde de gözlemlenebilmesine neden oluyor.

Güneş Patlaması - Manyetik Enerji - Dünya

Öte yandan Güneş her 11 senede bir sakin veya fırtınalı bir döngü tamamlıyor. 2019’da yeni döngüsüne başlayan ve şu sıralar fırtınalı evresinde olan Güneş’te yakın gelecekte patlamaların giderek artması bekleniyor.

Siz bu Güneş patlaması hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Space

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Poohniverse: Monsters Assemble Filmi

“Poohniverse: Monsters Assemble” ile Çarpık Çocuk Masalları Kendi Sinematik Evrenlerine Kavuşuyor

Under the Bridge Dizisi - Fragman

Lily Gladstone ve Riley Keough, Suç Dizisi “Under the Bridge”de Bir Araya Geliyor | Fragman