in ,

Bilim İnsanları Uyardı: “Güneş Fırtınaları, Tren Kazalarına Neden Olabilir”

Güneş fırtınaları, yakın gelecekte Dünya’daki yaşamı olumsuz etkileyebilir. Bilim insanları, trenlerin sinyalizasyon sisteminin Güneş’teki hareketlerden etkilenebileceğini söylüyor.

Güneş Fırtınaları, Tren Kazalarına Neden Olabilir
- Reklam -
- Reklam -

Güneş fırtınaları şu sıralar yoğun bir dönemden geçiyor. Bilim insanları, bu tür patlamaların tren kazalarına neden olabilecek kadar sinyalizasyon sistemi için potansiyel tehdit oluşturduğu konusunda uyarıyor.

Lancaster Üniversitesi’nde yapılan son çalışmalar, demiryolu altyapısının nadir görülen ancak güçlü Güneş fırtınalarına karşı savunmasızlığına ilişkin endişeleri artırdı. Bu nadir uzay havası olayları önemli aksaklıklara yol açarak sinyallerin arızalanmasına ve hatta kırmızıdan yeşile geçerek potansiyel güvenlik tehlikelerine neden olabilir.

Cameron Patterson ve Profesör Jim Wild liderliğindeki araştırma ekibi, yüksek enerjili Güneş fırtınalarının Dünya üzerindeki etkisini vurguladı. Jeomanyetik olarak tetiklenen elektrik akımlarının etkilerini modelleyerek, fırtınaların güvenli demiryolu operasyonları için çok önemli olan karmaşık sinyalizasyon sistemlerine müdahale etme kapasitesini ortaya koydular.

- Reklam -

Patterson araştırma sonrası bulgularının önemini vurgulayarak, söz konusu fırtınaların nispeten düşük sıklıkta meydana gelen ancak tren kazalarına sebebiyet verecek kadar önemli etkileri olan kritik sinyalizasyon hatalarına neden olma ihtimallerinin altını çizdi. Bu tür bozulmalar, seyrek de olsa, öngörülemeyen gecikmelere yol açabilir ve demiryolu endüstrisinde ciddi bir değerlendirme gerektirecek güvenlik riskleri oluşturabilir.

Güneş Fırtınaları, Tren Kazalarına Neden Olabilir

1859’da küresel çapta telgraf hatlarını kesintiye uğratan Güneş fırtınaları gibi tarihi örnekler, bu doğa olayının hayati altyapı üzerinde yaratabileceği potansiyel tahribatı hatırlatıyor. Ekibin analizi, daha zayıf jeomanyetik fırtınaların bile sinyalizasyon arızalarını tetikleyebileceğini ve bu olaylarla ilişkili riskleri azaltmak için proaktif önlemler alınmasını gerektirdiğini ortaya koydu.

Demiryolu Şirketleri Tren Kazalarına Neden Olabilecek Güneş Fırtınalarını Düşük Risk Olarak Görüyor

Isı kaynağımızın manyetik aktivitesinde 2025 veya 2026 yıllarında gerçekleşecek olaylar neticesinde Güneş fırtınalarının olasılığı artıyor. Bu nedenle uzmanlar daha dikkatli olunması gerektiğini söylüyor. Profesör Wild, uzay hava tahminlerinin demiryolu endüstrisindeki operasyonel karar alma süreçlerine entegre edilmesinin önemini vurgulayarak, meteorolojik tahminlerin günümüz planlamasında kullanılmasıyla paralellikler kurdu.

Ancak bu uyarılara rağmen Birleşik Krallık merkezli bir demiryolu altyapı şirketi olan Network Rail, bu tür Güneş fırtınaları olasılığını “çok küçük bir risk” olarak değerlendirerek acil endişeyi önemsemedi. Network Rail’in temsilcisi Martin Frobisher, kaynakların iklim değişikliği gibi daha öncelikli konulara tahsis edildiğinin altını çizdi.

- Reklam -

“Sınırlı kaynaklarımızı iklim değişikliği gibi daha öncelikli konulara odaklamamız gerekiyor.”

Güneş Fırtınaları, Tren Kazalarına Neden Olabilir

Kasım 2022’de gerçekleşen bir Güneş fırtınası, Avustralya’daki iletişim sistemlerine geçici zarar vermişti.

Güneş fırtınaları hakkında sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla bilim içeriği için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Sky News

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Konuşan Hayvanlar: Joni Murphy Romanı Türkçede Çıktı

Joni Murphy’den Modern Zamana Dair Muzip Bir Fabl: “Konuşan Hayvanlar”

Millarworld Çizgi Romanlarının Yeni Evi Dark Horse Oldu

Mark Millar’ın “Millarworld” Çizgi Romanları Artık Dark Horse Comics Çatısı Altında Yayımlanacak