in , ,

Kuzey Ülkelerini Aratmadı: Türkiye’nin Çeşitli Şehirlerinde Kuzey Işıkları Görüldü

Türkiye dahil Kuzey Yarım Küre’deki birçok ülkede dün gece Kuzey Işıkları (Aurora Borealis) gözlemlendi.

Türkiye Kuzey Işıkları
- Reklam -
- Reklam -

Kutup Işıkları dün gece Dünya’nın farklı bölgelerindeki birçok ülkede görüldü. Gezegene güçlü bir jeomanyetik fırtına çarpması sonucu oluşan ışıklar çoğunlukla yılın belli bölümlerinde Kuzey ülkelerinde gözlemlenebiliyordu.

Hava Forum platformunun aktardığına göre Türkiye’nin İstanbul, Tekirdağ, Van ve Balıkesir kentlerinde pazar gecesi Kuzey Işıkları gözlemlendi. Aurora Borealis ismiyle de bilinen bu doğa olayı Türkiye dışında Amerika Birleşik Devletleri, Kırım, Ukrayna, Kanada, İngiltere, Macaristan ve Ukrayna gibi başka Kuzey Yarım Küre ülkelerinde de görüldü.

Sosyal medya aracılığıyla paylaşılan fotoğraflarda gece vakti karanlık gökyüzünün kırmızı ve yeşil yansımalarla aydınlandığı gözlemlendi.

- Reklam -

Güneş’in yapısını ve Güneş’teki manyetik hareketleri gözlemleyen heliyofizikçiler geçen haftalarda Dünya’nın ciddi şekilde etkilenebileceği bir jeomanyetik fırtına sebebiyle bu hafta sonu çok sayıda bölgeden Kuzey Işıklarının izlemenin mümkün olabileceğini ifade etmişti.

Türkiye’den Kuzey Işıkları Görüntüleri

İstanbul

Türkiye Kuzey Işıkları İstanbul

Fotoğraf: Doğukan Canlı

Balıkesir

Türkiye Kuzey Işıkları - Balıkesir

Tekirdağ

Türkiye Kuzey Işıkları - Tekirdağ

- Reklam -

Van

Türkiye Kuzey - Kutup - Işıkları - Van

Fotoğraf: İrfan Üstün

Kuzey Işıkları Nasıl Oluşur?

Kuzey Işıkları, Dünya’nın manyetik alanıyla Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimine neden oluyor. Güneş’ten gelen bu yüklü parçacıklar, manyetosfer adı verilen koruyucu bir bariyer tarafından yakalanıyor ve Dünya’nın manyetik kutuplarına yakın bölgelerde yoğunlaşıyor. Bu parçacıklar, atmosferde çeşitli gaz molekülleriyle etkileşime girerek enerji salınıyor. Bu enerji salınımları ise atmosferin üst tabakalarında görsel olarak gözlemlenebilen renkli ışık oyunlarına dönüşüyor ve bu da Kuzey Işıklarını oluşturuyor.

İlginizi çekebilir: Kuzey Işıkları Hakkında En Eski Kayıtlar Kadim Çin Metinlerinde Ortaya Çıktı

Kutup Işıklarının Türkiye’den de gözlemlenmesi hakkında sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Rüzgârın Yükü: Mercan Alper'in Yeni Öykü Kitabı Çıktı

Mercan Alper’in Yeni Öykü Kitabı “Rüzgârın Yükü” Raflardaki Yerini Alıyor

Paramount Plus Türkiye

Amerika Merkezli Dijital Yayın Platformu Paramount+ Türkiye Pazarına Girmeye Hazırlanıyor