in , ,

Güneş’in Eşi Benzeri Görülmemiş Yakın Çekim Görüntüleri Kaydedildi

Gökbilimciler, Güneş’in atmosferini daha önce hiç görülmemiş bir netlikte gözlemlemeyi ve videoya almayı başardı.

Güneş'in Yakın Çekim Görüntüleri Kaydedildi
- Reklam -
- Reklam -

Avrupa Uzay Ajansı’nın Solar Orbiter uzay aracı, Güneş’in alt atmosferindeki olağanüstü olayları daha önce hiç olmadığı kadar yakından görüntüledi. Yayınlanan videoda, “yosun” ve “yağmur” gibi korona olaylarının enfes detayları yer alıyor.

Güneş’in aktif döneminde kaydedilen görüntüler, güneş fiziğine dair pek çok soruya ışık tutuyor.

Peki korona adı verilen üst atmosferde yer alan, sürekli değişen ve çeşitli ilginç özelliklere sahip bu ilginç oluşumlar neler?

- Reklam -

Güneş'in Yakın Çekim Görüntüleri Kaydedildi

Güneş ufkunda görünen diziler, Güneş’in alt atmosferi olan kromosferden korona düzeyine uzanan ve 10.000 km yüksekliğe ulaşabilen “spikül” adı verilen plazma sütunları. Bunun yanında görülen dantel benzeri yapılar ise “koronal yosun” olarak adlandırılıyor. Yıldızın üzerindeki büyük kemer şeklindeki yapılara da koronal halkalar deniyor. Solar Orbiter’ın yakaladığı görüntüler de tüm bunları net bir şekilde ortaya koyuyor.

Bu halkaların içinden akan ve daha soğuk olduğu için koyu renkli görünen tanecikli akışlar da “koronal yağmur”a işaret ediyor. 1 milyon derecelik sıcaklıklarda oluşan bu plazma, soğuyup yoğunlaşarak daha düşük sıcaklıklarda (10.000 derece) geri düşüyor.

İşte Güneş’in En Detaylı Yakın Çekim Görüntüleri

YouTube video

(Görüntüleri YouTube üzerinden izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.)

Büyüleyici görüntüler, Güneş’in en uç morötesi ışınımda atmosferini mercek altına alıyor. Solar Orbiter’ın bu çekimden sadece 10 gün sonra Güneş’e 43 milyon km mesafede olduğu biliniyor. Yani Dünya’ya göre oldukça yakın.

- Reklam -

Aynı gün NASA’nın Parker Solar Probe’u ise Güneş’e 7,26 milyon km’ye kadar yaklaşmış durumda. İki ajans bu sayede eşzamanlı ölçümler alabiliyor. Parker, Güneş rüzgârını ve korona bölgesini ölçerken Solar Orbiter de onların kaynağını inceliyor.

Güneş'in İnanılmaz Derecede Yeni Yakın Çekim Görüntüleri Kaydedildi

Ortak çalışma, güneş fiziği ve fırtınalarına dair çok önemli bilgiler sunuyor. Hatta şimdiye kadar bilinenleri kökten değiştirebilecek potansiyele sahip. Her iki misyon da güneş lekelerinin oluşumu, enerjili parçacık fırtınalarının nedenleri ve Dünya üzerindeki etkileri gibi büyük gizemleri aydınlatmaya yardımcı oluyor.

Isı kaynağımızla ilgili paylaşılan bu yeni videoyu nasıl buldunuz? Sizce daha bilmediğimiz neler var? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: IFL Science

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Mayalar Kırık Aynalar Öte Dünya Yol

Antik Maya Uygarlığı, Kırık Aynaları Öteki Dünyaya Giden Bir Yol Olarak Görüyordu

II. Ramses Heykelinin Kayıp Üst Yarısı 94 Yıl Sonra Bulundu

II. Ramses Heykelinin Kayıp Üst Yarısı 94 Yıl Sonra Bulundu