SUÇÜSTÜ dergisi ilk sayısıyla yayında. Suç edebiyatı temalı polisiye dergisi, ücretsiz okunabilen birinci sayısıyla dijital ortamdaki yerini aldı.
Merkezine suç edebiyatını alan yeni bir dijital dergi yayın hayatına başladı. SUÇÜSTÜ’nün genel yayın yönetmenliğini Alper Kaya üstlenirken derginin yayın kurulunda Aras Gençtürk, Doruk Ateş ve Melih Günaydın yer alıyor.
Dergi iki aylık periyotlarla, ücretsiz olarak kendi internet sitesi üzerinden yayın yapacak. Derginin sunuş yazısında SUÇÜSTÜ’nün ortaya çıkış süreci Alper Kaya tarafından şu sözlerle aktarılıyor:
“Polisiyenin ülkemizdeki yolculuğunda, yurt dışındaki örneklerine nazaran en büyük handikabının bir çeviri azizliğine uğraması olduğunu düşünüyordum. Benim gibi düşünen birilerinin olduğunu fark edince, “Neden adım atmıyoruz?” dedik ve SUÇÜSTÜ ortaya çıktı.
“Çünkü yurt dışında pek çok emsali görüldüğü üzere bir ‘suç’ romanı kavramı var ve bu özellikle yazarlar için hareket alanı yaratan bir başlık. Gizem / gerilimden bilimkurguya kadar pek çok türde suç öyküsü anlatılabiliyor. Fakat bizim ülkemizde ilk olarak polisiye şeklinde isimlendirildiği için, sıklıkla yasal görevlilerin olmazsa olmaz bir figür biçiminde kabul gördüğünü biliyoruz. Halihazırda ‘özel dedektiflik’ kavramının da yerleşik olmadığı coğrafyamızda -ki Remzi Ünal bu kavramı yasallaştırmak için kaç kitap boyunca mücadele vermişti- suç romanları tanımını yaygınlaştırmak; bu alanda üretimde bulunan bizlerin önceliklerinden birisi olmalı.”
SUÇÜSTÜ Dergisi Tefrikadan Çeviri Öyküye Geniş Bir Yelpazeye Sahip
Tefrika kültürünü yaşatmayı hedeflediğini belirten dergi, ilk sayısında Didem Kazan Sol, Doruk Ateş, Günay Gafur ve Sanem Gonzales’in tefrika öykülerinin ilk bölümlerine yer veriyor.
En eski kadın suç yazarlarından birisi olan Walf Wander da Suçun İzleri adlı öyküsüyle ilk defa Türkçeye tercüme ediliyor.
Azime Güç Koku adlı öyküsüyle dergideki yerini alırken Cenk Çalışır Dark Polisiye kitap serisinin başlangıç hikâyesini kaleme alıyor. 2023 Kristal Kelepçe ödüllü yazar Hasan Bulut, Yazarlar ve Karakterleri köşesinde karakteri Sıhhıye İhsan’a dair detayları okurlarla paylaşıyor.
2023 Yılının En Beğenilen Suç Kitapları Seçkisi köşesinde yılın sevilen polisiye eserlerine yer verilirken Aysu Şahlı ve Selin Bak kitap incelemeleriyle; Doruk Ateş kitap kapağı tahlilleriyle; Melih Günaydın Agatha’nın Anahtarı isimli kaçış oyununa dair yazısıyla ve Alper Kaya da suç kitaplarına dair derlemesiyle ilk sayıda yer alıyor.
Dergi aynı zamanda yazar A. Tunç ile gelecek eserlerine dair bir söyleşiye de imza atıyor.
SUÇÜSTÜ’nün yayına başlamasını, bir başka dijital polisiye dergisi Dedektif şu sözlerle duyurdu:
“Yeni polisiye edebiyat dergisi Suçüstü 14 Ocak 2023’te yayın hayatına merhaba dedi. Polisiye edebiyat adına bu tür dergilerin çoğalması, okurun daha fazla metne ücretsiz ulaşması Dedektif Dergi olarak bizi çok sevindiriyor. Aynı gün doğmuş olmamız umarız onlara da şans getirir.”
221B Dergi ve Dedektif Dergi’nin ardından SUÇÜSTÜ ile birlikte yeni bir polisiye edebiyat dergisi daha böylelikle yayın dünyasına adım atmış oldu.
Derginin ilk sayısı için buradaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Suçüstü dergisi hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.
Güzel bir haber. Dergiyi mutlaka okuyacağım. Alper Kaya’nın şu saptaması da yerinde olmuş: “Polisiyenin ülkemizdeki yolculuğunda, yurt dışındaki örneklerine nazaran en büyük handikabının bir çeviri azizliğine uğraması olduğunu düşünüyordum.”
Özellikle Melih Günaydın’ın öyküsünü merak ediyorum. Çok iyi bir yazar.
Yayın hayatında başarılar.