Genetik mühendisliğinde önemli bir çalışmaya imza atan bilim insanları, sütünde insan insülin proteinleri üretebilen bir inek üretmeyi başardı. Urbana-Champaign Illinois Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yapılan bu çalışma, dünya çapındaki diyabet hastalarının acil ihtiyaçlarını karşılamak için küresel insülin tedarik zincirinde devrim yaratma potansiyeline sahip.
1921’de keşfedilen insülin, ilk olarak sığır ve domuz pankreaslarından elde ediliyordu. Genetik mühendisliğindeki gelişmeler, E. coli gibi bakterilerden “insan” insülini üretilmesine imkân sağlayarak tıbbi insülin üretiminde önemli bir değişime yol açtı.
Daha önce insan insülini tedariki için bu hayvanlardan yararlanma girişimleri yapılmış olsa da, bu son çalışma genetiği değiştirilmiş sığırlarda ilk başarılı “insan” insülini üretimini temsil ediyor. Araştırmacılar, insan DNA’sının belirli bölümlerini inek embriyolarına yerleştirerek transgenik ineğin sütünde insülinin öncüsü olan proinsülinin üretimini sağladı.
Bu başarının önemi, genetiği değiştirilmiş bu ineklerin kullanımıyla insülin üretiminin potansiyel ölçeklenebilirliğinde yatıyor. Geleneksel yöntemler, insülin üretmek için genetiği değiştirilmiş maya ve bakterileri kullanıyor. Bu yöntemlerin ölçek ve verimlilik açısından sınırlamaları varken, ineklerin kullanımı daha sağlam ve rekabetçi bir alternatif sunuyor.
İneklerden İnsan İnsülinine Devrim Niteliğinde Adım: Süt Artık Diyabet Hastalarına Umut Olabilir
Genetiği değiştirilmiş ineklerde başarılı gebelikler ve laktasyon elde etmede karşılaşılan zorluklara rağmen araştırmacılar yılmadı ve biyolojik olarak aktif insülin ve proinsülin içeren süt elde etmeyi başardı. İneğin bu beklenmedik kendi kendini işleme yeteneği, insülin üretimini kolaylaştırmak için umut verici sonuçlar sunuyor.
Projenin başındaki bilim insanı Dr. Matt Wheeler, genetiği değiştirilmiş bu ineklerden oluşan bir sürünün küresel insülin talebini karşılayabileceği bir gelecek öngörüyor. Biotechnology Journal’da yayınlanan bu çığır açıcı araştırmaya göre her bir ineğin sütünde önemli miktarlarda insülin üretebilmesi, bu yaklaşımın benzersiz bir ölçeklenebilirlik potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.
Mevcut çalışma, farelerde yapılan önceki deneylere kıyasla daha düşük konsantrasyonlarda insan proinsülini rapor etse de, Dr. Wheeler üretimin ölçeklendirilmesi potansiyeli konusunda iyimserliğini koruyor. Wheeler, 100 inekten oluşan bir sürünün potansiyel olarak bir ülkenin tüm insülin ihtiyacını karşılayabileceğini ve küresel talebi karşılamak için daha büyük sürülerin kurulabileceğini öne sürüyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: “Süper Solucanlar” Plastik Yiyerek Geri Dönüşüm Konusunda Devrim Yaratabilir
Devrim niteliğindeki yeni gelişme hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.
Kaynak: Science Alert
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!