Tokyo Ghoul izleme sırası birçok anime yapımında olduğu gibi kafa karıştıran küçük detaylara sahip. Bu içerikte Tokyo Gûl olarak da bilinen bu popüler manga uyarlamasına dair kapsamlı bir rehberi sizlerle buluşturuyoruz.
1986 yılında Japonya’nın Fukuoka kentinde doğan sanatçı Sui Ishida tarafından yaratılan Tokyo Ghoul mangası, tür olarak karanlık fantazi çatısı altında değerlendiriliyor. Seri ilk olarak Shueisha’nın Weekly Young Jump dergisinde 2011 – 2014 yılları arasında yayımlandı. Ardından 14 cilt altında toplanarak bağımsız olarak da okurların beğenisine sunuldu. Manga ayrıca anime dizilerine, romanlara ve iki live-action filme uyarlandı.
Ghoul (Gûl, Gulyabani) adlı canavarlarla insanların aynı evrende yaşadığı bir hikâyeyi takip eden seri; dünya çapında milyonlarca izleyiciye ve okura sahip.
Ana macera 2015 senesinde sona ermiş olsa da, karakterler ve hikâye 2018 yılında Tokyo Ghoul:RE animesi ile tekrar bir araya getirildi. Bu iki çizgi dizinin yanı sıra, birden fazla OVA ve iki adet de live-action film çekildi.
İşte anime uyarlamasını izlemeye başlamanız için atmanız gereken adımların kronolojik sıralı listesi.
Tokyo Ghoul İzleme Sırası 2024 | Güncel
- Tokyo Ghoul: Jack (OVA – 2015)
- Tokyo Ghoul: Pinto (OVA – 2015)
- Tokyo Ghoul (1. Sezon – 2014)
- Tokyo Ghoul √A (2. Sezon – 2015) / Root A
- Tokyo Ghoul:re (2018)
- Tokyo Ghoul:re (2. Sezon – 2018)
Animeyi bu sırayla izlemek ana hikâyeyi tamamlamanızı sağlayacaktır. Ancak Tokyo Ghoul’a dair yapımlar bunlarla sınırlı değil. Aynı kaynak materyalden ilham alan iki de live-action film bulunuyor.
Live-Action Tokyo Ghoul Filmleri
Tokyo Ghoul live-action filmlerinin ikisi de anime uyarlamasında anlatılan olayların özetleri şeklinde. Bu yapımlar da sırtını haliyle mangadaki kaynak materyale dayıyor. Dolayısıyla animeyi izleyen bir izleyici, live-action filmlerde yeni bir detayla karşılaşmakta zorlanabilir. Ancak yine de Tokyo Gûl deneyimine doyamayanlar aşağıdaki iki filme göz atabilirler:
- Tokyo Ghoul (2017)
- Tokyo Ghoul: ‘S’ (2019)
Bugün hâlâ büyük bir popülerliğe sahip olan anime dizisi, her zaman yeni bir macera ile ekranlara dönme ihtimalini taşıyor. Ancak Tokyo Gûl meraklılarının şimdilik tüketmeleri gereken içerikler yukarıdakilerle sınırlı.
Tokyo Ghoul’un Konusu Ne Hakkında?
Tokyo Ghoul animesi gulyabanilerle insanların aynı dünyada yaşadığı bir alternatifte geçiyor. Gulyabaniler, hayatta kalmak için insan eti tüketmek zorunda olan insansı yaratıklar olarak tanımlanıyor. Hikâye, bu yaratıklardan biriyle tesadüfen karşılaştıktan sonra yarı gulyabani olan üniversite öğrencisi Kaneki Ken’in maceralarını konu alıyor. Kaderin trajik bir cilvesi olarak Kaneki, kendisini hem insanların hem de gulyabanilerin özelliklerini paylaşan bir yarı-gulyabaniye dönüştüren bir cerrahi işlem geçiriyor.
Kaneki yeni gerçekliğine uyum sağlamaya ve kimliğini insan dünyasından gizli tutmaya çalışırken, bir yandan da gulyabaniler ve onları kontrol etmeye çalışan kişiler arasındaki sonu gelmeyen çatışmalara karışıyor.
Kimlik, ahlak ve insanlık ile canavarlık arasındaki bulanık çizgiler gibi temaları ele alan macera, yoğun şiddet tasvirlerinin yanı sıra karmaşık karakterleri ve ahlaki ikilemleriyle adından söz ettiriyor. Yapım yayınlandığı dönemde korku türüne getirdiği yeni yaklaşımların yanı sıra psikolojik ve duygusal temaları aracılığıyla da önemli bir hayran kitlesi kazanmayı bilmişti.
Animede yer alan bazı önemli karakterler şu şekilde sıralanıyor: Ken Kaneki, Eto Yoshimura, Kishou Arima, Juuzou Suzuya, Touka Kirishima, Kichimura Washuu, Rize Kamishiro ve Yoshimura.
Seinen sınıfına giren Tokyo Ghoul, bolca şiddet ve kanlı sahne içerdiği için 18 yaş ve üzeri kişiler için uygun. Dilimize Tokyo Gûl olarak çevrilen manga serisi ise Türkiye’de Gerekli Şeyler tarafından yayımlanıyor.
Bununla birlikte Tokyo Ghoul animesi Türkiye’de herhangi bir dijital platformun kütüphanesinde yer almıyor.
Tokyo Ghoul Hakkında Bazı İlginç Detaylar
“Tokyo Ghoul izleme sırası” hakkında meraklı okurlarımız için bu popüler yapıma dair bazı ilginç bilgileri derledik. İşte onlardan bazıları:
- Anime ve mangada da yer alan Anteiku Cafe, adını yazarın evinin yakınındaki bir kafeden alıyor.
- Kaneki karakterinin soyadı, İnsanlığımı Yitirirken romanıyla ünlü Kanagi doğumlu yazar Osamu Dazai’ye bir gönderme.
- Tokyo’da gerçekten seride olduğu gibi bölgeler var. Animede bölge sayısı 24’ken gerçek hayatta 23 bölge bulunuyor.
- Kaneki’nin adı altın ve ağaç kanjilerinden türetilmiştir. Bunlar aynı zamanda haftanın günleri olan perşembe ve cuma anlamına geliyor.
- Tsukiyama ilk etapta serinin mangakası tarafından başka bir yapıt için tasarlanmıştı.
- Touka, sağ gözünü (perçemiyle kapattığı göz) yaralayan bir kuş nedeniyle ornitofobiden (kuş fobisi) muzdarip bir karakter.
Güncel Tokyo Ghoul izleme sırası ve seri hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla anime içeriği için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.
Kaynak: My Anime List, Quora, Skdesu
Tokyo Ghoul izleme fikri bir süredir aklımdaydı. Sırası konusunda birkaç içeriği değerlendirdim. Buradaki listeyi takip edeceğim galiba, umarım pişman olmam. Başka izleyen var mı?
Ben tüm sezonları buradaki listeye göre izledim, doğru sıralama yapmışlar. Böyle izleyebilirsin yani.