in

İngiltere’de Antik Roma’dan Kalma Penis Şeklinde Kolye Ucu Bulundu

Roma uygarlığından kalma penis şeklinde uca sahip bir kolye bulundu. İngiltere’de gerçekleştirilen keşifte metal dedektörler kullanıldı.

Roma Uygarlığından Kalma Penis Kolyesi Bulundu
- Reklam -
- Reklam -

Roma uygarlığı günlerine ait penis şeklinde kolye ucu bulundu. İngiltere’de gerçekleştirilen keşifte, gümüş kolyenin yaklaşık 1.800 yıl önce kişiyi talihsizlikten korumak için takıldığına inanılıyor.

Amatör olarak definecilik yapan Wendy Thompson, Birleşik Krallık’ta Roma dönemine ait olduğu belirlenen ve benzersiz bir tasarıma sahip olan penis şeklindeki gümüş kolyeyi 31 Aralık 2020’de keşfetti. Emekli bir emlakçı olan 73 yaşındaki Wendy, kolyeyi rastlantı eseri bulduğunu, ancak önemli bir buluş yapmış olabileceğini düşünüp yetkililere gitti. 2 bin yıllık olabileceğini tahmin ettiği penis şeklindeki kolye, British Museum ve Galler Ulusal Müzesi ortaklığında incelemeye alındı.

31 mm uzunluğunda ve sadece 9,7 gram ağırlığındaki gümüş penisin, Wendy’nin de tahmin ettiği üzere MS 43 ile MS 410 arasına yapıldığı düşünülüyor. Roma döneminden kalma kolye ucunun, insanları kaza ve beladan koruduğuna inanılıyor.

- Reklam -

İnceleme ardından kolye ucu için ’kesin bir tarih’ belirlemenin zor olduğunu, ancak yapım şekli itibarıyla Roma dönemine işaret ettiği söylendi.

Marcus Terentius Varro (MÖ 116 – MÖ 27) ve Büyük Plinius (M.S. 23 – 79) gibi antik Romalı yazarlar, fallusun ve temsillerinin bir kişiyi kötülükten koruma gücüne sahip olduğundan bahseder. Fallus’un birçok tasviri Roma İmparatorluğu’nda bulundu ve bilim insanları genellikle bunların kötü şanstan kaçınmak için yapıldığına inanıyorlar.

Roma Uygarlığından Kalma Gümüş Penis Kolyesi Koruyucu Muska Amacıyla Kullanılıyordu

Roma Uygarlığından Kalma Penis Kolyesi Bulundu

3 santimetre uzunluğundaki kolye ucunun tepesinde ipin geçirilmesi için küçük bir halka yer alıyor. Penis şeklindeki bu tür tılsımların Roma Britanyası’nda sıklıkla görülse de bunlar çoğunlukla bakır alaşımdan yapılmıştı. Ancak uzmanlar yeni buluntunun gümüş olduğunu tespit etti.

Yeni keşfedilen tarihi eserlerin ilgili makamlara ulaştırılma ve incelenme sürecini koordine eden ve Taşınabilir Eski Eserler Programı’nda göre alan Lori Rogerson, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

- Reklam -

“Bakır alaşımından daha kaliteli bir metal olan gümüşün, fallusun koruyucu yeteneklerini güçlendirdiği düşünülmüş olabilir. Çocukları kötülüğü durdurma gücüne sahip olduğu düşünülen bu nesnelerle korumaya çalıştıklarını biliyoruz. Arkeolojik kanıtlar, bunların Britanya’da Roma ordusu içinde de çok popüler olduğunu gösteriyor.”

Bu tür eserlere üzerinde araştırmalar yürüten bilim insanı Cyril Dumas da Romalı erkek, kadın, çocuk ve hayvanların “nazardan korunmak için” böyle kolyeler taktığını ifade etti.

Kolye şu anda İngiltere yasalarının gerektirdiği hazine sürecinden geçiyor ve bu da İngiltere’de bir müze koleksiyonuna girmesine neden olabilir.

Keşifle ilgili yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Starfield oynanış videosu

Bethesda’nın Bilimkurgu Temalı Açık Dünya Oyunu “Starfield” için Oynanış Videosu Paylaşıldı

3. Zehirli Kalem Polisiye Öykü Ödülü

Ödüllü Polisiye Öykü Yarışması Zehirli Kalem 3. Defa Düzenleniyor