in

Karıncaların Yavruları ve Yaşlıları için “Süt” Ürettiği İlk Defa Gözlemlendi

Karıncalar tarafından salgılanan “süt” benzeri bir sıvının, koloninin geri kalanını beslemede yardımcı rol oynadığı ortaya çıktı.

Karıncaların Süt Üretebildiği Öğrenildi
- Reklam -
- Reklam -

Karıncalar hakkında yapılan yeni araştırma, bu canlıların “süt” benzeri bir sıvı ile yavru ve yaşlı bireylerini beslediklerini gösterdi.

Bilim insanları tarihte ilk defa bir karınca kolonisinde birbirlerini beslemek için süt benzeri sıvı salgılayan canlıları gözlemledi.

Karıncanın yaşam döngüsünde yumurta, larva, pupa ve yetişkin olmak üzere dört evre bulunuyor. Yapılan araştırma da, karıncaların kozayla kaplı oldukları pupa dönemlerindeki “işlevsizliklerine” yeni bir boyut kazandırıyor.

- Reklam -

Nature dergisinde 30 Kasım’da yer alan araştırma, karıncaların pupa dönemlerinde hem yetişkinler hem de larvalar tarafından tüketilen besin açısından zengin bir sıvı ürettiklerine yer verdi.

Yumurtadan yeni çıkmış larvalar, tıpkı yeni doğan memelilerin süte bağımlı olması gibi, büyümek ve hayatta kalmak için bu sıvıya ihtiyaç duyuyor.

Karıncalar Süt Üretiyor

Karınca ve larvaların bu sıvıyı tüketmezlerse sıvının birikeceği ve pupa için öldürücü olan bir mantarın oluşmasına neden olacağı kaydedildi.

Karıncalar “Süt” Benzeri Besleyici Bir Sıvıyla Pupa Dönemlerinde Koloniye Katkı Sağlıyorlar

Araştırmanın ortak yazarlarından Rockefeller Üniversitesi’nden biyolog Orli Snir, şu ifadeleri kullanıyor:

“Koloniyi birleştiren, karıncaları gelişim aşamaları boyunca bir araya getiren bir mekanizma belirledik.”

Sorbonne Paris Kuzey Üniversitesi’nden etolog Patrizia d’Ettorre ise şöyle konuşuyor:

“Daha önce kimsenin bunu fark etmemiş olması gerçekten şaşırtıcı. Pupalar, işe yaramaz olarak görülüyordu. Çünkü hareket etmiyor, bazı türlerde ise etraflarına koza örüyorlardı. Yemek yemiyor, sadece işçi karıncalar tarafından hareket ettiriliyorlardı. Bu yüzden de bir katkıları olmadığı düşünülüyordu. Ancak bu makale, bu durumun doğru olmadığını gösteriyor.”

Snir ve meslektaşları, bu keşfi karınca kolonilerini bu kadar entegre yapan şeyin ne olduğunu araştırmak için yaşam döngülerinin farklı aşamalarında izole edilmiş klonal akıncı karıncaları (Ooceraea biroi) gözlemleyerek yaptılar.

İzole Edilmiş Bir Karınca Kolonisi İncelendi

Araştırmacılar, izole edilmiş karınca pupalarını gözlemlerken pupaların karın uçlarındaki sıvı damlacıklarının belirdiğini görünce şaşırdılar. Bu sıvı biriktiğinde pupalar içinde boğulmaya başladı. Ancak çıkarıldığında hayatta kalabildiler.

- Reklam -

Bilim insanları, bu pupalara mavi gıda boyası enjekte ederek sürecin izin sürmeye karar verdi. Çalışmanın sonucunda ise yetişkin karıncaların, salgılanan süt benzeri sıvıyı içtiklerini ve larvalarını pupalara taşıyarak bu sıvıyı içmelerine yardımcı olduklarını gözlemlediler.

Karıncalar Pupa Evresi Süt

Araştırma ekibi, salgılanan bu sıvının moleküllerini analiz etti ve 185 protein çeşidinin yanı sıra amino asitler, şekerler ve vitaminler gibi 100’Den fazla metabolit (metabolizma sonucu ortaya çıkan ara ürünler) tespit ettiler.

İsviçre’deki Fribourg Üniversitesi’nden biyolog Adria LeBoeuf, bu eyleme dair şunları kaydetti:

“Karıncaların koloni içinde yaptıkları fırsatçı bir geri dönüşüm… ve metabolik bir işbölümü.”

Karıncaların Sosyal Yapılarının Evrimine Işık Tutuyor

Araştırmacılar bunlarla birlikte bu pupa “sütünün” karıncaların sosyal yapılarının evriminde rol oynayabileceğini öne sürdü.

Rockefeller Üniversitesi’nden bir biyolog olan ve çalışmanın ortak yazarlarından Daniel Kronauer de şu açıklamayı yaptı:

“Bu, karıncalar sosyal hâle geldikten kısa bir süre sonra ya da karıncalar sosyal hâle gelmeden hemen önce gelişen bir şey.”

Siz bu araştırma hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Scientific American

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Keanu Reeves John Wick 4 Hakkında Konuştu

Keanu Reeves, “John Wick 4” için Beklentileri Yükseltti: “Şimdiye Dek Yaptığım En Zor Film”

Sifu Film Oluyor: John Wick Yaratıcısı Hazırlıklara Başladı

John Wick’in Yaratıcısı “Sifu” Oyununu Beyaz Perdeye Uyarlıyor