Menu
in

James Webb Uzay Teleskobu’nun Nefes Kesen Yeni Görseli Orion Nebulası’ndan Geldi

Orion Nebulası için büyüleyici bir görüntü paylaşıldı. James Webb Uzay Teleskobu, evrenin farklı köşelerini aydınlatmaya devam ediyor.

Orion Nebulası, James Webb Uzay Teleskobu’nun radarına yakalanan son uzay sahası oldu. 1.350 ışık yılı uzaklıktaki bulutsudan çarpıcı bir görüntü paylaşıldı.

Avrupa Uzay Ajansı, Kanada Uzay Ajansı ve NASA ortaklığında uzaya gönderilen ve Hubble Uzay Teleskobu’nun yerine geçen James Webb Uzay Teleskobu keşfe devam ediyor.

10 milyar dolarlık maliyetiyle dünyanın en pahalı teleskobu olma unvanını taşıyan James Webb, şimdiden onlarca yeni görüntüyle bilim dünyasına katkı sunmayı başardı.

- Reklam -

İlk fotoğraflarını geçen temmuz ayında paylaşmaya başlayan James Webb Uzay Teleskobu’nun gönderdiği görüntüler arasında son derece net bir Jüpiter görüntüsü, Araba Tekeri Galaksisi, Phantom Galaksisi ve Tarantula Nebulası da yer alıyor.

James Webb, son olarak objektifini Dünya’ya en yakın yıldız oluşum bölgesi olarak bilinen Orion Nebulası’na dikti.

Orion Nebulası, Samanyolu Galaksisi’nin Oluşumuna Işık Tutabilir

11 Eylül tarihinde çekilen görüntüler, farklı ülkelerden 100’den fazla bilim insanını bir araya getiren PDRs4All topluluğu tarafından paylaşıldı.

Orion Nebulası, Güneş Sistemi’nin oluşumunu anlayabilmek adına önemli bir yerde konumlanıyor. Yıldızların ve gezegen sistemlerinin kökenine dair ayrıntılar veren Orion’un gözlemlenmesi, bu açılardan bir hayli önemli olarak kabul ediliyor.

Western Üniversitesi’nden astrofizikçi Els Peeters, Orion Bulutsusu’nu gözlemlemenin uzay bilimcilerinin Samanyolu’nun gezegensel evriminin ilk milyon yılında neler olduğunu daha iyi anlamalarına yardımcı olacağını aktardı.

Peeters açıklamasında şu sözlere yer verdi:

“Orion Nebulası’nın nefes kesen görüntüleri karşısında hayrete düştük. Bu projeye 2017’de başladık, bu nedenle bu verileri almak için 5 yıldan fazla bir süredir bekliyorduk. Bu yeni gözlemler, büyük kütleli yıldızların doğdukları gaz ve toz bulutunu nasıl dönüştürdüklerini daha iyi anlamamızı sağlıyor.”

Orion Nebulası, Hubble Tarafından Yeterince Sağlıklı Görüntülenememişti

Daha önce Hubble Uzay Teleskobu tarafından da gözlemlenen Orion Nebulası, barındırdığı büyük miktardaki yıldız tozları nedeniyle istenilen düzeyde keşfedilememişti. Webb’in kızılötesi ışık üzerinden yaptığı gözlem, bahsi geçen toz katmanlarının altını da gözler önüne sürmesiyle dikkat çekiyor.

James Webb Uzay Teleskobu tarafından sağlanan yeni görüntüler, Orion takımyıldızında bulunan yıldızların en ayrıntılı ve keskin görselleri olarak kayda geçti.

Yeni görüntüler, bulutsunun içinde, gezegenlerin oluştuğu bir toz ve gaz diski ile çevrili merkezi bir önyıldız olan proplydler de dahil olmak üzere çok sayıda yapıyı ortaya koyuyor.

Orion Nebulası’ndan yayınlanan yeni görüntü hakkında sizler ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: CNN

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version